|

Emniyet'te 'disket' skandalı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Mumcu cinayeti çerçevesinde gözaltına aldığı Suriye uyruklu Attot'la ele geçen 9 disketi "Türk standartlarına uygun olmadığı" gerekçesiyle incelemedi.

.
00:00 - 31/03/2000 Cuma
Güncelleme: 17:30 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Emniyet'te 'disket' skandalı
Emniyet'te 'disket' skandalı

İSTANBUL- Yaklaşık 7 yıldır çözülemeyen Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili olarak ele geçen 'bulguların' incelenemediği ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, şüpheli görüldüğü için gözaltına alınan Suriye uyruklu Muhammed Aiman Abo Attot'un evinde ele geçen 9 adet bilgisayar disketini, "Disketlerin Türk standartlarına uygun olmadığı" gerekçesiyle incelemeye almadıkları belirlendi.

Disketler saklanıyor mu?

"Telefon dinleme" gibi teknoloji gerektiren işlemleri rahatlıkla yapan Emniyet'in, bilgisayar disketlerini çözememesi dikkat çekerken, 1993'te ele geçen ve çözülemeyen disketlerin halen muhafaza edilip edilmediği de merak konusu oldu. TBMM Faili Meçhul Siyasal Cinayetler Araştırma Komisyonu raporunun Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili bölümünün 129. sayfasında, gözaltına alınan Suriye uyruklu Muhammed Aiman Abo Attot'un evinde ele geçen 68 adet Arapça teyp, 2 adet video kasetinin ve 9 adet bilgisayar disketinin çözüm için Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildiği belirtildi.

Genel Müdürlük'ten ilginç açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili verdiği cevabi yazıda, sözlü teyp kasetlerinin ve video kasetinin incelendiği, ancak "Bilgisayar disketlerinin Türk standartlarına uygun olmadığından bahisle disketleri çalıştıracak makinenin bulunamadığı ve bu nedenle içeriklerinin incelenmesinin mümkün olmadığı" bildirildi. Bu arada, TBMM Faili Meçhulleri Araştırma Komisyonu raporunda bu durum "Avrupa standartlarında olduğu belirtilen Emniyet'in çok önemli bir operasyonda ele geçirilen disketleri çalıştıramaması, delillerin nasıl değerlendirildiğine iyi bir örnek teşkil etmektedir" diye eleştirildi.

Uzmanlar: Her disket çözülebilir

Emniyet Genel Müdürlüğü, sözkonusu disketlerin Türk standartlarına uygun olmadığı için çözülemediğini belirtirken, bugünün teknolojisinde her disketin çözülebileceği bildirildi. Komedya bilgisayar şirketinin sahibi Erol Dilaver, günümüz teknolojisinde her türlü bilgisayar disketinin çözülebileceğine dikkat çekerek, disketlerin çözülmemesinin mümkün olmadığını söyledi.


24 yıl önce