|

Bab’da çapraz ateş

Bir süredir Bab batısında hazırlık yapan ABD destekli PKK, DEAŞ’la savaşan Mehmetçiğe Azrak köyünde saldırdı. Birlikler anında cevap verdi, saldırı püskürtüldü. Bombalı aracı karargâha sürmek isteyen DEAŞ’lı terörist ise çamura saplanınca çareyi kaçmakta buldu. Yeniden harekete geçen örgütle çatışma saatler sürdü. Savaş jetleri havadan bomba yağdırdı, Rus uçakları da destek verdi. TSK’nın vurduğu araç konvoyunda ölenler arasında DEAŞ’ın sözde emiri Ebu Husen Tunusi de var.

Yeni Şafak
04:00 - 31/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:57 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Suriye'nin stratejik Bab ilçesine operasyonlar sürüyor. Önceki gün akşam saatlerinde Bab'da bir yanda DEAŞ, bir yanda PKK/PYD, bir yanda rejim güçlerinin bulunduğu bölgede TSK destekli ÖSO güçleri teröristlerin eşzamanlı saldırısına uğradı. DEAŞ, Mehmetçiğin karargah kurduğu bölgeye sızma girişiminde bulundu. Türk askeri ve muhaliflerin üzerine bomba yüklü araç gönderen DEAŞ terör örgütü, büyük bir saldırı planlıyordu. Ancak kanlı örgüt bu kez amacına ulaşamadı. Terör örgütü hazırladığı patlayıcı yüklü aracı, bölgede tüm asfalt yollar zırhlı araçlarla tutulduğu zeytin ağaçları arasında toprak zeminden ilerletmeye çalıştı. Tonlarca bombayla dolu araç yağmurlu ve karlı hava koşulları TSK mevzilerine ulaşamadan çamura saplandı. Aracı kullanan terörist kaçmak zorunda kalırken, umduğunu bulamayan DEAŞ, ağır silahlarla saldırıya geçti. Bölge hızla takviye edildi. Saatler süren çatışmalarda 1 asker şehit düştü, 5 asker de yaralandı.



PYD EŞZAMANLI SALDIRDI


DEAŞ'ın sızma girişimiyle eşzamanlı olarak PYD de Türk askeri ve ÖSO güçlerini hedef aldı. Azrak köyü çevresinde ÖSO ve Mehmetçiğin karargah kurdukları bölgeye sızan PYD'li teröristlerin saldırılarının daha hafif kaldığı öğrenildi. Bölgedeki kaynaklar, PYD'de de son dönemde hareketliliğin arttığını ve çatışma hazırlıkları olduğuna dair istihbarat aldıklarını bildirdi. PYD'nin Cerablus'ta da bazı köylere saldırı girişiminde bulundukları ancak topçu atışlarıyla püskürtüldükleri öğrenildi.





RUS UÇAKLARI DESTEK VERDİ


Sahada çatışmalar sürerken Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar da DEAŞ hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Teröristlerce kullanılan 13 savunma/silah mevzii, 1 zırhlı araç, 1 bombalı araç ve 3 bombalı araç imalathanesi imha edildi. Saldırıda, ilk belirlemelere göre, 26 DEAŞ'lı öldürüldü. Hava operasyonuna Rus uçakları da destek verdi. TSK'dan yapılan açıklamada Rusya Federasyonu hava unsurları tarafından Bab ve hemen güneyindeki DEAŞ hedeflerine 3 kez hava harekâtı icra edildiği, bunun sonucunda 12 DEAŞ'lı teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi paylaşıldı. TSK ayrıca, Fırat Kalkanı başladığından buyana öldürülen DEAŞ'lı sayısının 1294'e, PKK/PYD mensubunun ise 306'ya ulaştığını açıkladı.



Yarım dairelik kuşatma


9 Aralık 2016 tarihinde başlayan Bab Harekâtı'nda batıdan ve kuzeyden şehrin hemen çevresinde yeralan mahallelere ulaşıldı. Mehmetçik ve ÖSO böylece Bab'ı yarım daire içine almış oldu. TSK'dan yapılan açıklamada, “DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesine yönelik harekât sürdürülürken; PKK/PYD terörist unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir" denildi.



Hedef yine siviller


DEAŞ'ın bomba yüklü araçları, önceki gün bir kez daha sivilleri hedef aldı. Dabık'ın 5 km kuzeybatısında, Azez'e de 14 km uzaklıkta bulunan Suran bölgesinde teröristlerin gerçekleştirdiği bombalı araç saldırısında 6 sivil hayatını kaybetti, 20 sivil de yaralandı. Bab bölgesinde artan çatışmalar üzerine kenti terkeden sivil sayısı arttı. DEAŞ'ın ardına saklandığı sivillerin her gün 15-20 araçla bölgeden uzaklaştığı öğrenildi. Kaynaklar, sivillerin bölgeyi boşaltmasıyla birlikte DEAŞ'ın Bab'da çöküşünün hızlanacağını belirtiyor.


#Fırat Kalkanı Harekâtı
#PKK
#PYD
7 yıl önce