|

Binler Avrupa'ya koştu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 31'incisini düzenlediği Avrasya Maratonu'nda binlerce kişi Asya kıtasından Avrupa'ya koştu. Yağmura rağmen katılımın yoğun olduğu yarışta zaman zaman kendisini gösteren güneş Boğaz keyfine neşe kattı. Yarışlara Etiyopyalı atletler damga vurdu

Müslüm Bayburs
00:00 - 19/10/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:54 - 19/10/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Binler Avrupa'ya koştu
Binler Avrupa'ya koştu

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu kapsamında düzenlenen Halk Koşusu yapıldı. Sabah saatlerinde İstanbul'u etkisi altına alan sağanak yağışa rağmen binlerce kişi koşuya katılmak için Altunizade'ye geldi. Katılım, hedeflenen 100 bin rakamına ulaşmadıysa da yağmura rağmen binlerce kişi koşuda yer aldı. Startın verildiği saatte yağış dururken, zaman zaman kendisini gösteren güneş vatandaşların Boğaz keyfine neşe kattı.

Halk Koşusu organizasyonu'nda her yıl olduğu gibi yine katılımcıların büyük bölümü koşu yerine yürümeyi tercih ederken, Boğaz Köprüsü'nün üzeri, kahvaltı yapanlar, hatıra fotoğrafı çektirenler ve manzarayı izleyenlerle dolup taştı. BJK İnönü Stadı'na ulaşan katılımcılara, günün anısına sertifika, tişört ve madalya verildi. Bu yıl bir yenilikle ilk kez isteyen vatandaşlar ayakkabılarına çip takarak koştu. Sıralama oluşturulmayan koşuda, çiple koşan katılımcılar derecelerini öğrenme şansı buldu. 'İstanbul Koşuyor' sloganıyla gerçekleştirilen koşuya katılan vatandaşların ellerinde Türk bayrakları yer aldı. Toplu olarak yürüyüş yapan bir grup ellerinde büyük boyutta Doğu Türkistan bayrağının yanı sıra Filistin bayrağı da taşıdı. Bazı vatandaşların elinde de Azerbaycan bayrakları yer aldı.

YABANCILARDAN YOĞUN İLGİ

Halk Koşusu'na çok sayıda yabancı ülke vatandaşı da katıldı. Koşu için kayıt yaptıranlar arasında başta Japon olmak üzere, ABD, Hollanda, İtalya, Arjantin, Hindistan, İspanya, Kolombiya, Almanya, Azerbaycan, Yunanistan, Avustralya, İrlanda, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, İngiltere, Ukrayna, Kazakistan, Şili, Brezilya, Güney Kore, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İsviçre, Macaristan, Belçika, Arnavutluk, Çin, Singapur ve Polonya'dan kişiler yer alıyordu.


Finish'e 20 metre kala yere yığıldı

Geçen yıl maratonda ikinci olan Etiyopyalı Lishan Yegezu, bu yıl son metrelerde düşerek, yarışı tamamlayamadı. Son metrelerde güçlükle finişe doğru koşan Yegezu, finişe gelemeden düştü. Kalkıp tekrar koşmaya çalışan Yegezu, finişe 20 metre kala yine düştü. Yerde kalan atlete kenardan bir vatandaş yardım etmeye çalışırken, görevliler vatandaşı uyardı. Bir süre bekleyen görevliler, Yegezu kalkmayınca, kendisiyle konuşup sporcuyu sedyeyle taşıyarak finişteki sağlık çadırına aldı.


Başlama atışı Topbaş'tan

Altunizade'de saat 09.30'da, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da aralarında bulunduğu heyette, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tabanca atışıyla başlayan koşuda, katılımcılar 8 kilometrelik mesafede, Boğaz Köprüsü'nü geçip, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş, oradan da Dolmabahçe'de BJK İnönü Stadı yanına ulaştılar.Geçen yıllarda olduğu gibi Trabzonspor taraftarları yine koşuya iştirak etti. Ellerindeki büyük boyutta iki bordo-mavili bayrağı taşıyan taraftarlar, start noktasında hareket ettiklerinde Trabzonspor bayrağını Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'a uzattı. Bakan Özak da bayrağı tutarak dalgalandırdı.


Koşuyu tamamlama rekoru kırıldı

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nda bu yıl bir rekor kırıldı. Maratona kayıt yaptıran 1684 kişiden 854'ünün, koşuyu tamamlayarak bu alanda Avrasya Maratonu rekoru kırdığı bildirildi. Maratonda, eski rekorun 681 kişiyle geçen yıla ait olduğu, bu yıl rekorun 854 kişiye çıktığı kaydedildi.



Etiyopyalı Roba üst üste ikinci kez kazandı

Etiyopyalı atlet Kasime Adilo Roba, üst üste ikinci kez Avrasya Maratonu'nu kazanmayı başardı. Geçen yıl 30. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nu 2.11.37'lik derecesiyle kazanan Roba, bu yıl da 2.12.14'lük derecesiyle birinci oldu. Avrasya Maratonu'nu daha önce 1997-1999 yılları arasında Etiyopyalı Moges üst üste 3 kez, 1995-1996 yıllarında da Kenyalı Langart üst üste 2 kez kazanmıştı. Roba, 50 bin dolarlık ödülünü Kadir Topbaş'tan aldı.

ETİYOPYALI DAMGASI

31. Kıtalararası Avrasya Maratonu'na Etiyopyalılar'ın başarısı damga vurdu. Etiyopyalı atletlerden, erkekler maraton yarışında Kasime Adilo Roba ve bayanlar maratonda Bizunesh Urgesa, 15 kilometrelik koşuda da erkeklerde Henok Teseaye Heyi birinci oldu. Bu arada, maraton öncesinde İstanbul'da etkili olan sağanak yağış, maraton başladıktan bir süre sonra durdu.


Maraton kategori atladı

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği, Kıtalararası Avrasya Maratonu'nu Gümüş Kategori'ye aldı. Avrasya Maratonu'nun, yenilenmiş parkuru ve elit atletlerin katılımından dolayı Gümüş Kategori'ye layık görüldüğü açıklandı. Dünyanın tek kıtalararası yol koşusu olan maratonun, parkur düzenlemesinden zaman ölçümüne, elit atlet katılımından medya hizmetlerine kadar birçok kriterin yerine getirilmesinden dolayı sınıf atladığı kaydedildi. Dünyadaki tüm yol koşularını belirli kıstaslara göre değerlendirerek kategorilendiren Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği 2009 yılı için aralarında New York, Londra, Paris ve Berlin maratonlarının da yer aldığı 11 organizasyona "Altın Kategori" hakkını verdi. Avrasya Maratonu aralarında Amsterdam, Tokyo, Prag ve Roma'nın bulunduğu 22 maraton Gümüş Kategori maratondan biri oldu.



15 yıl önce