|

Argo kelimeler sözlükte kalacak

Argo anlamları olan kelimelerin TDK Sözlüğü'nden kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararının yürütmesi durduruldu. Kararda, bu kelimelerin sözlükte bulunmalarının değil kullanımlarının hukuka aykırı olduğu, ayrımcılığın kelimede değil, düşünce yapısında olduğu ifade edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/04/2018 Pazar
Güncelleme: 00:14 - 29/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Argo karşılıkların sözlükten çıkarılmasını isteğine ret.
Argo karşılıkların sözlükten çıkarılmasını isteğine ret.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi, kelimelerin argo anlamlarının Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü'nden kaldırılmasına ilişkin idare mahkemesi kararının yürütmesini durdurdu. Ankara’da TDK’ye başvuran kişi, argo anlamı yayımlanan ‘müsait’, ‘esnaf’, ‘teslim etmek’, ‘serbest’, ‘oynak’, ‘kötüleşmek’, ‘kötü yola düşmek’, ‘taze’, ‘yollu’ ve ‘boyalı’ sözcüklerinin cinsiyet ayrımcılığına dayalı aşağılayıcı ifadeler olduğu gerekçesiyle argo karşılıklarının sözlükten çıkarılmasını istedi. Başvurunun kabul edilmemesi üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, bu kelimelerin argo anlamlarının sözlükten çıkarılmasına karar verdi. Kararın istinafa taşınmasıyla dosya, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi'nin gündemine geldi. İstinaf mahkemesi, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurdu.

AYRIMCILIK KELİMEDE DEĞİL, DÜŞÜNCEDE

TDK’nin hazırladığı Türkçe Sözlük’te yer alan dava konusu sözcüklerin anlamlandırılmasında, halk ağzındaki yaygın kullanımı, sözcüğün asıl ve mecaz anlamları ile argo kullanımı dikkate alınarak anlam sıralaması yapıldığı belirtilen kararda, anlamlandırma çalışmalarında TDK’nin iradesinden ziyade sözcüğe halkın yüklediği anlamın dikkate alındığının anlaşıldığı aktarıldı. Bu ifadelerin sözlükte yer almasında kadınlara ayrımcılık yapmak veya kadına şiddet uygulanmasına zemin hazırlanması gibi bir amaç güdülmediği vurgulandı. Kararda, “Argo ve benzeri kelimelerin sözlükte bulunmalarının değil kullanımlarının hukuka aykırı olduğu açıktır” ifadesi kullanıldı. Kararda, ayrımcılığın kelimelerden değil, bireylerin düşünce yapısına dayalı eylemlerinden kaynaklandığı kaydedildi.

#TSK
#Sözlük
#Argo
6 yıl önce