|

Japon Prensesi Türkiye'ye geliyor

İha
00:00 - 31/05/2008 Cumartesi
Güncelleme: 14:50 - 31/05/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Japon Prensesi Türkiye'ye geliyor
Japon Prensesi Türkiye'ye geliyor

Japon Prenses Akiko, bu akşam Türkiye'ye geliyor. Sanat tarihi eğitimi aldığı İngiltere'den günü birliğine gelen Akiko, Kırşehir Kalehöyük'te ailesinin sponsorluğunda inşa edilen Tahsin Özgüç Kültür Merkezi'nin açılışını yapacak.


Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün Başkanı Prof. Saçihiro Omura ve Büyükelçi Nobuaki Tanaka, Prenses Akiko'nun geliş nedenleri ve Japon kraliyet ailesinin Türkiye'de arkeolojik kazılara duyduğu ilgiyi İHA'ya anlattı. Prof. Omura, Japon Prensi Takamatsu'nun Atatürk'ü ziyaret ettiğini ve sonrasında Prens Mikasa'nın 1963'te Ankara'ya gelerek arkeolog Nimet ve Tahsin Özgüç çiftiyle görüştüğünü söyledi. Türkiye'nin ilk yurtdışı sergisini Japonya'da açtığını ve 1985'te 440 parçalık en büyük koleksiyonun Tokyo'da sergilendiğini hatırlatan Omura, bunda tarihe meraklı Prens Mikasa'nın büyük etkisi olduğunu kaydetti.


Omura, "Prens Mikasa tam bir arkeolog. Ön Asya tarihi üzerinde okudu. 2. Dünya Harbi'nden sonra Tokyo Üniversitesi'nde arkeoloji ve mitoloji üzerinde çalıştı. 1983'te Prof. Tahsin Özgüç Japonya'ya geldi. O zaman dünya tarihi üzerinde en önemli yerin neresi olduğunu prensle hoca oturup konuştular. Ben de yanlarındaydım. Sonrasında kazı yapmaya karar verdik, çünkü Türkiye'de dünyanın en güzel en eski tarihi var. Doğudan batıdan gelen kültür İç Anadolu'nun tam ortasında. Aslında Kaman'da. Yunanistan, Mısır her yerden geliyor. En az 9 bin senelik tarih var" şeklinde konuştu.


"PRENSES AKİKO DEDESİ PRENS MİKASA'NIN İZİNDEN GİDİYOR"

Prof. Tahsin Özgüç'ün Kalehöyük kazılarına ve kendisine büyük emek verdiğini dile getiren Omura, Pazar günü Prenses Akiko'nun açılışını yapacağı kültür merkezine onun adını verdiğini, ancak 2005'te vefat eden hocasının bugünleri görememesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Prensesin de diğer aile üyeleri gibi tarihe meraklı olduğunu belirten Omura, "Sanat tarihi okuyor. Fakat 10 sene önce lisedeyken Kaman'a gelmişti. Bizi kazı yaparken gördü. Mezun olduktan sonra da tarih okudu, şimdi İngiltere'de doktorasını yapıyor. Prenses Akiko dedesi Prens Mikasa'nın izinden gidiyor" dedi.


Omura, Prens Mikasa ve Prenses Akiko ile diğer aile üyelerinin Anadolu'daki tarihi merkezlere ilgi duyduklarını ve Kapadokya, Boğazköy, Efes ve İstanbul'u gezdiklerini söyledi. Prensesin Türk yemeklerini çok sevdiğini belirten Omura, "Yemekleri çok beğendi. Biraz zor olacağını, ağır geleceğini düşünüyorduk ama öyle olmadı. Yanında getirdiği Japon yiyeceklerini hiç yemedi. Hep Türk yemeklerini yedi. Kamptaki güveç ve pilavdan verdik. Çok beğendi, o yüzden prens ve prenses geldiği zaman güveç yapıyoruz ya da kampta döner kesiyoruz" şeklinde konuştu.

"JAPONYA ANADOLU'DAKİ ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARA SPONSOR OLMAYA DEVAM EDECEK"

Büyükelçi Tanaka ise Prens Mikasa ve ailesinin Kalehöyük'teki kazı çalışmalarına büyük önem verdiğini dile getirerek, "Kendisi zaten arkeoloji konusunda baştan beri bir bilgin. Neden burayı seçtiğine gelince, çünkü Türkiye medeniyetlerin kavşağı. Japonların bu kavşakta en çok ilgisini çekense tarihi İpek Yolu. Aslında Kalehöyük'te de İpek Yolu'nu görebilirsiniz. Antik çağlarda burası İpek Yolu rotasının bir parçasıymış. Akdeniz havzasında başka yerlerde bu tip kazılar yürüten başka ülkeler var, ancak Japonya burayı seçti çünkü tüm medeniyetlerin buluştuğu yer olduğunu gördü. Türk tarihinin açığa çıkmasına verdiğimiz katkıları ve keşfettiklerimizi görünce ödülümüzü almış olduk. Prens Mikasa bu saha için zaman ve enerjisini vermekte çok istekli. Fon oluşturmak için başlattığı kampanyayla yaklaşık 4 milyon dolar topladı. Japon hükümeti orada bir müze kurmak için gereken mali desteği sürdürme niyetinde. Şu an inşaat sürüyor ve önümüzdeki sene açılış yapmayı umuyoruz" şeklinde konuştu.


Prenses Akiko'nun da Kalehöyük'teki kazılarla yakından ilgilendiğini kaydeden Tanaka, "Bu hafta sonu kültür merkezi açılacak. Prenses sadece bir günlüğüne bu açılışı yapmak için geliyor. Sonra tekrar arkeoloji eğitimi gördüğü İngiltere'ye dönecek. Bu bir aile geleneği. Kendisi daha önce buraya birkaç kez geldi. Olayların geçmişini, ailesinin katkılarını biliyor ve yapılan çalışmalardan oldukça etkilendi" ifadelerini kullandı.


Kazı ekibinin başındaki Prof. Omura'nın çalışmalarından övgüyle söz eden Tanaka, "Bu tesis dünyanın dört bir yanından bilim adamlarını kabul ediyor. Özellikle Türklere bu ince işi öğreterek, araştırmalar yapmalarını, tarihi bilgileri toparlamalarını ve antik çağlarda yaşananları ortaya çıkarmalarını sağlamak amaçlanıyor. Şahsen Prof. Omura'nın azminden etkilendim. Kendisi Türkiye'ye çok düşkün. Bence kraliyet ailesi ve Prof. Omura'nın çabaları Türk-Japon aşkını yansıtan çok güzel bir örnek" dedi.

16 yıl önce