|

Enerjiyi de vuracaklardı

Karlov suikastı iddianamesine giren şüpheli ifadeleri, Türkiye-Rusya savaşını çıkarmak isteyen FETÖ ve dış güçlerin, enerji projelerini de hedef aldığını ortaya koydu.

Osman Özgan
04:00 - 29/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:36 - 29/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
FETÖ, Akkuyu nükleer santrali için istihbarat toplamış
FETÖ, Akkuyu nükleer santrali için istihbarat toplamış

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastının şüphelilerinden olan eski MİT’çi Vedat kod adlı Vehmi Kürşad Akalın’ın ifadesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Hazırlanan iddianameye göre, MİT’te Rusya masasına bakan şüpheli Akalın, 2015 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesinin ardından “Türkiye-Rusya ilişkilerine dair”, her iki ülkenin bir araya geleceğini belirten rapor yazmış ve bu rapor üzerine 2016 Ocak’ta ABD’de suikast kararı alınmıştı.

BİLGİLERİ ÖRGÜTE AKTARMIŞ

Akalın’ın beyanları, FETÖ’nün, Türkiye-Rusya arasındaki enerji işbirlikleriyle ilgili de araştırma yaptığını ortaya koydu. Şüpheli Akalın, mahrem imam Hüseyin Kötüce’nin, Karlov ile ilgili bilgilerin dışında Rus diplomatlar, istihbarat servisleri, istihbarat kaynakları, yöntemleri ve Çeçenlere ilişkin detayları da sorduğunu kaydederken, şunları aktardı: “Ben de bildiklerimi aktarmıştım. Ben bu bilgileri iyi niyetle vermiştim. Yine bir sohbet ortamında Türkiye ile Rusya arasındaki enerji konularıyla alakalı da benden bilgi istemişti. Yine bildiklerimi aktarmıştım. Bu hususları daha sonra laptopuna işleyip işlemediğini bilmiyorum. Akkuyu Nükleer konusunda fazla bilgiye sahip değilim, çünkü bu başka bir birimin görev alanına girmektedir.»


PATATES HAT DAĞITILDI

Mahrem imam Hüseyin Kötüce’nin ifadesinde de dikkat çekici ayrıntılar yer aldı. Kötüce, 2014 yılı sonrasında örgüt içerisinde ByLock sisteminin çözülmüş olabileceği belirtilerek, yapılacak yazışmaların internet ortamında VPN kullanılarak yapılması talimatının verildiğini anlattı. Kötüce ayrıca, 2014-2016 yılları arasında başkaları adına kayıtlı patates hatlar dağıtıldığını belirterek, “Bu tarz hatları genellikle MİT’in teknik işlerinden sorumlu örgüt üyesi Salim Zeybek temin ederek Cemal Karaata’ya veriyordu. Hatlar bize Sadık kod isimli Cemal Karaata’dan geliyordu” dedi.


Mahrem yapılanma BTK’da yoğundu

FETÖ’nün MİT yapılanmasında görevli mahrem imamların içinde BTK’dan birden çok çalışan olduğuna dikkat çeken Kötüce, “Genellikle BTK’da uzman ve uzman yardımcısı olan kişiler mahrem yapı içerisinde yer almaktaydı. Bunların çoğu benimle aynı statüdeydi. Bir kısmı ise Salim Zeybek gibi benim üstüm konumunda bulunuyordu” diye konuştu. Kötüce, Vehbi Kürşad Akalın’dan veya enerji birimindeki örgüt üyelerinden enerji hususunda veya Akkuyu Nükleer ile ilgili bilgi istediğini hatırlamadığını ileri sürdü.

#Rusya
#Türkiye
#Karlov Suikastı
5 yıl önce