|

Erdoğan’dan İdlib temasları

İdlib’e müdahaleyle oluşacak insani felaketi önlemek için devreye giren Erdoğan, diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı. Erdoğan, önce İstanbul’da 4’lü zirve ardından BM Genel Kurulu ve Almanya gezisiyle konuyu dünya gündeminde tutacak.

Fazlı Şahan
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:16 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Başkan Recep Tayyip Erdoğan
Başkan Recep Tayyip Erdoğan

Diplomatik adımlarla bölgesel konularda çözüm mekanizması kuran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yoğun diploması trafiği devam ediyor.

Suriye’deki krize kalıcı çözüm bulmak için yurt dışı ziyaretlerinde mevkidaşlarıyla bir araya gelen Erdoğan, önümüzdeki günlerde sırasıyla Azerbaycan, ABD ve Almanya’ya gidecek. Azerbaycan ziyareti öncesinde 14 Eylül’de İstanbul’da temsilci düzeyinde Rusya, Almanya ve Fransa’nın olduğu dörtlü bir toplantı gerçekleştirilecek. İdlib’e yönelik müdahalelerin masaya yatırılacağı toplantı sonrasında liderler düzeyinde de bir zirve yapılması planlanıyor.

BM YOLCUSU

15 Eylül'de Azerbaycan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek Erdoğan’ın en yoğun programı ay sonunda olacak. Erdoğan, 23-27 Eylül tarihlerinde New York’ta düzenlenecek BM Genel Kurulu’na katılacak. Bu ziyaret Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin ardından gerçekleşecek olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Toplantıda, Suriye krizi ve sahadaki gelişmeler konusunda kapsamlı bir konuşma yapacak olan Erdoğan, Suriye konusunda BM’nin de aktif olarak adım atması gerektiğine vurgu yapacak. Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Genel Kurul'a katılan hükümet başkanları onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak.

ALMANYA'DA GÜNDEM FETÖ

Erdoğan’ın, ABD’deki programının ardından son durağı Almanya olacak. Üç günlük Berlin ziyaretinde Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya gelecek. Erdoğan, görüşmelerde hem Suriye hem de FETÖ meselesini ele alınacak. FETÖ davalarında ülkeden kaçanların iadesine yönelik somut adım atılması istenirken, gurbetçilerin durumunun da gündeme getirilmesi bekleniyor. Her iki ülke, ilişkilerinde yaşanan gerginliği geride bırakmak için gerekli adımların atılması gündeme gelecek. Erdoğan’ın Almanya programı kapsamında gurbetçilerle de bir araya gelmesi planlanıyor.

#Başkan Erdoğan
#İdlib
6 yıl önce