|

İran-Ermenistan uyuşturucu hattı kesildi

Karabağ’ın 30 yıllık işgalden kurtarılmasıyla Ermenistan-İran uyuşturucu ortaklığı da ağır darbe yedi. Azerbaycan’ın kontrolüne geçmesinin ardından Karabağ’da ciddi miktarda uyuşturucu yakalandı. Cebrail’de bir uyuşturucu dağıtım fabrikası ve Zengilan’a uzanan tünellerle oluşturulmuş transfer hattı bulundu. Hattın işgal sırasında Ermeni askerlerince korunduğu öğrenildi.

Kıymet Sezer
00:00 - 29/10/2021 Cuma
Güncelleme: 00:13 - 29/10/2021 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

30 yıla yakın Ermenistan işgali altında kalan Karabağ’ın yıllarca Ermenistan-İran zehir ticaretinde kullanıldığı ortaya çıktı. Konu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri liderler zirvesinde yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Karabağ’ın Azerbaycan kontrolüne geçmesinin ardından uyuşturucu yakalamalarında büyük artış oldu. Cebrail bölgesinde bir uyuşturucu dağıtım fabrikası ile Cebrail-Zengilan arasında tünellerle oluşturulmuş transfer hattı bulundu.

İŞGAL BİTİNCE ORTAYA ÇIKTI

Karabağ’ın zehir ticaretinde merkez olarak kullanıldığı geçmişte de gündeme gelmiş; ancak Karabağ işgal altında olduğu için görmezden gelinmişti. İşgalin sona ermesinin ardından zehir ticareti hattı ortaya serildi. Karabağ’da güvenliği sağlayan Azerbaycan askeri, yapılan kontrollerde ciddi miktarda transfere konu uyuşturucu yakaladı. Bu yakalamalardan biri de İran sınırındaki Bilesuvar Gümrük Kapısı’nda İran’dan Litvanya’ya koruyucu katkı ve kimyevi madde taşıyan bir TIR’da 520 kg sıvı eroinin ele geçirildiği operasyon.


UYUŞTURUCU TRANSİT MERKEZİ

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Ermenistan’ın uzun yıllar Karabağ arazilerinde devlet korumasında sistemli biçimde uyuşturucu ürettiği bildiriliyor. Uyuşturucu ekilip yetiştirilmesi, toplanıp işlenmesi ve dağıtılmasında kullanılan bölge, adeta uyuşturucu transit merkezine dönüştürülmüş. Ermenistan işgalinde kontrolsüz durumda bulunan 132 km’lik İran sınır hattında rahatlıkla hareket edildi. Söz konusu hattaki 3 geçiş noktasının uyuşturucu kaçakçılığında yoğun olarak kullanıldığı belirtiliyor.

FABRİKA VE TÜNELLER BULUNDU

Yine işgalden arındırılan arazilerde sistemli uyuşturucu ticaretinin bulgularına rastlandı. Cebrail bölgesinde İran ve Ermenistan ortaklığında işletildiği belirlenen uyuşturucu dağıtım fabrikası bulundu. Uyuşturucunun buradan Cebrail ve Zengilan bölgelerinde açılan tünellerle İran’a, oradan da Avrupa’ya taşındığı belirtiliyor. Bu hattın işgal süresince Ermeni subay ve askerlerin özel koruması altında işletildiği öğrenilirken; 1994’ten bu yana Ermenistan ve İranlı yöneticilerin yarı yarıya ortak olduğu da iddialar arasında.

Dördüncü güzergah

  • Kafkaslar’ı kapsayan, dünyada bilinen 3 uyuşturucu hattı var. Bu hatlar; “Afganistan-Pakistan-İran-Azerbaycan hattı”, “Afganistan-İran-Azerbaycan hattı” ve “Afganistan-Orta Asya-Azerbaycan hattı”. Azerbaycan kaynakları, Aliyev’in açıklamaları sonrası bu transit ağlara dördüncü güzergah olarak “Afganistan-İran-Karabağ” hattının da eklendiğini belirtiyor.

#Azerbeycan
#Karabağ
#Ermenistan
#İran
#Zengilan
2 yıl önce