|

Etnik bir federasyonasla başarılı olamaz

Başbakan Erdoğan, "Irak'ta etnik yapıya dayalı bir federasyonun doğru olmayacağını" belirterek, "Dünyanın hiçbir yerinde, etnik unsurlara dayalı federasyon hiçbir zaman sağlıklı olmamıştır" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 18/01/2004 Pazar
Güncelleme: 11:01 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Etnik bir federasyon asla başarılı olamaz
---------------------- manset ---------------------

  • SIRRI BIYIK, BİLAL ÇETİN


    Başbakan Tayyip Erdoğan, "Irak'ta etnik yapıya dayalı federasyonun doğru olmayacağını" belirterek, "Dünyanın hiçbir yerinde, etnik unsurlara dayalı federasyon sağlıklı olmamıştır" dedi.

    Erdoğan, "Cidde Ekonomik Forumu"na katılmak üzere, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanısıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, gazetemiz imtiyaz sahibi Ahmet Albayrak ile işadamları ve gazetecilerden oluşan 265 kişilik bir heyetle Suudi Arabistan'a gitti.

    Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Irak'la ilgili bir üzerine, şöyle konuştu: "Bizim temel prensibimiz, etnik yapıya dayalı bir federasyonun doğru olmayacağı şeklindedir. Bunu komşu ülkelerle aynı şekilde paylaşmaktayız. Dünyanın hiçbir yerinde, etnik unsurlara dayalı olarak kurulu federasyon anlayışı hiçbir zaman faydalı olmamıştır. Mezheplere, dinlere dayalı oluşumlar da faydalı bir oluşum şekli değildir."

    Forum'da 'baş konuşmacı'

    Ziyaretine ilişkin bilgi veren Başbakan Erdoğan, "5. Cidde Ekonomik Forumu"na "baş konuşmacı" olarak katıldığına işaret ederek, foruma, aralarında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Malezya eski Başbakanı Mahathir Muhammed, Ürdün Kraliçesi Rania, ABD eski Başkanı Bill Clinton ve Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin de bulunduğu binin üzerinde devlet adamı, bilim adamı ve işadamının katılacağını ifade eden Erdoğan, forumda, Türk ekonomisini ve ekonomide kısa sürede kaydedilen gelişmeleri anlatacağını bildirdi.

    Foruma Clinton da katılıyor

    Başbakan Erdoğan'ı Cidde'de Kraliyet Protokol Genel müdürü Muhammet osman Nazır ile islam Kalkınma Bankası Başkanı ahmet Muhammed Ali karşıladı. Karşılamada Türkiye'nin riyad büyükelçisi Osman Durak ile öteki ilgililer de hazır bulundu. Havaalanı'nda Türk işadamlarına pasaport kontrolü yapılması heyette tepkilere neden oldu. Öte yandan Cidde Ekonomik Forumu toplantısına, ABD eski Başkanı Bill Clinton'ın da katılacağı bildirildi.

    Hacı kotası Abdullah Gül'ün çabasıyla 113 bine çıkarıldı

    Başbakan Erdoğan, "Suudi Arabistan'da, Türkiye'ye yönelik hac kotasının artırılması için görüşmeler yapıp yapmayacağına" ilişkin soruya şu karşılığı verdi: "Bizimle ilgili çıkan haberler tamamıyla spekülasyondur. Bizim bu konuda hiçbir turizm acentesine verilmiş sözümüz, vaadimiz yoktur. Bildiğiniz gibi Türkiye'ye ayrılan kontenjan 70 bindi. Bu kontenjan, Dışişleri Bakanı ve

    Başbakan Yardımcısı Sayın Abdullah Gül'ün gayretleriyle, hizmetliler dahil olmak üzere 113 bine çıkarılmıştır. Bir kere görüşülerek bu kontenjan artırımı sağlandı. Bundan sonra bir başka ricaya girmek, tekrar bu tür görüşmeleri yapmak, diplomasi açısından da, Türkiye'nin dış itibarı açısından da yanlıştır. Bu tür görüşmeleri bu saatten sonra yanlış buluyoruz."

    GÜRTUNA SADECE UĞURLADI
    - Erdoğan'ı uğurlayanlar arasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu ile İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Başbakan Erdoğan'ın basın toplantısının yapıldığı salona girmedi; ancak Erdoğan'ın uğurlanışı sırasında protokoldeki yerini aldı. Gürtuna, adaylığıyla ilgili sorulara cevap vermemeyi tercih etti.
    Unakıtan: 'KDV 'de indirim için çalışıyoruz'
    Başbakan Erdoğan'ın Suudi Arabistan gezisine eşlik eden Unakıtan, uçakta yüksek olan KDV oranlarının indirilmesi için çalıştıklarını açıkladı. Uçakta işadamlarının sorunlarını dinleyen Unakıtan KDV oranlarının indirilmesi talebini "KDV indirimi yapmamızın getiri ve götürülerini hesaplıyoruz. İndirim yapma-mızın fazla kayba yol açmayacağı sonucu çıkarsa, indirim yapacağız. Gıdada yüzde 1'lik indirim yapmamız halinde bunun bize maliyeti 300 trilyon lira" şeklinde cevapladı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce