|

Fischer ikna etti

İşadamları ile Çırağan'da biraraya gelen Stanley Fischer, 'dalgalı kur'a karşı sert tavır gösteren TÜSİAD üyesi patronları 'dalgalı kur'a ikna etti.

z
00:00 - 29/07/2001 Pazar
Güncelleme: 14:51 - 26/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Fischer ikna etti
Fischer ikna etti

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Cumartesi öğleden sonra geldiği Türkiye'de dün öğle saatlerine kadar hükümete ve dalgalı kur politikasına karşı çıkan herkese güven mesajları göndererek ikna etti.

Türkiye'deki temaslarının ikinci gününde IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, işadamları, bankacılar ve ekonomi yazarlarına iyimser mesajlar verdi. 'Dalgalı kur'a karşı çıkan patronlar kulübü TÜSİAD bile Fischer'in dalgalı kur konusundaki tavrı karşısında ikna oldu. Ancak bir ayarın yapılması gerektiğini de söyledi.

Fischer, dalgalı kur rejiminden dönülmesine karşı olduğunu belirtirken, "İyiye gidiş birkaç hafta içinde başlayabilir" dedi. Fischer, programın başarıyla uygulandığı da söyledi.

Ankara'daki temaslarını tamamlayan IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, dün akşam saatlerinde Devlet Bakanı Kemal Derviş, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile birlikte İstanbul'a geldi. Fischer ve beraberindeki heyet, İstanbul'daki temaslarına Çırağan Saray'ında akademisyenler ve ekonomi yazarlarıyla biraraya gelerek başladı. İki saat süren toplantıya, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Fischer, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile birlikte geldi. Görüşmeye, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, IMF Türkiye Ofisi Temsilcisi Odd Per Brekk'in yanı sıra Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber da katıldı.

Birkaç hafta sabredin

IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, 'Ekonomide iyiye gidiş birkaç hafta içinde başlayabilir" dedi. Fischer, kuru piyasanın kendisinin belirlemesi gerektiğini vurgularken, Merkez Bankası'nın ancak büyük dalgalanmalarda piyasaya müdahale etmesi gerektiğini belirtti. İç borcun döndürülmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Fischer, "İç borç döndürüldüğü an herkes rahatlayacaktır. İç borcu döndürürürsek iyileşme başlayabilir. Üç haftalık süre içinde toparlanma olabilir. Gerginlik iç borcun döndürülmesinin çevresinde dönüyor. Birkaç hafta içinde iyiye gidiş başlayabilir" diye konuştu.

Önceki programda döviz çıpası konusunda hükümeti uyardıklarını belirten Fischer, "Durumu hükümete anlattık, ancak onlar bu işin sonuna kadar gideceklerini söylediler. Biz sadece uyarırız" dedi.

Yeni ekonomik programın kamuoyuna çok iyi anlatılmadığını düşündüklerini de belirten Fischer, Ankara'daki görüşmelerde liderlerin gerçek anlamda programın arkasında olduğu izlenimini edindiklerini söyledi. Hükümetin uygulamalarından memnun olduklarını da dile getiren Fischer, ancak faizlerin ve dolayısıyla enflasyonun hala yüksek olmasından yakındı. Fischer başarının güveni de beraberinde getireceğini belirterek "Bir başarı olursa herkese güven gelir" dedi.


23 yıl önce