|

Beth İsrael'e Mesut Neve Salom'a Gökhan

Beth İsrael ve Neve Şalom sinangoglarına bombalı saldırıyı gerçekleştirenlerin Mesut Çabuk ve Gökhan Elaltuntaş olduğu kesinleşti. DNA sonuçlarını açıklayan Vali Güler, polisin başarısını övdü.

Yeni Şafak
01:00 - 20/11/2003 Perşembe
Güncelleme: 11:56 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Şişli ve Beyoğlu'nda iki sinagoga eş zamanlı gerçekleştirilen bombalı saldırıları Mesut Çabuk ile Gökhan Elaltuntaş'ın yaptıkları DNA testiyle kesinleşti. İstanbul Valisi Muammer Güler, bombalama olayını "son yıllarda İstanbul'da meydana gelen en büyük terör saldırısı" olarak niteleyip, failleri kısa sürede yakalayan polisi övdü. Vali Güler, "Sonuçta bu olayın aydınlatılmamış hiçbir yönü kalmayacak'' dedi.

İstanbul Valiliği'nde, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'la birlikte basın toplantısı yapan Muammer Güler, 15 Kasım Cumartesi günü, saat 09.22 sıralarında Şişli Rumeli Caddesi Nakiye Elgün Sokak'ta bulunan Beth İsrael Sinagogu ile eş zamanlı olarak Beyoğlu Kuledibi Büyük Hendek Caddesi'ndeki Neve Şalom Sinagogu'nda birer büyük patlama meydana geldiğini hatırlattı.

EN BÜYÜK SALDIRI

"Bu, ülkemizde ve İstanbul'da son yıllarda meydana gelen en büyük terör saldırısı mahiyetindedir" diyen Muammer Güler, "Olaylarla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda bombalama eylemlerinin her birinin kamyonetler içerisine yüklenen çok miktarda patlayıcıyla birlikte gerçekleştirilen bir intihar saldırısı olduğu kesinlik kazanmıştır. Her 2 bombalama olaylarında, 2 eylemci dahil olmak üzere 25 kişi ölmüş ve 303 kişi yaralanmıştır" diye konuştu.

KOORDİNELİ ÇALIŞMA

Bu eylemle ilgili güvenlik birimlerince yapılan çalışmaların devam ettiğini söyleyen Vali Güler, "Olaya yardım ve yataklık edenler, olayla ilgili diğer kaynaklar ve bu olaya karışan diğer kişilerle ilgili olarak güvenlik birimleri koordineli bir çalışma yapıyor" dedi. Soruşturmaların İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın denetiminde ve koordinesinde yürütüldüğünü hatırlatan Güler, tahkikatın selameti bakımından DGM'ce alınmış bulunan yayın yasağını da gözönünde bulundurarak başka bir değerlendirmeyi şu aşamada sakıncalı bulduğunu bildirdi.

TÜRK POLİSİNİN BAŞARISI

Olayın üzerinden henüz 100 saat geçmediğini, ancak İstanbul Emniyeti'nin olayı takip eden ilk 12 saatlik süre içinde delilleri en iyi şekilde değerlendirdiğini anlatan Güler, o saatteki sonuçların bugün varılan sonuca çok yakın olduğunu bildirdi. Güler, DNA testi sonuçlarının dün (önceki) akşam alındığını da belirterek, eylemi gerçekleştiren kişilerin kimliklerinin bu suretle belirlendiğini kaydetti. "Bu Türk Polisi ve İstanbul Emniyeti için büyük bir başarıdır'' diyen Güler, "Olayın bundan sonraki bölümünde uluslararası kuruluşların ve istihbarat örgütlerinin işbirliğiyle koordineli bir şekilde incelemeler sürecek. Sonuçta bu olayın aydınlatılmamış hiçbir yönü kalmayacak" şeklinde konuştu

DNA TESTİ ORTAYA ÇIKARDI

Vali Muammer Güler, "Olay mahallinde toplanan delillerin incelenmesi ve geriye doğru yapılan çok hızlı çalışmalar sonucunda, Şişli Beth İsrael Sinagogu'ndaki intihar eylemini gerçekleştiren kişinin 1974 Bingöl doğumlu Mesut Çabuk, Beyoğlu Neve Şalom Sinagogu'ndaki intihar saldırısını da 1981 yine Bingöl doğumlu Gökhan Elaltuntaş olduğu yapılan DNA testleriyle kesin belirlenmiş bulunmaktadır'' dedi. Vali Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eylemlerin hedefi, şekli ve gerçekleştiren kişilerin irtibatları gözönüne alındığında, dünyadaki El Kaide adına üstlenilen terör eylemleriyle paralellik gösterdiği değerlendirilmektedir.''

Neve Şalom'u Belediye onaracak

Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu Büyükhendek Caddesi'nde, bombalı saldırı mağdurlarına yardım amacıyla platform oluşturuldu. Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Büyükhendek Caddesi sakinleri, cadde üzerinde biraraya gelerek sorunlarını görüştü. Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Topbaş, caddede yıkılıp yeniden yapılması gereken binalarda çalışan çok sayıda kişi bulunduğunu vurgulayarak, platformun bu kişilere iş bulunması için çalışmalar yapacağını ve belediyenin de onlara destek olacağını söyledi. Topbaş, Neve Şalom Sinagogu ile Şahsuvar Camii'nin onarımını belediye olarak üstleneceklerini sözlerine ekledi.

Bazı binalar ağır hasarlı

İstanbul Valisi Muammer Güler, hasar tespiti için olayın hemen ardından büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerin de içinde bulunduğu 6 ayrı ekibin çalışmalara başladığını ifade etti. Güler, ''Beyoğlu'nda 58 binanın üzerinde yapılan incelemelerde, 9 binanın ağır, 3 binanın orta, 8 binanın da az hasarlı bulunduğu belirlendi. 38 binada da zarar ziyan meydana gelmiş.

Şişli'de ise 52 bina incelendi. Bunlarda ağır hasarlı bina yok. Ancak, orta hasarlı 7, az hasarlı 12 bina ve zarar ile ziyan gören 33 bina olmak üzere her iki saldırıda 110 binanın çeşitli şekillerde hasar gördüğü, bunların 9'unun ağır, 10'unun orta, 20'sinin az hasarlı olduğu ve 71 binada da zarar ziyan meydana geldiği tespit edilmiştir" dedi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ İSTANBUL


  • ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



    #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce