|

Japonya Yen'e müdahale için tetikte bekliyor

Japonya, aşırı değerlenen Yen'e müdahale edebileceğini açıkladı. Maliye Bakanı Noda, “Gerektiğinde uygun tavır almaya hazırız” dedi

Tokyo
00:00 - 26/08/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:34 - 26/08/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Japonya Yen'e müdahale için tetikte bekliyor
Japonya Yen'e müdahale için tetikte bekliyor

Japonya yendeki yükselişi engellemek için piyasaya müdahaleyi gözardı etmiyor. Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, bugün Tokyo'da gazetecilere yendeki yükselişle ilgili yaptığı değerlendirmede, bu konuda 'uygun tavır' almaya hazır olduklarını söyledi. Noda, 'Dövizdeki hareketleri çok yakından büyük ilgiyle izlemeyi sürdürmeyi planlamama rağmen, gerektiğinde uygun tavır almalıyız. Benim temel anlayışım, bu hareketlerin tek yanlı olduğu' diye konuştu. Ekonomi gazetesi Nikkei de Maliye Bakanlığının, yenin yükselmeye devam etmesi halinde tek yanlı olarak piyasaya müdahaleyi düşünebileceğini yazdı.

PARA POLİTİKASI GEVŞETİLEBİLİR

Diğer yetkililer de tek yanlı yen satışıyla piyasaya müdahale seçeneğinin açık olduğunu dile getirdiler. Yetkililer, yendeki hızlı yükseliş ve borsadaki gerilemenin Merkez Bankasını büyük olasılıkla, 6-7 Eylül'de yapacağı toplantıdan önce para politikasını daha fazla gevşetmeye itebileceğini söylediler. Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi bugün yüzde 1,66 oranında değer kaybederek, 16 aydır en düşük seviyesinden kapandı. Dün Tokyo'da ABD doları 84,17 yene düşerek, 1995 yılından bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Yen bu yıl şimdiye kadar dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kazandı. Japonya, Mart 2004 yılından bu yana döviz piyasasına müdahale etmedi.


14 yıl önce