|

Ecevit çekilecek mi?

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde "siyasi müsteşar" olarak görev yapan Steward Johns, Dışişleri Bakanı Powell'in emriyle siyaseti izliyor.

Yeni Şafak
01:00 - 23/12/2001 الأحد
Güncelleme: 18:14 - 7/06/2017 الأربعاء
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik ve siyasi krizlerden sonra Başbakan Bülent Ecevit'in görevine devam edip etmeyeceği ABD tarafından da merak ediliyor. DYP Kilis Milletvekili ve Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş'i ziyaret eden ABD'li diplomat Steward Johns, "Başbakan yorgun değil mi? Görevden çekilmeyi düşünüyor mu? DSP içinde kim lider olabilir?" sorularına cevap aradı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde "siyasi müsteşar" olarak görev yapan Steward Johns, Perşembe günü TBMM'de Doğan Güreş'i ziyaret etti.Yanında bir tercümanla Meclis'e gelen Johns'un gündeminde Türkiye'deki siyasi gelişmeler, ekonomik kriz ve Irak vardı. Daha çok soru-cevap şeklinde gerçekleşen görüşmede ABD'li diplomat, Güreş'e ilginç sorular yöneltti. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin gerekçesini Johns, "Sayın Dışişleri Bakanımız Colin Powell'in talimatları doğrultusunda ziyaret ediyorum" diyerek açıkladı.

ABD'li diplomat yaşanan ekonomik sıkıntılardan sonra Başbakan Ecevit ve hükümetin durumunu değerlendirmesini istediği Güreş'e arka arkaya şu soruları yöneltti: "Ekonomi düzelirse hükümetin popülaritesi artar mı? Halk bu hükümeti affeder mi? Türkiye'de siyasetin durumu nedir? Başbakan bu durumu nasıl görüyor? Yorgun değil mi, görevden çekilmeyi düşünmüyor mu? DSP içinde kim lider olabilir?"

Irak'a operasyon sinyali

ABD'li diplomat, Doğan Güreş'in düşencelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görüşlerini yansıtıp yansıtmadığını sorduktan sonra Irak'la ilgili sorular yöneltmeye başladı. ABD'nin Irak'a operasyon yapacağının sinyalini veren Steward Johns, bu konuda Doğan Güreş'in uyarıları ile karşılaştı. "Siz, Körfez Savaşı'nda verilen sözlerinizi tutmadınız" diyen Güreş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye 1994 krizini ABD'nin Körfez politikaları yüzünden yaşadı. Şu anda böyle bir harekat (Irak'a operasyon) mevcut krizi derinleştirir. Burası Afganistan değil. Somut deliller bulun. Sadece İslam ülkelerinde mi terör var? AB ülkeleri, Belçika, Almanya ve Fransa'da terörist yok mu?"

AK PARTİ VE YENİ OLUŞUMLAR
Steward Johns, Türkiye'nin kısa sürede bir erken seçime gidip gitmeyeceği sorusundan sonra yeni oluşumlarla ilgili Doğan Güreş'e düşüncelerini sordu. "Yeni oluşumlar tutar mı?" sorusunu yönelten ABD'li diplomat sözü AK Parti'ye getirerek, "AK Parti'ye şans tanıyor musunuz?" diye sordu. ABD'li diplomatın merak ettiği bir isim ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oldu. Johns'un, "DYP'nin eski liderini şanslı görüyor musunuz?" sorusuna Doğan Güreş'in cevabı, "Hiç şans tanımıyorum" şeklinde oldu


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
٪d سنوات قبل