|

Gülen ifade verecek

"Yasadışı örgüt kurmak" iddiasıyla yargılanan Fethullah Gülen davasında Cevdet Saral, tanık olarak dinlendi. Gülen'in 'istinabe' yoluyla ifadesi alınacak.

Yeni Şafak
00:00 - 18/09/2001 Salı
Güncelleme: 18:16 - 20/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Fethullah Gülen hakkında 'yasa dışı örgüt kurup bu örgüt adına faaliyetlerde bulunmak' iddiasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya dün devam edildi. Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına Fethullah Gülen ABD'de tedavi gördüğü gerekçesiyle katılmazken, 3 avukatı ve bir müdahil avukat hazır bulundu. Duruşmada, Fethullah Gülen hakkında Ankara Emniyet Müdürü görevinde bulunduğu dönemde istihbarat raporu hazırlayan Cevdet Saral tanık olarak dinlendi. Saral ifadesinde, Gülen ve cemaatinin Emniyet içerisinde örgütlenmeye gittiği iddiaları üzerine bir istihbarat çalışması başlattıklarını ve bu çalışma sırasında çok sayıda delile ulaşabildiklerini ileri sürdü. Saral, dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Osman Ak'ın bu konuyla ilgili kendisinden çok daha fazla bilgi sahibi olduğunu belirterek, Ak'ın bir sonraki duruşmaya katılmayı düşündüğünü söylediğini ifade etti.



Osman Ak da dinlenecek


Duruşmada, Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, ABD adli makamlarından Gülen'in savunmasının henüz alınamadığına dair bir yazı gönderildiğini bildirdi. Eken, ayrıca Fethullah Gülen aleyhine ifade veren sanıklardan Eyüp Kayar'ın isimlerini verdiği ve bazı suçlamalarda bulunduğu kişilerin ifadelerinde suçlamaları reddetiklerini ve Kayar'ı iftira atmakla suçladıklarını bildirdiklerini açıkladı.



Mahkeme, Fethullah Gülen'in 'istinabe' yoluyla ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk İşleri kanalıyla ABD yetkili makamlarına başvuruda bulunulmasına, sanık Osman Ak'ın bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesi için mahkemeye çağrılmasına, sanık Fethullah Gülen'in gıyaben tutuklanması yönündeki talebin reddine karar verdi.



#Fethullah Gülen
#Cevdet Saral
#"Yasadışı örgüt kurmak"
23 yıl önce