|

Eken yeniden yargılanacak

İade-i muhakeme talebi kabul edilen Susurluk Davası mahkumu Korkut Eken yeniden yargı önüne çıkacak.

Yeni Şafak
00:00 - 3/09/2002 Salı
Güncelleme: 15:27 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, "Susurluk Davası" kapsamında çarptırıldığı 6 yıllık ağır hapis cezasının infazı amacıyla cezaevine konulan Korkut Eken'in "iade-i muhakeme" talebini uygun bularak, yargılamanın yenilenmesini kararlaştırdı. Eken'in avukatlarının yargılamanın yenilenmesi talebini karara bağlayan 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sunulan yeni delilleri yeniden yargılamayı gerektirir nitelikte buldu.

Karar üzerine, bir üye hakimi delilleri incelemek üzere naip hakim olarak atayan mahkeme heyeti, bu incelemenin tamamlanmasından sonra Eken'in davasının yeniden görülmesi için gün verilmesini kararlaştırdı.

Korkut Eken'in avukatlarının "iade-i muhakeme" talebiyle yaptığı başvuruyu inceleyen İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Haziran 2002 tarihinde, "iade-i muhakeme konusu olan Korkut Eken hakkındaki ilamın İstanbul 6 No.'lu DGM'ce verilmesine rağmen, CMUK'un 335. maddesine aykırı olarak kendilerinden talepte bulunulduğu" görüşüne varmış ve "iade-i muhakeme" talebinin değerlendirilmesi için dosyayı 6 No.'lu DGM'ye göndermişti.

İstanbul 6 No.'lu DGM ise dosyayı, talebi karara bağlamaya gerek görmeden 17 Haziran 2002 tarihinde iade etmişti. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi bunun üzerine, "yetkisizlik kararı" vermişti. İstanbul 1. Ağır Ceza ise, 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "yetkisizlik kararı"nı kaldırmıştı.

Muhalefet şerhi

Eken'in avukatlarınca hazırlanan "iade-i muhakeme"ye ilişkin dilekçede, "CMUK'un 327. maddesinin 2. ve 5. fıkralarında belirtilen iade-i muhakeme şartlarının oluştuğu" ifade edilmişti. Dilekçede, özellikle "Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş'in söylediklerinin yeni delil niteliği taşıdığı" kaydedilmişti.

Yeniden yargı kararına 7. Ağır Ceza hakimi Mehmet Uysal ile kararı alan heyette yeralan hakim Ertuğrul Kubilay muhalefet şerhi koydu. Mehmet Ağar hakkında konuya ilişkin soruşturma bulunduğu ve yasal dokunulmazlığı nedeniyle işlem yapılamadığı anlatılan muhalefet şerhinde, Haluk Kırcı'nın tanık olarak dinlenemeyeceği belirtildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce