|

ABD’nin yaptığı saygısızlık

Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, ABD’nin CAATSA yaptırımlarına tepki göstererek, “ABD’nin kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır” dedi. Erdoğan, Azerbaycan’ın Türkiye’siz olmayacağını ve dayanışmaların her alanda devam edeceğini söyledi.

Hüseyin Likoğlu
00:00 - 12/12/2020 Cumartesi
Güncelleme: 21:43 - 11/12/2020 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de medya temsilcileriyle bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karabağ için zafer töreni düzenlenen Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de medya temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan iç ve dış politika, koronavirüs süreci ve ekonomi ile ilgili gelişmelere dair önemli mesajlar verdi.

Karabağ zaferi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihinde bir dönüm noktasıdır. ‘Tek millet, iki devlet’ ilkesi, Azerbaycan’la dayanışmamızın temel felsefesidir. Bu birlik ve beraberlik Karabağ’ın özgürleştirilmesiyle adeta taçlanmıştır. Kafkasların tarihinde yeni bir sayfa açılmıştır.

KAPILARI AÇARIZ

(6’LI PLATFORM)
Sayın Putin buna olumlu yaklaşıyor. Aramızdaki telefon görüşmesinde, benim kanaatimin ne olacağını sordu. Ben de Sayın İlham Aliyev buna olumlu yaklaştıktan sonra benim açımdan da buna olumlu yaklaşmak önemlidir. Eğer Ermenistan bu süreci olumlu istikamette geliştirecek olursa, biz kapalı olan kapılarımızı da Ermenistan’a açarız. Çünkü bizim tek derdimiz, özellikle halklar arasındaki bölgesel barışa bir destek sağlamaktır. Burada da biz bölgesel barışı düşünüyorsak, bunu ele alıyorsak ve bu 6’lı platform bunu getirecekse, bize düşen görev de zaten bu kapıları açmaktır.

BİR SİYASET ACEMİSİ

(FRANSA’NIN DAĞLIK KARABAĞ KARARI)
Minsk Üçlüsü içerisinde dönem başkanlığını yürüten (Emmanuel) Macron’un bu sürece olumlu bir katkısı maalesef hiç olmadı. Burada da ne yazık ki Fransa’nın Cumhurbaşkanı olarak hakikaten acemice tavırlar içerisinde. Çok acemice attığı adımlar sebebiyle de şu anda burada her şeyi birbirine kattı. Özellikle Sayın Aliyev buradaki duruşuyla Macron’un hesaplarını alt üst etti. Bunun zararı kime olacak? Fransa’ya olacak. Niye? Fransa bugüne kadar attığı adımlarla ilgili, örneğin çeşitli anlaşmalar vesaire dışında, belki Azerbaycan-Fransa ilişkilerini bitirmiş olacak. Siyasi acemilik budur. Siyasetin acemiliği budur. Macron da bir siyaset acemisidir. Zaten şu andaki tüm kamuoyu araştırmalarında da kendisini bitirmiş durumdadır.


AZERBAYCAN TÜRKİYESİZ OLMAYACAK

(TÜRKİYE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ)
Biliyorsunuz bizim zaten Azerbaycan’la askeri eğitim noktasında bir anlaşmamız var. Son olarak bu anlaşmayı zaten Meclisimizden de geçirmiş bulunuyoruz. Bu iş birliğimizle de bir defa eğitim-öğretim noktasındaki anlaşma aramızdaki dayanışmayı çok daha farklı bir platforma taşıyacaktır. Türkiye şu anda Azerbaycan topraklarında bu eğitimi-öğretimi yapabileceği gibi, zaten Azerbaycanlı askerler daha önce de ülkemize gelip eğitim-öğretim alıyordu, yine alabilecekler.

Bütün bunlar aramızdaki dayanışmayı da pekiştirecektir. Zaten bizim aramızda istihbarat iş birliği vesaire, bütün bunlar var. Yani inşallah Azerbaycan Türkiye’siz olmayacak ve bu dayanışmamız her alanda devam edecek.

MEN SABERA ZAFERA

(ABD’NİN CAATSA KARARI)
Türkiye bir NATO ülkesidir. Amerika da bir NATO ülkesidir. Kaldı ki NATO’nun ilk 5’i içerisinde Türkiye önemli bir ülkedir. Yani sıradan bir ülke değildir. Gerek Sayın Trump döneminde gerek Sayın Obama döneminde her zaman iftiharla ‘Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz’ denilirken, şu anda Amerika’nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum. Fakat ben bazı şeylere alıştığım için diyorum ki Amerika’da devir teslim yapıldıktan sonra herhalde akışı çok daha iyi göreceğiz. Onun için bize düşen “men sabera zafera”; sabredeceğiz ve göreceğiz.

KILIÇDAROĞLU GAZA GELDİ

(CHP LİDERİNİN DİNLENDİĞİ İDDİASI)
Buna en güzel cevabı Sayın Bakanım verdi. Yani böyle bir şey varsa, eğer sen de ciddiysen, yapman gereken ne? Bunu bu şekilde medya önünde seslendirmek değil. Bu işin mercii yargıdır. Belgeyle, bilgiyle bunu yargıya bildirirsin. Ama diyorum ya; bu daha hala siyaseti öğrenemedi, bilmiyor bu işi. Tek bildiği bir şey var; akşam yalan, sabah yalan; iftira iftira... Burada da iftirada bulunuyor. Hadi git yargıya. Yargıya anlat bunu. Ona göre de gereği yapılır.
(ADAYLIK SİNYALİ)
Hani bizde güzel bir laf var ya “Gaza geldi” diye. Orada da gaza geldi. Gazı hayırlı olsun...


AŞIYI OLACAĞIM

(KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ)

Biz artık özellikle aşılara adeta endekslendik. Biliyorsunuz şu anda Çin’den ilk etapta 10 milyon doz aşı gelecek, bunu 50 milyona tamamlayacağız. Bunların ödeme planıyla ilgili imzayı da atmış durumdayım. Bu uygulamadan sonra temenni ederiz ki inşallah alınacak olumlu netice zaten kısa zamanda kendini gösterecektir. Ama bütün mesele burada gerek gönüllülük konusuna hassasiyet gösterilmesi gerek 65 yaş üstü ile ilgili planlamalarımıza halkımızın uymasıdır. Bütün bunların dışında yine bir başka olay da şu anda cuma akşamından başlayıp pazartesi sabahına kadar yaptığımız uygulamaya halkımızın uymasıdır. Burada tereddütsüz bir ilgi alaka bekliyoruz. Yine söylüyorum; özellikle bu süreç içerisinde sigara, nargile içenlere, bunların hastalarına tavsiyem bunlardan kaçınmalarıdır. Doktorlar akciğer tutulmasına bakıyor. İçme şu meredi ya! Sigarayı, nargileyi içme! Kendi kendinin katili oluyorsun.

(AŞIDA TEREDDÜT)
Ben inşallah başladığımızda aşıyı olacağım. Şu anda biz Çin’le bu anlaşmayı yaptık. Çin’deki bu firma da dünyada kendini ispatlamış bir firma. Oradan gelecek olan ilk aşılarla adımı inşallah atalım diyoruz.

EŞİMİN ELİNDEN BU İŞİ ALMAM

(ÇEVRE AJANSI KURULMASI VE SIFIR ATIK PROJESİ)
Ben eşimin elinden, adımları atılmış böyle güzel bir işi alamam (Sıfır atık projesi). O onun hakkıdır. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yine o işi kendisinin de vakıf namı altında, ajansla da bütünleşerek yürütebileceğine inanıyorum. Çünkü o işi gerçekten çok seviyor, adeta kendini o işe adamış vaziyette. Tabii orada bize de ne düşerse eşime ve bu konuda görev alacak olan tüm arkadaşlara inşallah yardımcı oluruz. Gerçekten ülkemiz için bu sıfır atık projesi çok büyük getiriler ortaya koydu.
(HAYVANLARI KORUMA KANUNU)
Çalışılıyor. Onda şu anda geri adım atma yok. Devam ediyor. Büyük ihtimalle bütçeden sonra herhalde çıkar.

AĞLAMASINA SIZLAMASINA BAKMAYIZ

(FETÖ İLE MÜCADELE)
Biz şu anda FETÖ terör örgütü ile mücadelede, yoğun bir şekilde, emniyet teşkilatı içinde, Silahlı Kuvvetlerimizin içinde, jandarma teşkilatımızın içinde ne bulursak gereğini yapıyoruz. En son biliyorsunuz 300 civarında yakalandı, alındı. Yine alınmaya devam edecek. Yani biz kimsenin bu terör örgütüyle ilgili ağlamasına sızlamasına bakamayız ve bu konuda acıma düşünemeyiz. Niye? Çünkü bizim için PKK terör örgütü neyse, diğerleri de aynıdır. Bu noktada da görevimiz anında müdahaledir ve bu müdahalemizi de yapacağız. Çünkü bu millet bunlardan çok çekti. Bunlara asla fırsat vermeyeceğiz.
#Recep Tayyip Erdoğan
#ABD
#Yaptırım
#CAATSA
3 yıl önce