|

Evrak kayıt memurluğundan bakanlığa

Geçici Bakanlar Kurulu'nun açıklanmasıyla görevini devredecek olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, aralarında Tarım Kanunu, Tarım Sigortaları Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Biyogüvenlik Kanunu'nun da yer aldığı 29 yasal düzenlemeye imza attı.

Yeni Şafak
23:57 - 28/08/2015 Cuma
Güncelleme: 21:20 - 28/08/2015 Cuma
AA

Evrak kayıt memuru olarak çalıştığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, 4 dönemdir Bakanlık görevini üstlenen Mehmet Mehdi Eker, bu sürede aralarında Tarım Kanunu, Tarım Sigortaları Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Biyogüvenlik Kanunu'nun da bulunduğu 29 yasal düzenlemeye imza attı.



Eker, Geçici Bakanlar Kurulu'nun açıklanmasının ardından, 2005 yılından bu yana oturduğu koltuğunu eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu'ya devredecek.



Diyarbakır'da 1956'da doğan Mehdi Eker, ilkokulu doğduğu şehirde, üniversiteyi ise Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde bitirdi.



Üniversite eğitiminin ikinci sınıfında girdiği memurluk sınavını kazanan Eker, Tarım Bakanlığı'nda evrak kayıt memuru olarak görev yapmaya başladı.



İngiltere Aberdeen Üniversitesi'nden "Tarım Ekonomisi" alanında master yapan Eker, Ankara Üniversitesi'nde "Hayvancılık İşletme Ekonomisi" alanında doktorasını tamamladı.



Eker, bakanlıkta Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdür Yardımcılığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Sekreterliği görevinde bulundu.



AK Parti'nin kuruluş çalışmalarına katılan Eker, 22, 23 ve 24'üncü dönemlerde Diyarbakır'dan milletvekili seçildi.



Eker, 2 Haziran 2005'te 59'uncu hükümetin, "Tarım ve Köyişleri Bakanı" olarak kabineye girdi. Yıllar itibarıyla bakanlığın ismi değişse de Bakan Eker koltuğunda kalmaya devam etti. 4 dönem bu görevi üstlenen Eker, en uzun süre aynı bakanlığı yürüten isim oldu.



Mehdi Eker, AK Parti Tüzüğü'nde yer alan "3 dönem" kuralı nedeniyle, 7 Haziran'da yapılan seçimde milletvekili adayı olamadı.



29 yasal düzenlemede imzası var


Bakan Eker, Tarım Kanunu, Tarım Sigortaları Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Biyogüvenlik Kanunu'nun da yer aldığı 29 yasal düzenlemeye imza attı.



Bakanlığın yeniden yapılandırılması, tarımsal desteklerin çeşitlendirilmesi, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma çalışmalarını yürüten Eker, Diyarbakırlı olması nedeniyle "Çözüm Süreci"nde rol oynadı.



Eker'in döneminde hayvancılıkta ihtiyaçların karşılanması için saman, et ve canlı hayvan ithalatı gerçekleştirildi. Kırmızı et fiyatları, GDO'lu ürünler ise bu dönemde en çok tartışılan konu başlıkları arasında yer aldı.



Tarımsal GSYH 125 milyar liraya çıktı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eker'in bakanlığı döneminde, 2005 yılında Türkiye'nin toplam bitkisel ve hayvansal üretim değeri toplam 50,9 milyar lira iken, 2014 yılında bu rakam 98 milyar liraya ulaştı.



Söz konusu dönemde tarım alanları 41,2 milyon hektardan 38,6 milyon hektara gerilerken, Tarımsal GSYH 60,7 milyar liradan 125 milyar liraya yükseldi.



Büyükbaş hayvan sayısı 10,6 milyondan 14,2 milyona, küçükbaş hayvan sayısı 31,8 milyondan 41,4 milyona çıktı.



2005-2014 yılları arasında buğday üretimi 21,5 milyon tondan 19,1 milyon tona gerilerken, et üretimi 409 bin 423 tondan 1 milyon 8 bin 272 tona yükseldi.



Pilot lisansına sahip


Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsünden pilotaj yüksek lisans derecesi alan Eker, aynı zamanda Tek ve Çift Motorlu Uçak için Hususi Pilot Lisansına sahip.



Edebiyata ilgi duyan Eker'in "Tarımdan Kültüre Agrostrateji" ve "Türkiye Tarımının Değişim ve Süreci: Buğday İle Koyun Gerisi Oyun" adıyla iki kitabı bulunuyor.



İngilizce ve Kürtçe bilen Eker, evli ve üç çocuk babası.

#Gıda
#Tarım ve Hayvancılık Bakanı
#Tarım Sigortaları Kanunu
#Evrak kayıt memurluğu
9 yıl önce