|

Başını aç öyle gel

Yargıtay 4'ncü Ceza Dairesi'nde görülen Belko davası sanıklarından Hatice Şahin başörtülü olduğu için savunmasını yapamadı. Mahkeme, Şahin'in savunma hakkını kullanabilmesi için duruşmaya örtüsünü çıkararak gelmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak
01:00 - 7/11/2003 Cuma
Güncelleme: 11:42 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde dün hukuk tarihine geçecek bir hadise yaşandı. Belko davası sanıklarından Hatice Hasdemir Şahin, başörtülü olduğu için savunmasını yapamadı. Mahkeme heyeti, Şahin'in savunma hakkını kullanabileceğini, fakat savunma hakkını kullanacağı duruşmaya başörtüsünü çıkararak gelmesi gerektiği uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Başkanlığı'nı M. Fadıl İnan'ın, üyeliklerini ise Niyazi Erdoğan, İsmet Balseven. A. Nasuhi Kurdoğlu ve Celal Aras'ın yaptığı Yargıtay Dördüncü Ağır Ceza Dairesi, dün duruşmaya savunmasını vermek üzere gelen Şahin'in savunmasını almadı. Şahin'in başörtülü olması nedeniyle dışarıya çıkardığı ve başını açarak gelmesi uyarısında bulunan mahkeme heyeti, hukuk tarihinde bir ilki gerçekleştiren mahkeme heyeti oldu. Mahkeme heyetinin bu uygulamasına avukatların itiraz etmesi üzerine, Hatice Hasdemir Şahin'in savunmasının alınmadığı tutanaklara geçirildi. Olay mahkeme tutanaklarına şu cümlelerle geçti: "Sanıkların kimlik kontrolü sırasında Hatice Hasdemir Şahin'in başı bağlı, türbanlı olarak duruşma salonuna girdiği, başını açması için dışarıya çıkarıldığı, ancak bilahare yapılan kontrolde hazır bulunmadığı ve duruşma salonuna gelmediği anlaşıldı."

Temyiz davası değil
Davanın temyiz davası olmadığı hatırlatılarak, 62 sanıklı davada Hatice Hasdemir Şahin'in yargılanamayacağına dikkat çekildi. 62 sanıklı davada Şahin, 240'ncı maddeden yargılanıyor. 240'ncı madde 657'e tabi devlet memurlarının yargılandığı görevi kötüye kullanma olarak özetlenebilecek bir madde. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olmasına rağmen Belko bir şirket ve çalışanlarının özlük hakları Devlet Memurları Kanunu'nun 657'inci maddesi tarafından değil, 1475 sayılı SSK yasası tarafından düzenleniyor. Şahin de 657'li değil, 1475'li bir personel.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce