|

'Bekle gör' politikası

Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığında yapılan 'Güvenlik Zirvesi'nde, ABD'ye terörle mücadelede şartsız destek verilmesi kararlaştırıldı. Desteğin ne şekilde olacağı sonra belirlenecek.

Yeni Şafak
00:00 - 21/09/2001 пятница
Güncelleme: 17:46 - 5/10/2016 среда
Yeni Şafak

Amerikan yönetimi, ikiz kulelere ve Pentagon'a yapılan terörist saldırıların ardından 'savaş' hazırlıklarını sürdürürken, Ankara'da yapılan ikinci "Güvenlik Zirvesi"nde de ABD'ye terörle mücadele konusunda şartsız destek mesajı çıktı. Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Danışmanı Tacan İldem, ABD'nin yapılan değerlendirmeleri Türkiye ile paylaşmasından sonra Türkiye'nin nasıl bir rol üstleneceğinin ortaya çıkacağını açıkladı. Zirvenin ardından, Türkiye'nin terörizmle mücadelede her türlü desteğe hazır olduğu mesajı yeniden vurgulandı.



Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, Dışişleri Bakanı İsmali Cem, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve MİT Müsteşarı Şengal Atasagun'un da katıldığı 'Güvenlik Zirvesi'nin ikinci ayağı Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık ettiği zirveye, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, ABD Büyükelçiliği'ne yeni atanan Faruk Loğoğlu, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Uğur Siyad, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Danışmanı Tacan İldem de katıldı.



Amerika'ya destek mektubu


Zirve öncesinde Başbakanlık binasında hareketli saatler yaşadı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Başbakan Ecevit'le bir saat süren bir toplantı yaptı. ABD'ye gönderilecek işbirliği mektubunda yer alacak ifadelerin konuşulduğu toplantıda, Türkiye'nin hassasiyetlerinin de mektupta dile getirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.



Terörle mücadeleye destek


Zirvenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Danışmanı Tacan İldem, "ABD Başkanı Bush'un terörizmin niteliğine ve dinlerle uygarlıkların terörizmle özdeşleştirilemeyeceğine ilişkin son teşhis ve saptamaları tarafımızdan paylaşılmaktadır" dedi. Türkiye'nin bu gerçekler ışığında terörizmle savaşım için dost ve müttefiki ABD başta olmak üzere tüm ülkelerle dayanışmasını sürdürecek ve işbirliğini güçlendireceğini dile getiren Tacan İldem, Türkiye'nin savaşa hazırlanan ABD'ye nasıl bir yardımda bulunacağına ilişkin bir soruya ise bunun ABD yetkilileri yapılacak değerlendirmeden sonra netleşeceğini söyledi. İldem, "ABD, halen gelişmeleri değerlendirme aşamasındadır. Bu değerlendirmeleri tamamladığında, dostu ve müttefikleriyle paylaşacaktır. Türkiye'nin bu uluslararsı işbirliğine ne şekilde katkıda bulunacağı o zaman değerlendirilecektir" diye konuştu.



Rabbani'ye başsağlığı mesajı


Tacan İldem, Dışişleri Bakanlığı'nın Pakistan'da bulunan Türk vatandaşlarına yönelik açıklamasını anımsatılarak, "Bu acaba Türkiye'ye operasyonla ilgili zamanlama ve yer konusunda bir bilgi ulaştığı anlamına mı geliyor" diye sorulması üzerine, "Bunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili makamlarının vatandaşlarının güvenliğini en etkin şekilde korumak amacıyla alınmış bir önlem olarak değerlendirmek uygun olur" dedi. İldem, Cumhurbaşkanı Sezer'in bu gün Afganistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Burhanettin Rabbani'ye Ahmet Şah Mesud'un öldürülmesi nedeniyle bir taziye mesajı göndererek, duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini bildirdi. İldem, Sezer'in başsağlığı dileğini iletirken, Afganistan'ın bütünlüğünü sağlanması ve kalıcı bir barışın bir an önce gerçekleştirilmesi yönündeki umudunu da dile getirdiğini bildirdi.



#'Güvenlik Zirvesi'
#Cuhmurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
#Dış Politika Danışmanı Tacan İldem
#Amerika'ya destek mektubu
23 лет назад