|

Hac’da kaliteyi Türkiye belirliyor

Hac döneminde Mekke sokaklarında Türkiye’nin etkisi hemen fark ediliyor. Her köşe başında Türk hacı adaylarına hizmet veren ‘Diyanet’ tabelası asılı 58 otel, caddelerde 24 saat ulaşım sağlayan ‘Diyanet’ logolu yüzlerce otobüs var. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç hacda hizmet çıtasını Türkiye’nin belirlediğini söylüyor.

İdris Saruhan
04:00 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:42 - 18/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
‘Diyanet’ tabelası asılı 58 otel, caddelerde 24 saat ulaşım sağlayan ‘Diyanet’ logolu yüzlerce otobüs var.
‘Diyanet’ tabelası asılı 58 otel, caddelerde 24 saat ulaşım sağlayan ‘Diyanet’ logolu yüzlerce otobüs var.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tahir bin Benten geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’den gelen hacıların düzen ve titizliğini överken, “Türk hacıları burada göremezseniz, hac iklimi tamamlanmaz, eksik kalır” ifadelerini kullanmıştı. Gerçekten de Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Mekke’deki Türkiye ve Diyanet ağırlığı hemen fark ediliyor.

58 OTEL YÜZLERCE OTOBÜS

Her köşe başında Türk hacılara hizmet veren “Diyanet” tabelası asılı 58 otel, caddelerde Kabe ve ziyaret mekanlarına 24 saat ulaşım sağlayan ‘Diyanet’ logolu yüzlerce otobüs var. Hac dönemi kentte hissedilen bu dev organizasyonu, organizasyonun başındaki isim olan Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç ile konuştuk.

İLK TALEP HEP TÜRKİYE’DEN

Günenç hacda hizmetin çıtasını ve kalitesini belirleyenin Türkiye olduğunu söylüyor. Konfor ve güvenlikle ilgili ilk talepler Türkiye’den geliyor. Diğer ülkeler örnek alıyor.

OTELLER BİZİM SAYEMİZDE OLDU

Günenç’in verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan’da 10 yıl öncesine kadar hacıların kalabileceği tuvaletli, banyolu, müstakil odalar yoktu. Bir daireye yerleştirilen 30 kadar kişi 3 tuvalet ve banyoyu ortak kullanıyordu. Günenç, “Ben 2008’de burada görev yaptığım zamanlarda bizim hacılarımızın yüzde 80’i bu tip dairelerde konaklıyordu” diyor. Otel sistemine geçiş Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebiyle başladı. Türkiye’yi Pakistan, Endonezya gibi ülkeler izledi ve şehirde oteller inşa edilmeye başlandı.

ÇADIRLAR ARTIK YANMIYOR

Arafat’ta yüksek tavanlı, yanmaz ve klimalı çadırlar da yine Türkiye’nin isteği üzerine inşa edildi. Anlaşmalar 2015’te yapıldı, 2016 yılında hacılarımız yeni tip çadırlarda kalmaya başladı. Şimdi tüm çadırlar yanmaz malzemeden yapılıyor.

TECRÜBELERİ PAYLAŞIYORUZ

Günenç, “Hem burada hem de Türkiye’de, Afrika, Asya, Balkanlar ve Kafkaslardan birçok ülke temsilcisi Diyanet’e gelip, hac hizmetlerimizle ilgili bilgi almak istiyor. Biz de tecrübelerimizi paylaşıyoruz” diyor.

EN İYİ MÜŞTERİ BİZİZ

Suudi Arabistan’da otel sahipleri, otobüs ve yemek firmaları Diyanet ile çalışmak istiyor. Çünkü ödemeler dahil her şey tıkır tıkır işliyor. Türkiye’den gelen hacılar da düzenli. 3,5 aylık hac sezonu için Diyanet’e kiralanan oteller 4-5 yıl sonra da tertemiz kalıyor. Bazı ülkelere kiralanan otellerin tefrişatı 2 yıl sonra baştan başa yenilenmek zorunda kalıyor.

4 BİN 100 KİŞİLİK KADRO

Diyanet’in organizasyon başarısının arkasında hac zamanı görev yapan 4 bin 100 kişilik dev bir ekip var. Hacı kafilelerini Cidde ve Medine havaalanlarındaki ekipler karşılıyor. Bunu ulaşım, konaklama, tedavi, hac rehberliği takip ediyor.


En hassas görev Arafat’ta

En önemlisi de Arafat görevi. Hacı olabilmek için Zilhicce’nin 9. gününde Arafat’ta olmak gerekiyor. Bunun telafisi yok. Diyanet’in görevi 80 bini aşan hacı adayını zamanında Arafat’a ulaştırmak. Bu hassas organizasyon için işin sıkı tutulması gerek. Günenç bu nedenle Kurban Bayramı’ndan 3-4 gün sonra 2019 hac hazırlıklarına başlayacaklarını söylüyor.

100 bin kapasiteli mutfak

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mekke’de 120, Medine’de 20 yataklı hastanesi var. Türkiye’den doktor, hemşire, sağlık personeli, toplam 402 kişilik kadro sağlık hizmeti veriyor. İlaçlar Türkiye’den geliyor. Mekke ve Medine’de merkezi 2 mutfak var. Mekke’deki mutfak 100 bin kişiye yemek çıkaracak kapasitede. Gıda malzemelerinin de yüzde 80’i Türkiye’den.

#Suudi Arabistan
#Hac
#Türkiye
6 yıl önce
default-profile-img