|

'De Soto, başarısızlığını bana yıkmaya çalışıyor'

Denktaş, BM Genel Sekreteri Annan'ın, kendisini suçlayan Kıbrıs raporunu De Soto'nun hazırladığını belirterek, "De Soto başarısızlığının suçunu bana yüklemek istiyor" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 8/04/2003 Salı
Güncelleme: 16:03 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs çözüm planı konusunda KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Türk tarafını suçladı. Denktaş ise raporuu Kofi Annan'ın değil, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun hazırladığını belirterek, De Soto'nun, Kıbrıs konusundaki başarısızlığını ve suçunu kendisine yüklemekle meşgul olduğunu söyledi.

Annan, raporunda, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere verdiği desteği överken, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ı, çabanın başarısızlığa uğramasından sorumlu tuttu. Annan, "Denktaş'ı, Kıbrıs gerçeklerinin sadece adada varolan gerçeklerden ibaret olmadığı, uluslararası hukuk ve politika gerçeklerinin de hesaba katılması gerektiği konusunda ikna edemedim" dedi.

Denktaş: Rapor De Soto'nun

Raporu değerlendiren Denktaş, Annan'ın taslak raporunun elinde olduğunu bildirerek, "Maksatlı yazılmış bir rapordur. Bu, Annan'ın kendi raporu değil, De Soto'nun raporudur. De Soto bu raporuyla, başarısızlığını, suçunu bana yüklemekle meşgul" diye konuştu.

Raporda, Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un "istenilen şeyler olamayacak şeylerdir" dediğinin söylenmesine rağmen "Lahey'in başarısızlığı Denktaş'tadır" denildiğine işaret eden Denktaş, "Hiç olmazsa 'başarısızlıkta' olsun eşitlik tanısaydı da biz de rahat edeydik. Onda bile ağırlığı bizim tarafa koyuyor. Bu çok acıdır, kabul edilmez bir durumdur. Çok kapsamlı bir cevap hazırlayacak ve bütün dünyaya yayacağız. Artık kimse bizimle oynamasın. Biz hakkımızı, egemenliğimizi, eşitliğimizi, vatanımızı savunmaktayız. Uzlaşmaya hazırız. Ama Papadopulos'un azınlık teklifleri çerçevesinde değil. Annan'ın azınlığa açık kapısından da girmeyiz" dedi.

Eroğlu: Annan Raporu çok önyargılı

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs konusunda Güvenlik Konseyi'ne sunacağı raporun, ''peşin hükümle ve bir tarafı suçlama düşüncesiyle hazırlandığını" söyledi. Başbakan Eroğlu, bir heyeti kabulü sırasında, "Gazetelere yansıtıldığı kadarıyla tek taraflı. Peşin hükümle, bir tarafı suçlama düşüncesiyle hazırlanmış bir rapor gibi görünüyor" dedi. Rum tarafının Kıbrıslı Türklere yönelik "önlemlerini" de değerlendiren Eroğlu, şöyle konuştu: "Bizi kendi tebaası olarak gören ve azınlık hakları vermeye çalışan bir davranış biçimi olarak görülüyor. Bunları kabul etmek mümkün değil. Ve bana göre biraz da hakarete varan davranış biçimi olarak değerlendirilebilir."

'Hayalim Maraş'ı kurtarmaktır'

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Rum tarafına yaptığı önerilerin kabul edilmemesi halinde, Maraş'ın iskana açılmasını düşündüğünü belirterek, ''Hayalimde olan Maraş'ı kurtarma operasyonudur" dedi. Dipkarpaz köyünden gelen heyeti kabul eden Denktaş, Türkiye'nin "Maraş'ın bir kısmının eski sahiplerine verileceği" yönündeki eski taahhüdünü hatırlatarak, şöyle konuştu: "Rumlar düşünmek için zaman istemişti. Bakalım ne diyecekler. Maraş'ı daha fazla terk edilmişliğe bırakmama yönünde bir karar alırız. Yazık oluyor o binalara. Düşüncem şu; ilan edilir, yatırım yapıp o otelleri vesaireyi ayağa kaldıracak insanlara 30-40 yıllığına icar edilir. Mal sahibi eğer Rum ise o alınacak icarlar o Rum'un hakkı olarak bir yerlerde muhafaza edilir. Ama binalar da kurtarılmış olur. Benim hayalimde olan bir Maraş'ı kurtarma operasyonudur."

KKTC'de muhalefet sesini yükseltiyor
Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB üyeliğine günler kalmasına rağmen adada hala bir çözüme ulaşılmaması, KKTC'de muhalefetin sesini yükseltmesine neden oldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Lefkoşa ziyaretinde 6 sayfalık bir deklarasyon yayınlayan muhalefetten sonra, Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Ali Erel de Cumhurbaşkanı Denktaş'ı sert bir şekilde eleştirdi. KKTC halkının Annan planın içeriğinden tam olarak haberi olmadığını iddia eden Erel, planın Türk tarafının isteklerini tamamen karşıladığını, ancak koltuk sevdasında olanların bunu halktan sakladığını iddia etti. Türkiye ve Yunanistan'ın başkanlığında yapılacak "Belgrad Zirvesi"nden yeni bir açılım beklediklerini de ifade eden Erel, TBMM'ye sunulan "KKTC vatandaşlarına kolay T.C. vatandaşlığı" tasarısının ise ancak Türkiye'ye göçü sağlayacağını savundu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce