|

Günün Özeti

10 başlıkta günün öne çıkan haberlerini size özel derledik.

Yeni Şafak ve
18:40 - 15/12/2014 Monday
Güncelleme: 16:42 - 15/12/2014 Monday
Yeni Şafak
1- BTK arşivinde esrarengiz yangın


Dünya Ticaret Merkezi'nin 6 ve 7'inci katında dün akşam çıkan yangınla ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Yangının çıktığı 7. katta Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun arşivi de yer alıyor. Burada çok önemli davaların ve yürütülen soruşturmaların teknik takip dökümleri ve dijital kayıtlarının tutulduğu ifade edildi. Yangında, sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor.


2- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan operasyon açıklaması


Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜPRAŞ tesislerinin açılışında konuştu. Dün sabah başlatılan Paralel Yapı operasyonuna dair ilk kez açıklama yapan Erdoğan, "Maşalara, paralel yapılara kol kanat gerenler er ya da geç mahçup olacaklar. İster basın mensubu olsun ister başka bir şey, gerekli cevabı alacaklar. Hakim ve savcılarımızın korkutulmasına izin vermeyeceğiz. Atılacak olan her adım hukuk içinde atılacak" dedi.


Operasyonla ilgili AB temsilcilerinden gelen açıklamaları da eleştiren Erdoğan, " Adımlar atıldığı anda AB'den çıkıyor ve açıklama yapıyor. Sen neyi biliyorsun da o açıklamayı yapıyorsun? Bu adımın ne olduğunu biliyorsunuz, ister basın mensubu olsun ister o olsun ister şu olsun gerekli cevabı alacaklar. Böyle bir adımı atarken de AB ne der? acaba AB bizi alır mı almaz mı?diye bir derdimiz yok. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz, siz kendi aklınızı kendinize saklayın." dedi.


3- Yargıtay ve Danıştay'ın yeni üyeleri belli oldu


HSYK, Yargıtay'a seçilen 144 üyenin ve Danıştay'a seçilen 33 üyenin ismini açıkladı. Yargıtay'a seçilen isimler arasında Fethi Şimşek, Veli Dalgalı, Ali Doğan ve Mehmet Ademoğlu var.


Kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen 6572 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ilgili yasalarda öngörülen şartları taşıyanlar arasından HSYK Genel Kurulunca seçim yapıldı.


Yargıtay, için yeni 129 üyenin yanı sıra Yargıtay'dan emeklilik nedeniyle boş bulunan 15 üyelik kadrosu HSYK'ya bildirildi.


Danıştay'da ise yeni seçilecek 39 üyenin yanı sıra Danıştay tarafından emeklilik nedeniyle boş bulunan 5 üyelik kadrosunun bildirimi yapıldı. Toplamda boş bulunan 44 Danıştay üyeliğinin 11'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak.


Kurul, böylece Yargıtay için 144, Danıştay için 33 üyenin ismini belirledi.


4- Bedellinin son başvuru tarihi açıklandı


Milli Savunma Bakanlığı, "bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin 13 Şubat 2015'e kadar askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurmaları gerekiyor" açıklamasını yaptı. 


5- Hülya Avşar'dan Kılıçdaroğlu'na çok konuşulacak cevap


Kemal Kılıçdaroğlu ile Hülya Avşar arasındaki tartışma büyüyor. Kılıçdaroğlu'nun “Hülya Avşar kim? Sanatçı mı? Yalakadan sanatçı olmaz" sözlerine Hülya Avşar'dan cevap geldi. Avşar "Kılıçdaroğlu'nun lider olmadığını biliyorum, siyasetçi olduğundan da emin değilim" dedi.


6- Anadolu Ajansı'nın yeni Genel Müdürü belli oldu


Kemal Öztürk'ten boşalan Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü görevine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şenol Kazancı getiriliyor. Kazancı'nın atamasının kısa sürede yapılacağı öğrenildi.


7- Beşiktaş ve Trabzonspor'un UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakipleri


UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci tur kuraları çekildi. Kuraya seribaşı olarak katılan Beşiktaş, İngiltere'nin Liverpool takımıyla eşleşirken, ikinci torbada yer alan Trabzonspor'un rakibi, İtalya'nın Napoli takımı oldu.


Kupada ikinci tur ilk maçları 19 Şubat 2015, rövanşları 26 Şubat 2015'te yapılacak. Final karşılaşması ise Polonya'nın başkenti Varşova'daki Ulusal Stadyum'da gerçekleştirilecek.


8- Erdoğan ve Fidan'ı 4 ay TİB'den dinlediler


Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Enerji Bakanı Taner Yılız ve Milli Güvenlik Kurulu’nun kriptolu telefonlardan yaptıkları gizli görüşmelerinin TİB'den dinlendiği ortaya çıktı. Bilirkişi incelemesine göre 163 kriptolu telefondan 31'inden yapılan görüşmeler 2013'ün Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında kayıt altına alındı.


9- Hüseyin Gülerce: "Dumanlı şov yapıyor, tezgah var"


Paralel Yapı operasyonu kapsamında hakkında gözaltı kararı olduğu için emniyete giden eski Zaman yazarı Hüseyin Gülerce, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. İfadesi hakkında açıklama yapan Gülerce, "Türkiye çok ciddi bir dönemin içinden geçerken şov yaparak kimse meseleyi başka yere çekmesin. Kumpas kurulmuş gibi bir şey var. Bunun aydınlatılması lazım" dedi.


10- Ekonomi gündemi


TÜİK Eylül ayı hanehalkı işgücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı eylülde yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı 3 milyon 64 bin kişi oldu.


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü cuma kapanışına göre 421,95 puanlık düşüşle 82.804,43 puandan tamamladı.


İstanbul Kapalıçarşı'da kapanışta 90,65 liradan alınan 24 Ayar külçe altının gramı 91,00 liradan satıldı.


Dolar bankalararası piyasada analistlerin "kritik direnç" olarak ifade ettikleri 2,31'i aşarak 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 2,3226'yı gördü.

#ekonomi
#borsa
#dolar
#altın
#paralel yapı
#hüseyin gülerce
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#TİB
#dinleme
#skandal
#UEFA
#Beşiktaş
#Trabzonspor
#Şenol Kazancı
#Anadolu Ajansı
#Hülya Avşar
#Kılıçdaroğlu
#bedelli askerlik
#HSYK
#Danıştay
#Yargıtay
#AB
#BTK
9 years ago