|

Hakimden fırça

15 Temmuz'un kritik isimleri Mehmet Partigöç ile Mehmet Dişli’nin savunma yapmamak için bahaneler üretmesi mahkeme başkanını çileden çıkarttı. Başkan, “Çocuk oyuncağı mı? İfade vermeyen susma hakkını kullanmış sayılacak” diye rest çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 30/05/2017 Salı
Güncelleme: 02:10 - 30/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Hakimden fırça
Hakimden fırça

FETÖ’nün darbe girişiminin beyin takımı Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanığın yargılandığı Genelkurmay Karargah davası, sanık savunmaların alınmasıyla devam etti. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma salonunda görülen davanın ikinci haftasında, sanık savunmaları iddianamedeki sıraya göre alınıyor. Bu kapsamda, Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin dinlenmesine devam edilirken, darbe girişiminin en önemli isimleri olan Mehmet Partigöç ve Mehmet Dişli’nin savunma yapmamak için sürekli bahane üretmesi ise dikkat çekti.

AVUKATIM YOK!

Duruşmada dün sabah ilk savunmayı yapması beklenen Partigöç, avukatının salonda hazır bulanmadığını ileri sürerek savunma yapamayacağını söyledi. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Partigöç’ün avukatının görevini yapmadığı gerekçesiyle ilgili baroya yazı yazılmasına ve yeni bir avukat istenmesine karar verdiklerini açıkladı.

SUÇ DUYURUSU YAPACAĞIZ

Başkan Dik, daha sonra ise eski Tümgeneral Mehmet Dişli’ye savunma yapıp yapmayacağını sordu. Dişli ise geçtiğimiz hafta olduğu gibi “hazır olmadığını” iddia ederek savunma yapmayacağını beyan etti. Dik ise bazı sanıkların avukatının salonda bulunmaması, bazı sanıkların da hazır olmadığını beyan etmesi üzerine sinirlenerek “Çocuk oyuncağı mı?” diye tepki gösterdi. Dik, “İki aydır iddianame sizde, sırası geleni artık alacağız. İfade vermeyen susma hakkını kullanmış sayılacak. Eğer avukatınız gelmezse suç duyurusunda bulunacağız ve barodan yeni avukat isteyeceğiz” dedi.

ÖĞLEDEN SONRA İFADE VERDİ

Bunun üzerine Ankara’yı bombalayan F-16 savaş uçaklarının havalandığı ve darbe girişiminin merkez üssü Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nün eski komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim yaptı. Ancak eski Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Mehmet Partigöç, hakimin restinin ardından duruşmanın öğleden sonraki bölümde savunma yaptı. FETÖ ile bir irtibatının olmadığını iddia eden Partigöç, darbeyi anladığında emir komuta zinciri içerisinde olduğunu sandığını iddia etti.

10 AYDIR
DÜŞÜNÜYORMUŞ!

Yaşananları tatbikat zannettiğini ileri süren Partigöç’ün, isminin yer aldığı darbe direktiflerini görmediğini, emniyet ve savcılıkta sorulmasına rağmen isminin olduğunu da cezaevinde öğrendiğini iddia etmesi ise dikkat çekti. Evinde yapılan aramalarda ele geçirilen 1 doların eşinin yurtdışı gezisinden kaldığını ileri süren Partigöç, kendi imzasının yer aldığı ve eşine yazdığı darbe itirafı notlarını ise “Ben yazmadım” diyerek reddetti. Partigöç, “Şimdi siz bana ‘soracaksınız bu darbeyi kim yaptı?’ diye, 10 aydır düşünüyorum ama bulamadım” demesi dikkat çekti.


  • Şehit ailelerinden tepki
  • Sanık 3’üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk’ün savunmasının yaklaşık 4 saat sürmesi üzerine duruşma salonunda bulunan şehit yakınları tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı “Sessiz olun” ikazında bulundu. Şehit yakınları, “4 saattir aynı yalanı söylüyor. Biz şehit verdik, ancak bize söz hakkı vermiyorsunuz. Yeter artık. Bu FETÖ’cü bizim ailemizi şehit etti” yönünde tepki gösterdi. Mahkeme heyeti, tepkiler karşısında “Sükunetle duruşmayı dinleyin. Yoksa mahkeme salonunu terk edin” dedi. Bu sözler sonrasında bir kısım şehit ailesi duruşma salonundan ayrıldı. Duruşma bittikten sonra da tepkiler devam etti. Şehit aileleri cuntacıları savunan avukatlara, “Siz kimi savunuyorsunuz. Darbecileri savunmayı bırakın. Şehitlerimizin kemiklerini sızlatıyorsunuz” dedi.

Pısırıktan
tehdit

Ankara’yı bombalayan F-16 savaş uçaklarının havalandığı ve darbe girişiminin merkez üssü Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nün eski komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim yaptı. FETÖ ile irtibatının olmadığını ileri süren ve hakkındaki suçlamaları reddeden Evrim’in de bazı sanıklar gibi CHP ve FETÖ’nün ağzıyla savunma yapması dikkat çekti. “Kontrollü darbe” tezine sığınan Evrim’in, 15 Temmuz darbe girişimi için “Son derece acemice ve amatörce, başarısızlıkla sonuçlanması için yapılan plan… TSK teamüllerine uygun olmayan bir film senaryosu…” yorumunda bulunması pes dedirtti. Akıncı davasının sanıkları arasında yer alan Hasan Hüsnü Balıkçı’nın ifadesinde, “pısırık general” diye bahsettiği sanık Evrim, savunmasının sonunda söylediği sözlerle mahkeme heyetini adeta tehdit etti. Evrim, “Asıl ahiretteki mahkemede en doğru şekilde karara bağlanacağının ve sonucunun sonsuz sevinç veya üzüntü, elem olacağını biliyorum. Önemli olan kişinin bu dünyada vicdanen kendisini yargılamasıdır. Vicdanen burada rahat olan ümit ediyorum ki ahirette de rahat olacaktır. Bu kumpası kuranların hem bu dünyada hem de ahirette karşılığını bulacağına Allah’a inandığım gibi inanıyorum. Ben terörist değilim. Umarım sizler tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurarak kararınızı verirsiniz” ifadelerini kullandı.


  • FETÖ’CÜ POLİSLERLE GÖRÜŞMÜŞ
  • Mehmet Partigöç’ün 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü polislerle telefonda görüştüğü ortaya çıktı. Bunların Mersin’de kendisini sıkıyönetim komutan yardımcısı ilan eden eski Güvenlik Şube Müdürü Hasan Basri Dağdelen, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Timur Tecer, FETÖ’nün Hatay Emniyet İmamı Erhan Özbey, Seyhan İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Pamukçu olduğu belirtildi.
İMAMA SELAM
VERMEMİŞ

Sanığa savunmasının ardından Akıncı Üssü 143. Filo’da kaydedilen görüntüleri gösterildi. Sanığın, söz konusu görüntülere ilişkin, “Sağdaki benim, diğerleri andırıyor” diyerek kıvırması dikkat çekti. Duruşma savcısı Aytekin Cenikli, söz konusu görüntülerden sivil imam Kemal Batmaz’a cephe selamı verdiği görüntüyü göstererek, “Cephe selamı kime verilir? Cumhurbaşkanına ve şehitlere. Neden bu kişiye cephe selamı verdin?” sorusunu yöneltti. Evrim ise “Öyle bir selam vermedim, kendisini tanımam” iddiasında bulundu. Akıncılar iddianamesinde Evrim ile Kemal Batmaz arasında 15 Temmuz günü HTS irtibatının olduğu belirtiliyordu.


  • Seviyesi
    yerlerde!
  • Hakan Evrim’in savunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın sorular sordu. Aydın “Siz söylediğiniz yalanları aklınızda tutamıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Evrim, “Eğer doğru dinleselerdi anlaşılırdı” dedi. Avukat Aydın ise “Sizi doğru dinledik. Sürekli yalan söylediğiniz için ne söylediğinizin farkında değilsiniz.” şeklinde karşılık verdi. Evrim’in “seviyenin düştüğü” ifadesini kullanması üzerine ise Aydın da “Siz bir Fetullahçı olarak bana seviye tavsiyesinde bulunamazsınız. Sizin seviyeniz yerlerde” diye konuştu.

#FETÖ
#Mehmet Partigöç
#Mehmet Dişli
7 yıl önce