|

Enka ve Gama' dan Avrupa zaferi

Deloitte 'Avrupa İnşaat Liderleri' raporu ile Avrupa'nın ilk 100 inşaat şirketini açıkladı. Enka, 1,9 milyar avro'luk geliriyle sıralamada 37. olurken, Gama Holding ilk kez girdiği listede 85. sıraya yerleşti

Cihan
00:00 - 19/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 23:44 - 18/12/2009 Cuma
Yeni Şafak
Enka ve Gama' dan Avrupa zaferi
Enka ve Gama' dan Avrupa zaferi

Dünyada denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetleri veren Deloitte, 'Avrupa İnşaat Liderleri' raporunu yayınladı. Araştırmada sektör gelirleri itibarıyla yapılan sıralamada Türkiye'den Enka, listedeki sırasını bir önceki seneye göre 37'inci sıraya yükseltirken, listeye yeni giren Gama ise 85. sırada yer aldı. Taahhüt sektörü dışındaki gelirler de dikkate alındığında ise Enka'nın cirosu 4,7 milyar avro'yu aşarak yaklaşık 2 buçuk kat daha artıyor.

2010 REKABET YILI OLACAK

Raporda Türk inşaat sektörünün ayrıntılı bir resmi de ortaya koyuluyor. Buna göre, ekonomik durgunluk sektör üzerinde etkili oldu ancak etki sanıldığı gibi 'bıçakla kesilir' düzeyde radikal değil. 2009 yılında derinleşen küresel ekonomik durgunluktan en çok etkilenen sektörler arasında olan inşaat özellikle Avrupa'da kamu desteğiyle zararlarının bir kısmını karşılamaya çalıştı. Özel sektör kaynaklı talebin ciddi oranda gerilemesi ve olası bazı kamu kesintileri nedeniyle 2010 yılında bu sektörde rekabetin daha da sertleşmesi bekleniyor. Geçen yıl En Büyük 100 İnşaat Şirketi sıralamasına giren 75 firma gelirlerini artırırken, bu yıl benzer performansı gösteren firma sayısı 45'te kaldı. Özellikle konut üretimi yapan müteahhit firmalar 2008'i eksi büyümeyle kapattı.

MALİYETLER DÜŞTÜ

Üst gelir düzeylerine seslenen prestijli konut projeleri 2008 yılında da fazla ivme yitirmeden devam ederken, sektör açısından bir başka olumlu gelişme ise inşaat maliyetlerinin düşmesi oldu. Yılın son çeyreğinde inşaat maliyetleri yüzde 3,9 oranında azaldığına dikkat çeken Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre inşaat sektörü 2008'in üçüncü çeyreğinde yüzde 4,3 oranında daraldı. Buna karşılık hükümetin 2009-2010 planları içinde yap-işlet-devlet iş modeliyle İstanbul - Ankara hızlı raylı sistem istasyonları projesini ihaleye çıkarması bekleniyor. 204 milyon avro'luk bu ihalenin yanı sıra yine hükümetin 3. Boğaz Köprüsü çalışmaları sürüyor. Hızlı raylı sistemde ise yakın bir gelecekte birçok şehir için ihale açılacak. 402 milyon avro'luk başka bir önemli ihale olan Bandırma-Bursa-Osmaneli tren istasyonları çalışmasının da sonuçlanması bekleniyor.


14 yıl önce