|

Erdoğan’ı hedef alanlar bizi de hedef almıştır

Koalisyon kurmak isteyenlerin önce yumruklarını çözmesini isteyen Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik eleştirilere sert çıktı: Cumhurbaşkanlığı makamını ve Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan her şey bizi hedef almıştır. Bu makamın meşruiyetini tartışma konusu yapmayız.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:42 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran'da seçilen milletvekilleriyle AK Parti Genel Merkezi'nde biraraya geldi. Konuşmasında seçim sonuçlarını değerlendiren ve diğer siyasi partilere seslenerek sıkılı yumrukları çözmesini isteyen Davutoğlu, özetle şunları söyledi:


7 Haziran'dan hemen sonra milletin verdiği mesajı anlamaya çalıştık ve 8 Haziran sabahı istişaremize başladık. Seçim sonuçlarıyla ilgili hiç kimsenin spekülasyon yapmadan milli iradeyi doğru okuması lazım. Türkiye'yi Ukraynalılaştırmak ya da başka bazı ülkelere benzeterek seçimler üzerinden yapılacak manipülasyonlarla istikrarsızlaştırmak isteyenlerin yaptığı çabaların aksine milli irade tecelli etmiştir.



KİMSE KENDİNE ROL ÇIKARMASIN


Bu seçimin hiç tartışmasız birinci partisi ve kazananı AK Parti'dir. Buna rağmen ana muhalefet partisi genel başkanı başka partilerden yedekleme suretiyle kendisini başarılı kılmaya çalışıyor. Sizin oyunuz yüzde 24,80'dir. Milletimiz AK Parti'yi sorumlu ve yetkili kılmıştır. Kimse kendisinden rol çıkarmaya kalkmasın. Temsil kabiliyeti en yüksek parti AK Parti'dir. Bu da hem matematiksel hem de siyasal bir gerçekliktir.



BİZ HİÇ RÖVANŞİST OLMADIK


Biz, milletimizin benimsemediği hiçbir yöntemi, AK Parti'ye nüfuz etmesine izin vermeyeceğiz. Bu anlamda da meşruiyet neyi gerektiriyorsa onu yapacağız, meşruiyet çizgisinin dışına çıkmayacağız. Kimse bizi kirli siyasetle suçlayamaz. Hiçbir zaman rövanşist olmadık. Biz, birilerinden rövanşı almak için değil, bir tarihi ve milleti ayağa kaldırmak için yola çıktık.



YÖNETİM BOŞLUĞUNA İZİN VERMEYİZ


Her türlü görüşmeye hazırız. Konjontürel bir parti değiliz. Vizyonumuz açık ve nettir. Özgürlükçü, demokratik bir Türkiye, yeni bir Türkiye. En ufak bir yönetim boşluğu oluşmasına da izin vermedik. Krize hazırlanan piyasalar kısa zamanda istikrara kavuştu. Çünkü piyasalar da biliyor ki AK Parti kadroları hala görev başındadır.



HAKARETLE RESTORASYON OLMAZ


CHP, kaybettiği bir seçimi kazandım telaşı içine girdi ve böyle bir takdime yöneldi. Dün matematiği de bozarak, 'yüzde 60'lık bir blok var' diyor Sayın Kılıçdaroğlu. Bir kere yüzde 60 yok. Yüzde 54. Diğer partilerin oylarını da kendi kesesine koyuyor. Devlet makamlarına ve siyaset kurumlarına hakaret ederek veya onları yıpratarak restorasyon yapılmaz. Cumhurbaşkanlığı makamını ve sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan her şey bizi hedef almıştır.





MEŞRUİYETİN KAYNAĞI MİLLETTİR


Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili öyle bir hava estirilmeye çalışılıyor ki meşruiyeti tartışmaya açılmaya çalışılıyor. Meşruiyetin kaynağı millettir. Lobiler veya perde gerisinde yapılan pazarlıklar değildir. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı makamının meşruiyetini tartışma konusu yapmayız, bir. Bu makamı yıpratmaya yönelik hiçbir tavra kesinlikle taviz vermeyiz. Herkes var olan anayasal sürecin dokusuna, doğasına saygı göstermelidir ve anayasal süreçte de hükümet kurma görevini verecek makam Cumhurbaşkanı makamıdır. Bu anlamda Cumhurbaşkanlığı makamının atacağı adımlar konusunda da herkesin siyasi ahlak ve meşruiyet sınırları içinde davranması gerekir.



Rövanşist söylemin altında kalırsınız


Bu tablo karşısında çağrılarının açık olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, “Onlara çağrımız da, rövanşist bir siyasi söylem geliştirirseniz altında kalırsınız. 'Devrisabık yaratalım önce rövanş alalım sonra siyaseti yapalım' demeye başlarsanız bunun altında kalırsınız. Geçmişle ilgili ne muhasebe yapmak isterseniz bu muhasebeyi yapmaya hazırız. Varsa bir hesaplaşma hodri meydan. Millet bu hesabı görür. (Önce hesaplaşma, sonra helalleşme) diye bir tabiri ortaya atanlar şunu bilsinler ki millet hesabı gördüğü için bütün bu saldırılara, yedi düvelin tabiri caizse yüklenmesine rağmen, bizi birinci parti yaptı ve sorumluluğu bize verdi. Biz, bu sorumluluktan hiçbir zaman kaçmadık, kaçmayız. Hesaplaşmaksa buna da hazırız. Helalleşmekse buna dünden hazırız. Bizim kimseye rövanş nazarıyla bakmamız söz konusu değil” dedi.



İşte şimdi sınav vakti


Konuşması sırasında, Mısır mahkemesinin, ülkenin darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam ve müebbet hapis cezalarına değinen Davutoğlu, “Şimdi işte sınav vaktidir, Batı ülkeleri sınavdadır. Uluslararası medyanın, Mısır'da olanlar karşısında nasıl bir tavır aldığını göreceğiz. Hiçbir zaman şiddete başvurmamış siyasi bir hareketin önemli isimlerinden birinin idama doğru yürüyüşü konusunda ne yapacaklarını göreceğiz. Türkiye'deki demokrasi ve özgürlük yanlıları sınavdadır. Acaba seslerini yükseltebilecekler mi? Ama bizim vicdanımız da sicilimiz de temizdir. Nerede bir zulüm gördüysek onun karşısında dimdik durduk, durmaya devam edeceğiz. Hçbir şekilde milletten aldığımız bir iradeyi milletin iradesi dışındaki güçlere teslim etmedik, etmeyeceğiz. Bu sınavdan kimin nasıl geçip geçemeyeceğini de hep beraber göreceğiz. Türkiye'de özgürlüklerden bahsedip Mısır'daki dikta rejimine selam çakanları da göreceğiz, adaletten bahsedip Suriye'deki zulme sessiz kalanları da göreceğiz” dedi.



Yumrukları çözüp gelin


Geçmişte aralarında ne olursa olsun bu ülkenin her vatandaşını, her siyasi partisini bu ülkenin asli unsuru olarak gördüklerini belirten Davutoğlu, “Herkesle konuşuruz, kapımızı, gönlümüzü açık tutarız, gelen buyursun gelsin. Ama o gönüle girmenin de belli ahlaki ilkeleri ve temel prensipleri olduğunu da herkes bilmeli. Bizimle koalisyon kurmaya niyet edecek olanlar ya da bu düşünce içinde olanlara ilk çağrımız, yumruklarını çözsünler, silahlarını, baltalarını gömsünler. Yumrukla tokalaşılmaz, yumrukla musafaha (el sıkışma) yapılmaz. Yumruklarınızı çözün, bu ülkenin geleceğini hep beraber konuşalım. Baltalarınızı gömün savaş baltalarınızı, rövanşist tutumlarınız, her şeyi sizinle konuşalım ama yumrukla bizi diz çöktüreceğinizi sanıyorsanız bunu deneyen çok oldu. Hiç kimse başaramadı, siz de başaramazsınız” dedi. Hep beraber yeni bir yola çıktıklarını hatırlatan Davutoğlu, “İlk defa tek başına iktidar olmamanın sancılarını belki birlikte yaşayacağız. Ama bu sancılar doğum sancılarıdır. Yeni Türkiye'nin doğumu kolay olmayacak. Kim ne yaparsa yapsın, yeni Türkiye doğacak ve yükselecek” diye konuştu.



Tavrınızı açıkça ortaya koyun


MHP'nin daha ilk geceden takındığı tutumla “Ben bu oyunun dışındayım” dediğini kaydeden Davutoğlu, “Bize oy versin, vermesin bütün seçmenlerimizin tercihi başımızın üzerindedir. Daha ilk geceden kapıları kapatmak...Hani CHP'nin bloklaştırıcı tutumu, MHP'nin de kapıları kapatan bir tutumuyla karşı karşıyayız. MHP başka partilerin ne yapması gerektiğini söylüyor. MHP tutumunu açıkça ortaya koymalı” dedi. CHP ve MHP'nin iç muhasebe yapması gerektiğini belirten Davutoğlu, “HDP ise daha vahim bir tablo ortaya koydu. Seçimin galibi ilan edildiler. Nasıl oluyorsa yüzde 13'le seçimin galibi olmak?” diye sorarak, demokrasi ya da silah tercihini biran önce yapmasını istedi.








#davutoğlu
#seçim sonuçları
#erdoğan
9 yıl önce