|

Her yerde büyük coşku

Yeni Şafak
00:00 - 29/10/2005 Cumartesi
Güncelleme: 09:51 - 13/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------- ----------------------- spot -------------------------

Türkiye milleti, Cumhuriyet'in 82'nci kuruluş yıldönümü ilk günkü coşkuyla kutlanıyor. Her şehirde yer gök ay-yıldızlı bayraklarla donatılırken, Cumhuriyet coşkusu gün boyu düzenlenecek etkinlerle sürecek. Bir çok yerde konserler düzenlenirken, gecede fener alayladı oluşturulacak. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilk olarak dün Kara Harp Okulu eğitim arazisinden 21 pare top atışı yapılmasıyla başladı. İstanbul'da ise dün Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve diğer kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler katıldı. Bu arada, Beyoğlu Belediyesi de kutlamalar çerçevesinde İstiklal Caddesi'ne her biri 2 metrekare olan 3 bin 300 adet Türk Bayrağı asarken Kapalı Çarşı'da bayraklarla donatıldı.

21 pare top atıldı

Cumhuriyet'in kuruluşunun 82'nci yılı İzmir'de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk konulup, saygı duruşunda bulundu. Törenler kapsamında Kordon'dan 21 pare top atışı yapıldı.

Üç kuşak bir arada

Van'daki Cumhuriyet yürüyüşünde bir gazinin arkasındaki Mehmetçik ve onun arkasındaki küçük bir çocuk ilginç bir görüntü oluşturdu.

29 Ekim 'medeniyetler buluşması' oluşturdu

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu, Cumhuriyet'in 82. kuruluş yıldönümü nedeniyle Doğu Kudüs'te bir resepsiyon verdi. Resepsiyona, BM'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Alvaro De Soto, Filistin Sanayi ve Ekonomi Bakanı Mazen Sonokrot, Filistin kabinesinin Doğu Kudüs'ten sorumlu bakanı Hind Huri, İletişim Bakanı Sabri Saydan katıldı. Ürdün, Kudüs ve kutsal topraklardan sorumlu Süryani Patriği Mar Swerios Malki Murad, Ermeni Patriği Torkon Manukyan, Rum patriği Theofilos III, Latin Patriği Michel Sabbah, Bedevi toplumu lideri ŞeyhHalil, resepsiyona katılanlar arasında yer aldı.

Masonlar Anıtkabir'i ziyaret ettiler

Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Büyük Üstadı Kaya Paşakay ve beraberindeki loca üyeleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Ziyarette, Atatürk'ün kabrine çelenk konuldu ve saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra heyet, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Büyük Üstad Paşakay, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: "Türkiyemizi, bağımsızlık, özgürlük, barış ve sevgi dolu nice aydınlık yarınlara ve Cumhuriyet bayramlarına doğru götürmeye çalışmak her Türk masonunun ve aile bireylerinin vazgeçilmez görevi olacaktır.''

ABD'deki resepsiyona yönetimden ilgi

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna, Washington'da yaşayan Türk toplumu üyeleri ve çok sayıda Amerikalı davetli katıldı. Büyükelçi Faruk Loğoğlu tarafından verilen resepsiyonun konukları arasında, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman ve IMF Birinci Başkan yardımcısı Anne Krueger de bulundu. Resepsiyon ayrıca, bu yıl sonunda Washington'daki görevini bırakacak olan Büyükelçi Loğoğlu'nun veda resepsiyonu niteliğini de taşıyordu.

Genç nüfusumuz Avrupa'nın sigortası

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunun, yaşlanan Avrupa için bir şans olduğunu vurguladı. İstanbul'da ''Cumhuriyet ve Demokrasi'' paneline katılan Çelik, farklı renkte görüş ve düşüncelerin yaşama ve birarada olabilme adının demokrasi olduğunu hatırlattı. Çelik, "Ayrılıkta gayrılık olmamalı. Demokrasi ve cumhuriyetin de özünde bu var" dedi. Genç ve dinamik nüfusumuzun yaşlanan Avrupa için bir şans olduğunu hatırlatan Çelik "Genç nüfusumuz yaşlanan Avrupa için yeni bir sigortadır. Çünkü yaşlı nüfusu bakmak zordur" dedi.

  • MURAT PALAVAR


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce