|

Dirilişten Kurtuluşa 100 yıl

İstiklal Mücadelesi’nin mihenk taşlarından olan 19 Mayıs 1919 tarihinin 100. yılı dolayısıyla Bakanlık, çıkarma yapacak. Bu kapsamda, milli kültür şuurunu işleyen uluslararası çalıştay ve sempozyumlar şimdiden yapılmaya başlandı. Önümüzdeki günlerde tiyatro sahnelerinde tarihi oyunlar prömiyerini yapacak. Yunus Emre Enstitüsü ise Ukrayna ve Azerbaycan’da programlar gerçekleştirecek.

Yasemin Asan
04:00 - 28/04/2019 Pazar
Güncelleme: 08:59 - 28/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
19 Mayıs 1919 tarihinin 100. yılı çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
19 Mayıs 1919 tarihinin 100. yılı çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan yola çıkarak Samsun’a ulaşmasıyla başlayan İstiklal Mücadelesi’nin mihenk taşlarından olan 19 Mayıs 1919 tarihinin 100. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda, 18 Mart törenlerinde “Dirilişten Kurtuluşa 1919-2019” sloganıyla Çanakkale Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılı arasında bir bağ oluşturuldu. Erzurum’da Milli kültür şuurunun oluşturulmasına yönelik olarak “Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Çalıştayı” düzenlendi. Atatürk Araştırma Merkezi’nce, Uluslararası Atatürk Kongresi’nin 9’uncusu bu yıl 12-15 Kasım tarihleri arasında Amasya’da gerçekleştirilecek. Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ise “100. Yılında 19 Mayıs ve Millî Mücadele Uluslararası Sempozyumu” düzenleyecek.

ŞAFAK 1919 OYUNU SAHNEDE

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, genç tasarımcılar arasında “2019 Milli Mücadele’nin 100. Yılı: Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı ve Kongreler” konulu “Genç Sanat: 3. Afiş Tasarım Yarışması” düzenledi. Milli Mücadele’nin 100’üncü yılına ithafen prömiyeri Samsun’da yapılacak “1919: Bitmeyen Yolculuk” adıyla gösteri sahnelenecek. Devlet Tiyatroları’da 19 Mayıs 2019 tarihinde prömiyer yapması planlanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere Bandırma Vapuru ile 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı ve ardından Milli Mücadele’nin tüm Anadolu’ya yayılışının canlandırılacağı “Şafak 1919” adlı oyunu, ülkemizin birçok ilinde sahneye taşınacak.

KİTAPLIKLAR KURULUYOR

İl ve ilçe halk kütüphanelerinde Milli Mücadele dönemine ilişkin kent kitaplığı kuruluyor. Bu kapsamda da Çanakkale İl Halk Kütüphanesi’nde Çanakkale Yerel Tarih Kitaplığı bulunuyor. Bakanlık ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile kurulan Balıkesir Kuvayi Milliye Halk Kütüphanesi, geçen yılın sonlarından itibaren Millet Kıraathanesi olarak hizmet vermeye başladı.

DÜNYADA DA ANILACAK

Bu yıl içinde de konu ile ilgili olarak bu muhteşem tarihe yakışır bir oratoryo için çalışmalar devam ederken dünyada da Milli Mücadele kapsamında etkinlikler planlanıyor. Yunus Emre Enstitüsü ise millî mücadelenin 100’üncü yılı dolayısıyla Mayıs ayında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Haziran ayında da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de etkinlik düzenleyecek.

Şehit öğrenciler için 104 yıl sonra diploma

Çanakkale Savaşı’nda şehit düşmesi nedeniyle 1915 yılında mezun veremeyen Sivas Lisesi öğrencileri için 104 yıl sonra Sivas Valiliği tarafından temsili olarak hazırlanan diploma, Çanakkale’ye gönderildi. Sivas Kongresi’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Sivas Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Okuyan Gençlik Ecdadının İzinde” adlı projeyle Sivas ve ilçelerinden 281 öğrencinin Çanakkale’ye uğurlanması dolayısıyla tören düzenlendi. Diplomanın Çanakkale’de müzeye teslim edileceği belirtildi. Ayrıca Sivas ve 16 ilçesinden birer kavanoz toprak, Çanakkale Şehitliği’ndeki topraklar ile birleştirilmesi amacıyla öğrenciler tarafından teslim alındı. Törenin ardından öğrenciler, Çanakkale’ye uğurlandı.


#Yunus Emre Enstitüsü
#İstiklal Mücadelesi
5 yıl önce