|

İktidar getiren Köy-Des'e güçlü destekle devam

AK Parti'nin yeniden ve güçlü bir şekilde iktidara gelmesinde önemli bir yer tutan Köy-Des ile Bel-Des projelerine devam kararı alındı. Köylerin ve nüfusu 10 binin altındaki belediyelerin su ve yol gibi altyapı sorunlarını çözmeyi amaçlayan proje kapsamında, gelecek yıl köylere 500 milyon, proje kapsamındaki belediyelere de 300 milyon YTL ödenek ayrıldı

Ali Berat Meriç
00:00 - 25/12/2007 Salı
Güncelleme: 00:09 - 25/12/2007 Salı
Yeni Şafak
İktidar getiren Köy-Des'e güçlü destekle devam
İktidar getiren Köy-Des'e güçlü destekle devam

Hükümet, özellikle kırsal kalkınma ve bölgesel gelişmişlik farklarını ortadan kaldırma çerçevesinde büyük önem verdiği ve bu yıl tamamlamayı planladığı, Köy-Des ve Bel-Des projelerine gelecek yıl da devam etme kararı aldı. 2008 bütçesinden, Köy-Des için 500 milyon, Bel-Des için de 300 milyon YTL ayrılması öngörüldü.

Köylerin yol, içme suyu, kanalizasyon ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2005 yılında başlatılan Köy-Des projesine şimdiye kadar 4.2 milyar YTL aktarıldı. Ayrıca, aynı dönemde başlatılan bir başka projeyle de köylerin elektrifikasyon altyapısının iyileştirilmesi için Özelleştirme Fonu'ndan toplam 1.5 milyar YTL ayrıldı.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

Köylere kesintisiz elektrik sağlayacak projeyle, Özelleştirme Fonu'ndan ayrılan kaynak sayesinde elektrikte hem kayıplar önlenmeye çalışılırken, hem de bölgesel altyapı iyileştirmeleriyle dağıtım şebekelerinin ekonomik değeri arttırılarak özelleştirmeye hazırlanması hedeflendi. Böylece, AB'nin 3 katını bulan elektrikteki kayıp ve kaçaklar, yapılan etkin mücadele sonucu yüzde 15'lere düşürüldü.

Özellikle kayıp ve kaçakların daha yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu'da etkili uygulanan projenin, gelecek yıl tamamlanması planlanırken, başta Şanlıurfa, Adıyaman olmak üzere yörede yüzde 50 enerji teşviğinden yararlanan işletmelerin 9 ay geciken Hazine ödemeleri için de, gelecek yıl 30 milyon YTL kaynak tahsisi öngörüldü.

EN CİDDİ KÖY PROJESİ

Bu arada, nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin yol ve su ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk kez bu yıl 300 milyon YTL ödenekle başlatılan Bel-Des projesineyse, gelecek yıl aynı miktar ödenekle devam edilmesi kararlaştırıldı.

Kısa adı 'Köy-Des' olan Köy Alt Yapısını Destekleme Projesi, İçişleri Bakanlığı'nca Nisan 2005'te Türkiye genelinde uygulamaya konulmuştu. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Müdürlüğü'nce, köylerin yatırım programına alınmayan içme suyu ve köy yolları sorunlarını vali ve kaymakamların öncülüğünde İl Özel İdareleri ve Köylere hizmet Götürme Birlikleri aracılığıyla 'Köy-Des' ismiyle geliştirildi. Proje, Türkiye'deki köyleri ilgilendiren en büyük projelerden birisi olarak kabul ediliyor.


Köy-Des AK Parti'yi kırsalda iktidar yaptı

Köy-Des için 4.2 milyar YTL ödenek ayrıldı. Susuz ve yolsuz köy bırakmamayı hedefleyen Köy-Des projesinin AK Parti'yi kırsalda alternatifsiz kılmaya yeterli bir icraat olduğu, kırsaldaki büyük oy patlamasında bu projenin en etkili icraat olduğu belirtiliyor.

Köy-Des projesi ile 23 bin 845 km asfalt, 28 bin 356 km stabilize yolun yapımı gerçekleştirildi. 364 köprü ve 6 bin 532 menfez inşa edildi. 2 bin 245 köy ve mahalleye şebekeli içme suyu götürüldü. 9 bin 461 köyün içme suyu şebekesi güçlendirildi.





16 yıl önce