|

Kağıt davasında Doğan'a beraati bozma talebi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet” davasında İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu hakkındaki beraat kararının bozulmasını talep etti

İlhan Toprak
00:00 - 25/03/2012 Pazar
Güncelleme: 00:10 - 25/03/2012 Pazar
Yeni Şafak
Kağıt davasında Doğan'a beraati bozma talebi
Kağıt davasında Doğan'a beraati bozma talebi

Aydın Doğan ve kızı Vasfiye Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet" iddiasıyla verilen beraat kararının bozulması talep edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bilirkişi raporunda emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat ve ücret oluşturulduğunu belirtmesine rağmen, beraat kararı verdiğine dikkat çekerek beraat kararının bozulmasını istedi. Yargıtay 7. Ceza Dairesi'ne sunulan Başsavcılık tebliğnamesinde Sermaye Piyasası Kanunu'nun 15. maddesine dikkat çekilerek, kârı veya mal varlığı azaltılan şirketlerin yetkilileri ve bunların fiillerine iştirak edenlerin cezalandırılacağının hükme bağlandığı ifade edildi. Teblignamede ayrıca Hürriyet ve Doğan Gazetecilik firmalarına kağıt ve baskı malzemesi temin eden off-shore şirketin ithal ettiği kağıt ve basık malzemesi dolayısıyla, anonim şirketlerin kârı veya mal varlığının azaltılıp azaltılmadığının, azaltılmış ise doğan zarın somut olarak tespitinin gerektiği kaydedildi.

BİLİRKİŞİLERE SORULACAK

Başsavcılık tebliğnamesinde 2005'te mahkeme tarafından atanan bilirkişiler Prof.Dr.Tekin Memiş, Doç.Dr.Caner Yenidünya ve Sezai Dumanoğlu tarafından hazırlanan ve "Emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat ve ücret oluşturma suçunun unsurlarının" oluştuğu belirtilen bilirkişi raporuna da atıfta bulunuldu. Dosyanın 17 Mayıs 2011 tarihli raporu hazırlayan bilirkişilere tevdi edilerek somut bir zararın bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa miktarı kesin olarak belirlendikten sonra sanıkların hukuki durumlarının tayin edilmesi gerektiği ifade edilerek beraat kararının bozulması istendi.


SPK, kararı temyize götürdü

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'in gazete kağıdı ve baskı malzemeleri ithalatı işlemlerini Doğan Ailesi'nin yurtdışındaki şirketleri üzerinden gerçekleştirerek haksız menfaat sağladığı iddiasıyla yargılanan Aydın Doğan,

kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında beraat kararı vermişti. Sermaye Piyasası Kurulu, kararı temyiz etmişti. Sanıklar 3,5 yıldan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyordu.


12 yıl önce