|

Ezidiler’den PKK’ya: Şengal’i terk edin

Dünyadaki Ezidi nüfusunun en fazla olduğu Musul’un Şengal kasabasında, Ezidi kanaat önderleri toplandı. Terör örgütü PKK’nın Şengal’i terk etmesini isteyen Ezidiler, kendi yaşam değerleri ile yaşamak istediklerini ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2016 Thursday
Güncelleme: 22:41 - 28/09/2016 Wednesday
Yeni Şafak

DAEŞ, 2014 Haziran ayında Musul'u kontrol altına almasının hemen ardından Ezidi nüfusunun çoğunluk olduğu Şengal kent merkezini de kontrol altına aldı. Durumu fırsat bilen terör örgütü PKK ise Şengal dağında konuşlanarak 2014 Temmuz ayından bu yana 3 kamp kurdu. Ardından geçtiğimiz yılın Aralık ayında Şengal'i DAEŞ'ten alan Kürt yönetimi, normalleşme süreci için kolları sıvarken PKK, Şengal ve Şengal dağında kanton kuracağını ilan etti. PKK, bu süreçte bölgede başta Ezidiler olmak üzere her kesim üzerinde baskılar kurmaya başladı. Kürt yönetiminden gelen sert tepkiler üzerine sessizliğe bürünen PKK'ya şimdi de Ezidilerden tepkiler gelmeye başladı.



Ezidi kanaat önderleri dün bir araya gelerek PKK'ya tepki gösterdi. Ezidi kanaat önderlerinden Kasım Şeşo başkanlığında toplanan Ezidi kanaat önderleri, toplantının ilk bölümünde Ezidi halkından PKK'nın Şengal ve Şengal dağından uzaklaştırılmasını ve siyasi baskı kurulmasını istedi. Şeşo, PKK'ya bağlı silahlı grupları kast ederek Şengal'e sonradan gelenlerin yaptıkları yardımlardan ve verdikleri mücadeleden ötürü teşekkür ettiklerini ancak oraları terk etmelerinin zamanının geldiğini sözlerine ekledi.



KAMPLARINI İSTEMİYORUZ


Şeşo, “PKK Şengal dağında kamp kurmaya hazırlanıyor. İkinci bir Kandil'i inşa etmek istiyor. Bu, Ezidiler tarafından kabul edilebilir bir şey değil. Şengal Dağı'nın bir askeriyeye dönüştürülmesini istemiyoruz. Kendilerine kardeşçe sesleniyor ve Şengal'i terk etmelerini istiyoruz. Şengal'i Ezidilerin kendisi koruyacak” dedi. Toplantıya katılması beklenen bazı Ezidi kanaat önderlerinin de PKK tarafından tehdit edildiği için katılmadığı öğrenilirken bölgede Baba Şeyh olarak bilinen en büyük kanaat önderinin katılması ve destek vermesi Ezidi toplumu tarafından verilmiş en önemli mesaj olarak değerlendiriliyor.



İKİNCİ KANDİL'E İZİN VERİLMEYECEK


Toplantıda hazır bulunan Şengal Kaymakamı Mehmet Halil, PKK'nın bölge halkı üzerindeki baskıcı tutumuna sert tepki gösterdi. Halil,Şengal'in ikinci bir Kandil olmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini söyledi. Halil, “Nasıl ki YPG savaşçıları, uluslararası güçlerin baskısından sonra Minbic'ten çıkmak zorunda kaldıysa aynı yöntemle PKK'nin Şengal'i terk etmesi de sağlanmalı” ifadesini kullandı.



#Ezidiler
#PKK
#Şengal
8 years ago