Hacı Bektaşlılar Bozdağdan özür diledi

yenisafak.com.tr / POLİTİKA
00:005/09/2013, Perşembe
G: 5/09/2013, Perşembe
Yeni Şafak
Hacı Bektaşlılar Bozdağdan özür diledi
Hacı Bektaşlılar Bozdağdan özür diledi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Nevşehir''in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ne katıldığı sırada kendisine yapılan saldırıyla Hacı Bektaş-i Veli''nin ruhu incittiklerini ve onun felsefesini çiğnediklerini belirterek, ''Bana yapılan saldırının Hacıbektaş halkı ve Alevi toplumuyla alakası yok'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Merkez Bina''da Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Nafiz Ünlüyurt ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kendisini ziyarete gelen heyeti kabul etmekten dolayı memnuniyeti dile getirdi. Kendisine yapılan saldırının Hacıbektaş halkı ve alevi toplumuyla alakası olan bir saldırı olmadığını kaydeden Bozdağ, saldırının, Hacı Bektaş-i Veli''nin kültürünü almış, onun çeşmesinden kana kana içmiş insanların yapabileceği bir saldırının da kesinlikle olmadığını ifade etti. Hacıbektaş''ta kendisine atılan yumruğun esasında hünkar Hacı Bektaş-i Veli hazretlerine atıldığını sözlerine ekleyen Bozdağ, ''Onun anlayışına, onun inancına, onun felsefesine saygısızlık yapıldı. Biz incindik ama ben eminim ki hünkar Hacı Bektaş-i Veli mana anlamında bizden daha fazla incindi. Bir yardan ''eline, diline, beline'' hakim ol kültürünün anlayışının temsilcisi, bir yandan ''incinsen de incitme'' diyen bir anlayışın sahibi. Tabi bundan mana aleminde incinmiştir. Hacı Bektaş-i Veli''nin ruhunu incittiler ve onun felsefesini çiğnediler. O yüzden Hacı Bektaş-i Veli''ye onun felsefesine saygısızlık yapan onun ortaya koyduğu anlayışa, inanca aykırı hareket eden birinin davranışını hünkar Hacı Bektaş-ı Veli''ye mal etmek ve o anlayışa mal etmek ayrı bir saygısızlık olur. O yüzden ben olayın hemen olmasının akabinde yaptığım açıklamada açık açık ifade ettim ki, bu olayın Hacı Bektaş-ı Veli ile Alevi kardeşlerimiz hiçbir alakası yoktur. Bunu onlara mal etmek fevkalade yanlıştır'' dedi.

Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Ünlüyurt ise, yaptığı konuşmada, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ''ın kendilerine randevu verdiği için teşekkürlerini iletti.

''SALDIRIDAN DOLAYI BİZİ BAĞIŞLAYIN''
Nevşehir''in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ne katıldığı sıra da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yapılan saldırının Hacıbektaş insanı olmak üzere Alevi toplumunu yaralandığını dile getiren Ünlüyurt, Alevi Bektaş-i kültüründe misafirin çok önemli olduğunu ve bu yönüyle Alevi toplumunun Türkiye genelinde örnek olduğunun altını çizdi. Herkesin Alevi insanın ne kadar misafirperver olduğunu anlattığını ifade etti. Kendilerinin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ''ı yeteri ölçüde Hacıbektaş ilçesinde ağırlayamadıklarına vurgu yapan Ünlüyurt, ''Bizi bağışlayın. Hacıbektaş ilçesinde olan olayla ilgili siz de Nevşehir''de aynısı söylediniz. Hacıbektaş halkının en ufak ilgilisi ve alakası yoktur. Hatta ileri giderek Hacı Bektaş Veli kültürü almış Alevi inancındaki o kültürü yaşamış, o kültürdeki bilen insanlarımızın da bu olayla ilgisi yoktur. Bu olay münferit bir olaydır. Hem Hacıbektaş halkını üzmüştür hem alevi toplumu üzmüştür, yaralamıştır ama bundan sonra artık böyle bir olayın olmaması için her türlü kararında alınmasında yarar vardır diye düşünüyorum'' diye konuştu.
''BU OLAYLA İLGİLİ HACIBEKTAŞ HALKININ VE ALEVİ TOPLUMUNUN BİR KATKISI YOKTUR''
Bakan Bozdağ''a yapılan bu saldırının Hacıbektaş İlçesi''ndeki törende gerçekleşmesinin kendilerinin üzüntüsünü biraz daha attırdığını dile getiren Ünlüyurt, saldırının düşündürücü olduğunu belirterek, ''Niye böyle bir olay olsun ki ama bu olayla ilgili Hacıbektaş halkının, alevi toplumunun herhangi bir katkısı yoktur, organize bir olay değildir. Bundan tüm Alevi toplumu üzüntü duymuştur. Herkes bunu kınamıştır. Biz Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği olarak bu olayı sıcağı sıcağına kınadık. Bir basın açıklaması yaptık. Bu açıklamada bu olayı kabul etmediğimizi ve bu olayı kabul etmediğimiz açık açık ifade ettik. Ben sizden ve hükümetimizden ricamız bu olayı Hacıbektaş''a, Alevi toplumuna mal etmeden bundan sonraki süreçten götürmeniz'' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Ünlüyurt, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ''a mermer güvercin hediye ederken, Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise Ünlüyurt''a Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Alevi Bektaşi Klasikleri''ni hediye etti.