|

Baroya İş Bankası gölgesi

Türkiye Barolar Birliği, usûlsüz kredi vermekle suçlanan İş Bankası yöneticilerini aklayan bir rapor yazan Eralp Özgen'in tutumu nedeniyle girdiği çukurdan bir türlü çıkamıyor

.
00:00 - 12/05/1999 Çarşamba
Güncelleme: 14:59 - 22/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
Baroya İş Bankası gölgesi
Baroya İş Bankası gölgesi

İstanbul- Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'na Erol Evcil'e verilen usülsüz krediler nedeniyle sorumluluğu bulunan banka yöneticilerini aklayan bir rapor yazan Eralp Özgen'in gölgesi düştü. 8-9 Mayıs 1999'da Denizli'de yapılan Türkiye Barolar Birliği Bütçe Genel Kurulu'nun en önemli tartışma konusu yine İş Bankası'nda yaşanan skandal oldu.

Genel Kurul'da Erol Evcil'e verilen usülsüz kredilerle ilgili elindeki belgeleri banka yöneticilerine bildirdiği için iş akdi feshedilen Av. Mustafa Güneş'in durumu tartışma konusu oldu. Çeşitli baro temsilcilerinin İşadamı Erol Evcil'e Bursa İş Bankası'ndan verilen toplam 150 milyon dolarlık kredi konusunda yaptığı araştırmalarla gündeme gelen İş Bankası Marmara Bölgesi Hukuk Müşaviri Av. Mustafa Güneş'in durumunu tartışmaya açtıkları belirtildi. Güneş, Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davaya müdahil olarak katılmak istemiş, ayrıca İş Bankası Genel Müdürü Ünal Korukçu ve üç yönetici hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. Bankanın Munzam ve Emekli Sandıkları'nın da üyesi olan Güneş bu sıfatıyla kendisinin mağdur olduğunu iddia etmişti.

Başkanlığını Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen'in yaptığı T. İş Bankası Disiplin Kurulu, Ağustos 1998'de Güneş'in iş akdini feshetmişti. Kurulun 21. 08. 1998 tarihli kararında Güneş'in belgeye dayanmadan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunduğu ve üstlerinin şeref ve namusuna dokunduğu belirtilerek AvukatlıkYasası'nın 36. madasine aykırı davrandığı ileri sürülmüştü. Eralp Özgen'in Erol Evcil'e kredi verilmesiyle ilgili olarak hazırladığı bir raporla üst düzey yöneticelerin aklanması üzerine tepkiler ortaya çıkmıştı. Çeşitli barolar tarafından eleştirilen Erap Özgen ise bu raporu TBB Başkanı sıfatıyla değil İş Bankası Hukuk Müşaviri olarak hazırladığını açıklamıştı. Aralarında Bursa, İzmir ve Muğla barolarının bulunduğu çok sayıda baro temsilcisi Eralp Özgen'i istifaya devet etmişlerdi.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu ise oy birliği ile aldığı bir kararda Denizli'deki Genel Kurul toplantısında Güneş'in iş akdinin feshedilmesi olayında yer alan Özgen'in davranışının avukatlık kanunu ve meslek etiği açısından tartışılarak değerlendirilmesine karar vermişti.

DGM'ler de tartışıldı

Genel Kurul'da DGM'ler, yargı bağımsızlığı ve avukatlara yapılan baskıların da konuşulduğu belirtildi. Refahyol Hükümeti döneminde imzalanarak yürürlüğe giren Başbakanlık Kriz Merkezi Yönetmeliği de tartışılan konular arasında yer aldı. Genel Kurul'da karara bağlanması istenilen sözkonusu yönetmelik çok sayıda delegenin itirazı üzerine gerçekleşmedi. Ancak konunun görüşülmesinde genel bir eğilim ortaya çıktı. TBB Mali Genel Kurulu gündemi ve tartışılan konularla ilgili sonuç bildirgesinin henüz baro başkanlıklarına gönderilmediği ifade edildi.


25 yıl önce