|

Esnaf etiketlerde TL ve kuruşa odaklanamadı

Paradan altı sıfır atılmasının ardından başlayan geçiş sürecinde, YTL'nin yerini TL'nin almasına karşın etiketlerde birbirinden ilginç YTL, TL ve kuruş ifadeleri dikkat çekiyor.

Adana
00:00 - 25/01/2009 Pazar
Güncelleme: 02:35 - 25/01/2009 Pazar
Yeni Şafak
Esnaf etiketlerde  TL ve kuruşa  odaklanamadı
Esnaf etiketlerde TL ve kuruşa odaklanamadı

Türk Lirası'na "prestij" kazandırmak amacıyla 1 Ocak 2005 tarihinde 6 sıfır atılması ile başlayan süreç, TL'ye geçişe rağmen uyum sorunları ile devam ediyor. Sıfırların atılmasının ardından önüne "Yeni" kelimesi eklenen ve yeni yılla birlikte bu ibarenin kaldırılmasıyla süreç tamamlanmış olsa da, çoğu vatandaş alışkanlıklarını terk edemiyor. Konfeksiyon mağazalarından seyyar tezgahlara kadar, fiyat etiketlerindeki para birimleri birbiriyle örtüşmüyor. Esnaf, sattığı ürünlerin etiketini hem "YTL", hem "TL" olarak yazarken, kimi de bir lira yerine halen "bin", "milyon" gibi birimleri kullanmaya devam ediyor.

ÇOĞU ESNAF TL'YE GEÇEMEDİ

Düzenlemenin ardından çoğu esnaf henüz "TL"ye geçmezken, özellikle semt pazarları ile seyyar satıcılarda 50 kuruşluk ürün üzerindeki "500 bin lira" gibi eski fiyatlardan yazılan etiketlerdikkati çekiyor. Hatta çelişkiler bazen 2 haneden fazla rakamlı kuruşlarla da karşı karşıya getiriyor. Örneğin 50 kuruşluk bir malın üzerine 500 YKr, 5000 kuruş gibi etiketler eklenebiliyor. Eski alışkanlıklardan olsa gerek TL'de de 6 sıfır kullanılması hatta bazı etikette TL, bazısında YTL birimi konması sadece satıcının değil alıcının da kafasının karışmasına yol açıyor.



15 yıl önce