|

Fındık üreticilerinin kurtulusu kendi elinde

Fiyat oluşumu serbest piyasa koşullarına bırakılan fındığın, değerinden işlem görmesinin üreticinin elinde olduğu belirtildi. Bunun için Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı üreticiye öneride bulundu: İyi fiyat için ürününüzü azar azar pazara indirin

Giresun
00:00 - 7/09/2010 Salı
Güncelleme: 23:30 - 6/09/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Fındık üreticilerinin kurtulusu kendi elinde
Fındık üreticilerinin kurtulusu kendi elinde

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, fiyat oluşumu serbest piyasa koşullarına bırakılan fındığın, değerinden işlem görebilmesi için üreticinin ürününü pazara azar azar indirmesi gerektiğini söyledi.

FİYATLAR 4.39 LİRADAN BAŞLIYOR

Akbaşlı, fındık fiyatının FİSKOBİRLİK'in uzun süredir yaşadığı ekonomik sorun dolayısıyla bir süredir Hükümet tarafından görevlendirilen müdahil kurum TMO tarafından belirlendiğine işaret ederek, TMO yetkililerinin geçen yıl aldığı, 'fındık alımı yapmama' kararı ardından, bu yıl ile birlikte son iki yıldır fındık fiyatının serbest piyasa koşullarında oluştuğunu anımsattı. Yeni ürün fındığın maliyetinin ilgili kurum ve kuruluşların yaptığı ortak çalışma doğrultusunda 4,39 lira olarak tespit edildiğini vurgulayan Akbaşlı, şunları kaydetti:

BİR AYDIR PİYASADA SATIŞTA

'Yeni ürün fındık bir aya yakındır piyasaya indiriliyor. Giresun kalite fındık ortalama 4,40 lira, levant kalite fındık ise 4 liranın altında bir fiyattan işlem görüyor. Şuan ürünü pazara getiren üretici zararına satış yapıyor. Bunun için fiyat oluşumu serbest piyasa koşullarına bırakılan fındığın, değerinden işlem görebilmesi için üretici ürününü pazara azar azar indirmesi gerekir. Biz bu konuda daha önceki yıllarda oda olarak 'fındığını pazara gıdım, gıdım' getir diye kampanya düzenlemiştik. Fındık pazara az miktarda inerse fiyatı yükselir. Bu bir arz talep meselesidir. Piyasada oluşan fındık fiyatı üreticiyi üzmekte ve mağdur etmektedir. Ancak, fındık fiyatının yükselmesi de üreticinin elindedir.'

EYLÜL VE EKİM AYINA DİKKAT

Fındığın büyük bir miktarının eylül ve ekim ayında pazara indirildiğine dikkat çeken Akbaşlı, 'Alın terinin karşılığını almak isteyen üretici eylül ve ekim ayında pazara getirdiği ürünün miktarına dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak 'Ucuza kaptırmayın' demişti

Daha önce de aşırı sıcak havaların etkisiyle yanan fındıkta rekolte düşüşü tartışmaları sürerken, Yeni Şafak üreticiyi, ellerindeki ürünü hemen piyasaya sürmemeleri konusunda uyarmıştı. Kademeli olarak piyasaya sürülecek fındıkta bbu şekilde dengeleyici bir fiyata ulaşılacağı belirtilmişti. Haberde, üreticinin pazara kademeli ürün çıkarmasıyla fiyatın 5-6 liraya kadar yükseleceği de vurgulanmıştı.


Dikkat! Bu yıl rekolte düşük seyrediyor

“Artık piyasada FİSKOBİRLİK ve TMO gibi taban fiyatı açıklayacak bir müdahil kuruluş yok. dikkat etmek gerek” diyen Özer Akbaşlı, “Müdahil alımların yapıldığı yıllarda piyasaya eylül ve ekim aylarında 300 bin tonu aşkın fındık getiriliyordu.

Bu yıl bu böyle olursa üretici fındığını maliyetin altında fiyattan satar. Ancak bu aylarda eğer direnirse ürünü pazara ihtiyacı kadar getirirse ürünü 6-6,5 liradan satabilir. Çünkü bu yıl rekolte az gerçekleşti' diye konuştu.



14 yıl önce