|

Cami düşmanları

Afrin’in terörden temizlenmesi için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından PKK/PYD’li teröristlerin gözü döndü. Afrin’de bozguna uğrayan teröristler gözlerini bile kırpmadan sivilleri ve camileri hedef almaya başladı. Cami düşmanları önceki gün akşam namazını kılanlara roket attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 06:56 - 26/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
Güneydoğu’daki hendek terörü sırasında tarihi camileri tahrip eden PKK’lı teröristler, Zeytin Dalı Harekatı sürerken de camileri hedef aldı.
Güneydoğu’daki hendek terörü sırasında tarihi camileri tahrip eden PKK’lı teröristler, Zeytin Dalı Harekatı sürerken de camileri hedef aldı.

Türk Silahlı Kuvveleri’nin Afrin’in terörden temizlenmesi için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından PKK/PYD’li teröristlerin gözü döndü. Afrin’de bozguna uğrayan teröristler gözlerini bile kırpmadan sivilleri ve camileri hedef almaya başladı. Daha önce de Diyarbakır Sur’daki tarihi Kurşunlu Camisi’ni hedef alan teröristler önceki gün Kilis’te akşam namazı kılanlara roket fırlattı.


KİLİS VE HATAY’A FÜZE

Zeytin Dalı Harekatı’yla birlikte Afrin’deki PKK/PYD mevzilerinden Kilis ve Hatay’a füze atılıyor. Son olarak Kilis merkezde bulunan tarihi Çalık Camisi, bu füzelerin hedefi oldu. Örgüt militanlarının gözünü kırpmadan hedef aldığı caminin kubbesinde ağır hasar meydana geldi.

  • NAMAZ KILARKEN ÖLDÜLER
  • PKK/YPG mevzilerinden ateşlenen iki roketten biri saat 18.15’te Kilis’in Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan tarihi Çalık Camisi’ne geldi. patladı. Roketlerin hedefi olan camide can pazarı yaşanırken, akşam namazını kılan Suriye uyruklu Tarık Tabbak ve terzi Muzaffer Aydemir hayatını kaybetti. Saldırıda 5'i çocuk 19 vatandaş ise yaralandı. Camiye yönelik füze saldırısından 25 dakika sonra bu kez bir mahalle hedef alındı. Tarihi camiye 100 metre uzaklıkta bulunan Kazım Karabekir Mahallesi’ne bir roket daha düştü.
CAMİLER HEP HEDEFTE

Terör örgütü PKK/PYD’nin camiye yönelik saldırısı ilk değil. PKK/PYD, daha önce de hendek barikat operasyonları sırasında camilere saldırdı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Kurşunlu Camii, iki kez ateşe verildi. Fatih Paşa Mahallesi’nde bulunan caminin saldırıda şadırvanı yıkılıp orijinal kapısı ise tamamen yandı.

KURŞUNLU CAMİİ’Nİ YAKTILAR

1516-1521 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle “Kurşunlu Cami” diye de anılan ibadethanenin imam odası ve daha önce medrese olarak kullanılan bölümü ile altın varaklı minberi kullanılamaz hale gelmişti. Caminin çevresinde de teröristlerce yerleştirilen el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu büyük hasar oluşmuştu.


Bayrak asıldı

Bölgenin önemli kültür değerlerinden üç asırlık Çalık Camisi’nin dış cephesi Türk bayraklarıyla süslendi. Saldırı sırasında ciddi hasar oluşan camideki incelemeler tamamlandıktan sonra caminin çevresindeki sokaklar yaya ve araç trafiğine yeniden açıldı. Kilis Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ortaklaşa yapacağı çalışmalar öncesinde, tarihi camideki hasarın ilerlememesi için zarar gören kubbenin dış cephesi beyaz brandayla kapatıldı.

  • Anadolu'nun kültür değeri
  • “Çalık Hacı Ali” lakaplı Haci Bin Mehmet Ağa tarafından 1682 yılında inşa ettirilen taş binanın giriş kapısında Mevlevi sikkesi şeklinde kitabe yer alıyor. Özgün mimariye sahip cami, enine dikdörtgen planlı ve mihrabın önü kubbeli tek mekandan oluşuyor. Avlusunda taş bilezikli kuyu ve Çalık Ağa ile eşine ait mezarlar da bulunan cami, 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edildi. Çalık Camisi, Anadolu’nun önemli kültür değerleri arasında bulunuyor.

#PKK
#Terör
#Camii
6 yıl önce