|

Gezi’nin finansörü

Kızıl Soros olarak bilinen işadamı Osman Kavala, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklandı. 15 Temmuz’da Büyükada’daki toplantıya katılan Kavala’nın darbenin organizatörlerinden olduğu, Gezi eylemlerini de yönettiği ortaya çıktı. Savcılık, Kavala’nın CIA danışmanı Barkey ile yabancı kişilerle irtibatını da tespit etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:59 - 2/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, tutuklandı
​FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, tutuklandı

FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, tutuklandı. 18 Ekim’de gözaltına alınan Kavala, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Şüpheli Kavala, savcılıkça tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.

DARBENİN ORGANİZATÖRÜ

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nce verilen tutuklama kararında, Kavala’nın adreslerinde yapılan aramalarda elde edilen deliller, iletişim tespit tutanakları, fiziki takip tutanakları, dijital inceleme tutanakları, fotoğraflar ve şüpheli hakkındaki ifadelerin incelendiği belirtildi. Kararda, Osman Kavala’nın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmayı engellemeye yönelik bir ayaklanma olan ve terör örgütlerinin fiilen katıldığı, destek verdikleri, kamuoyunda Gezi olayları olarak bilinen eylemlerin yöneticisi ve organizatörü olduğu ifade edildi.

YABANCI İSİMLERLE İRTİBATLI

Kararda, Osman Kavala’nın Gezi provokasyonuna katılan şahıslara maddi yardımda bulunduğu ifade edildi. Kavala’nın 15-16 Temmuz 2016'da Büyükada’da bir oteldeki toplantıya katılan darbenin organizatörlerinden eski CIA danışmanı Henri Barkey ile diğer yabancı uyruklu kişilerle olağanın ötesinde irtibat kurduğu ve darbe teşebbüsüne katılmak suretiyle ‘Anayasal düzeni cebir ve şiddet yöntemleriyle değiştirmek’ suçlarını işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu belirtildi. Osman Kavala’nın Gezi olaylarını finanse ettiğine dair telefon tapelerinin bulunduğu, olaylar sırasında provokasyonda şüpheli kişilerle telefon trafiğinin tespit edildiği kaydedildi. Kavala’nın Gezi olayları sırasında da Henri Barkey ile görüşmeleri belirlendi. Kavala’nın 15 Temmuz sürecinde de Barkey ile aynı ortamda bulunduğu tespit edildi. Kavala’nın telefonunda PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın görüntüsünün yer aldığı bir fotoğraf bulundu.

TOPU TAKSİM DAYANIŞMA KOMİTESİ’NE ATTI

Kavala çıkarıldığı İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği ifade de, Gezi olaylarının finansörü olduğu iddiasını yalanladı. Gezi olaylarının organizasyonunu yapanların Türkiye Mimarlar, Mühendisler Odalar Birliği birleşkeleri ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Taksim Dayanışma komitesi olduğunu söyleyen Kavala, bu komite de görev almadığını söyledi. Gezi Parkı’nın iş yerine yakın olduğunu ifade eden Kavala, “Olaylar sırasında Gezi parkında bulunup barışçıl, tamamen şiddetten uzak bir takım sosyal etkinlikleri izledim” ifadesinde bulundu.

TESADÜFEN KARŞILAŞMIŞ

Eski CIA danışmanı Henri Barkey’i ise çeşitli uluslararası konferanslardan tanıdığını söyleyen Kavala, darbe girişiminden 3 gün sonra Barkey ile tesadüfen bir lokantada karşılaştığını, ayrı masalarda oturduğunu öne sürdü.

#FETÖ
#15 Temmuz
#Osman Kavala
7 yıl önce