|

Gizli üs için 20 tutuklama

FETÖ’nün gizli toplantı üssü olarak kullandığı Pinhan Restoran’la ilgili operasyonda 20 kişi tutuklandı. FETÖ’nün 160’a yakın ülkede faaliyet gösterdiğine vurgu yapılan kararda, örgütün arkasında birçok uluslararası gücün olduğu belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2016 السبت
Güncelleme: 22:34 - 3/06/2016 الجمعة
Yeni Şafak

CHP'li Maltepe Belediyesi'nden Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerince kiralanarak İstanbul'da gizli görüşmelerin üssü haline getirilen Pinhan Restoran'la ilgili operasyonda 20 kişi tutuklandı. Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği, yaklaşık 12 saat süren sorgusunun ardından verdiği kararda, savcılıkça tutuklanması talebiyle sevk edilen 26 şüpheliden 20'sinin, “terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet”, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu belirtildi.



RAPORLAR ELE VERDİ


Dosya içerisinde yer alan MASAK ve BDDK raporları ile HTS kayıtlarına göre, tutuklanmalarına karar verilen şüphelilerin, kaçak şüpheliler Ali Ç, Mustafa Ö, Hızır G. gibi isimlerle ilişki içinde oldukları aktarılan kararda, kaçak kişilerin şüpheliler vasıtasıyla da örgüte ait iş, işlem ve tasarruflarına devam ettikleri anlatıldı. Kararda, şüphelilerin toplanan “himmet, burs ve kurban” paralarını kendi aralarında havale benzeri işlemlerle şirketin karı gibi göstererek, örgüte aktarılmasında aktif rol oynadıkları vurgulandı.



MAKUL ŞÜPHE VAR


Kararda, söz konusu örgütün var olup olmadığı hususunun tartışmasız olduğu belirtilerek, “Böyle bir örgütün varlığının herkesçe bilinen bir gerçek olduğu, böyle bir örgütün maruf olması nedeniyle maruf olan şeyin ispata muhtaç olmadığı, bu örgütün herkesçe de bilindiği üzere belli hedeflere ulaşmak için her türlü yöntemi mübah saydığı anlaşılmıştır” denildi. Örgütlü suçların soruşturma aşamasında basit şüphenin dahi çok büyük önem arz ettiği vurgulanan kararda, dosyada tutuklama kararımızın verilmesi için makul ve yeterli şüphe bulunduğu belirtildi.







160 ÜLKEDE FAALİYETTE


Örgütün sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde değil, birçok devlet içinde de kurumsallaştığı, birtakım faaliyetlerde bulunduğuna dikkati çekilen kararda, “Örgütün 160'a yakın ülkede faaliyet gösterdiğine dair herkesçe bilinen bir durumun söz konusu olduğu, birçok ülkede faaliyet gösterebilme yeteneğinin de bu örgütün arkasında birçok uluslararası gücün olduğunu ve birçok eylem ve işlemlerde, olaylarda desteklendiğini gösterdiği kanaatine varılmıştır” tespitinde bulunuldu.



YURT DIŞINA KAÇTILAR


Kararda, örgütün Türkiye Cumhuriyeti yargısının çalışma sistemini de en iyi şekilde bildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Örgütün bu yeteneğini kullanarak, yakalama ve tutuklama aşamasında, soruşturma ve kovuşturmaları sonuçsuz bırakmak için ülke içinde saklandıkları ya da yurt dışına kaçtıkları da bilinen bir gerçek. 20 şüphelinin kaçma şüphelerinin bulunması, bu şüpheliler yönünden delillerin henüz toplanmamış olması ve delil karartma imkanlarının bulunması gibi gerekçelerle tutuklanmalarına karar verilmiştir.”



Buluşma noktası


Kararda şu ifadelere yer verildi: “Pinhan restoran olarak bilinen ve maruf (herkesçe bilinen, tanınan) olan bu yerin hareket merkezi olarak kullanılmış ve buluşma noktası olarak tespit edilmiş olması, pinhanın sözlük anlamının 'gizlenen, üzeri örtülen, saklanan' olarak Arapça ve Farsça'da kullanılan bir kelime oluşu, şüphelilerin söz konusu para hareketlerini, makul, mantıklı ve hayatın olağan akışına uygun düşecek şekilde açıklayamamış olmaları, savunma ve beyanlarının çelişkili olup kendilerini suçtan kurtarmaya yönelik savunmalarda bulundukları, bu savunmaların hakimliğimizce samimi ve inandırıcı bulunmadığı kanaatine varılmıştır.”


#FETÖ
#Pinhan Restoran
٪d سنوات قبل