|

Karabay: Devlet sırrı benimle mezara gider

Emekliye ayrılan Korgeneral Köksal Karabay, ''Süleymaniye'deki 11 tim görevlisi kahramanca görev yaptı. Hiçbir kabahatimiz yok. Müzakerelerde taviz vermedim. Devlet sırları benimle mezara gider" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 19/08/2004 Perşembe
Güncelleme: 17:48 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Korgeneral Köksal Karabay, ''Süleymaniye'deki (başlarına çuval geçirilen) 11 tim görevlisinin kahramanca görev yaptığını'' belirterek, "Tim personeli hiçbir arkadaşımın, Özel Kuvvetler Komutanı'nın en ufacık günahı yoktur. Benim de günahım yok" dedi.

YAŞ kararlarıyla Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı'na atanan, ancak 1 Eylül 2004 tarihi itibariyle emeklilik başvurusunda bulunan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Köksal Karabay, görevini törenle Korgeneral Ethem Erdağı'ya devretti. Karabay, Ayazağa'da gerçekleştirilen 3. Kolordu Komutanlığı devir-teslim töreninden sonra, gazetecilerle sohbet ederek, YAŞ kararları sonrasında hakkında çıkan haberleri değerlendirdi.

Hiçbirimizin kabahati yok

Karabay, "Çuval skandalı istifa getirdi" başlıklı haberle ilgili olarak da şunları söyledi: "Biliyorsunuz, Süleymaniye'de bir olay oldu. Bu olayın detayları hakkında bilgi sahibi olmadan, rahmetli Uğur Mumcu'nun dediği gibi yorum yapılıyor, fikir üretiliyor. Oradaki TİM görevlisi arkadaşlarımız kahramanca görev yapmışlardır. Olaydan önce de olaydan sonra da... O tim personeli hiçbir arkadaşımın, en ufacık günahı yoktur. Olayın detaylarını açıklama yetkisine sahip değilim. Özel Kuvvetler Komutanı'nın hiçbir günahı yok. Benim de hiçbir hatam, günahım yoktur. Eğer 'Köksal Karabay'ın şöyle bir hatası var' diyebilen varsa, somut olarak ortaya koysun. Ben buna hazırım. Sadece bu konuda değil, 41 yıllık askerlik hayatımda başımızı öne eğdirecek, utandıracak veya gocunduracak en ufacık bir olay olmamıştır."

ABD'lilere taviz vermedim

Karabay, başka bir gazetede de "Ben Türkiye'yi savaşa mı soksaydım" dediğinin yazıldığını; bir başkasında da "YAŞ kararlarından sonra Genelkurmay Başkanı'nı ziyaret ettiği" yönünde haber çıktığını da hatırlatarak, her iki haberi de kesin bir dille yalanladı.

Bir gazetede de, "müzakerelerde taviz vermez ve katı tutumundan" bahsedildiğini belirten Karabay, "bunun doğru olduğunu" ifade etti ve şöyle konuştu: "Eğer bu eksiklikse, benim eksikliğim. Çünkü ben kendimde, memleket menfaatlerinde taviz verme yetkisini hayatım boyunca görmedim. Sadece Irak savaşı ile ilgili değil, tüm müzakerelerde taviz vermez katı tutumumu sürdürdüm."

"Askerlere 'mukavemet etmeyin' emrini verdiniz mi?" sorusu üzerine Karabay, "Bunun anlık, saniyelik bir olay olduğunu" belirterek, "Türkiye'den hiç kimsenin emir verme şansı yok. Detayları açıklama yetkisine sahip değilim. Olaydan önce ve sonra, oradaki 11 kişi kelle koltukta kahramanca görev yapmıştır" diye konuştu.

Devlet sırrı mezara gider

Karabay, "TSK'nın ABD ile birlikte Irak'a gitmemesinde bir rolünüz oldu mu?" şeklindeki soruyu da "bu konuda konuşmaya yetkili olmadığını" belirterek cevaplamadı. "Devlet sırları benimle birlikte mezara kadar gider" diyen Karabay, "YAŞ kararlarının her yıl olduğu gibi bu yıl da gayet normal olduğunu" dile getirerek, "7 arkadaşımızdan 2'si terfi edecekti. O, Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin olabilir. Buna saygı duyuyorum. Her zaman aziz milletimin hizmetindeyim" dedi.

MAHKEME KADIYA MÜLK DEĞİL

Korgeneral Karabay, Ayazağa'da gerçekleştirilen 3. Kolordu Komutanlığı devir-teslim töreninden sonra gazetecilerle sohbet etti. Emeklilik isteğinin kabul edileceğini umduğunu belirten Karabay, "Rütbeler, makamlar, memuriyetler geçici emanetlerdir. Teslim aldığımız gibi, zamanı gelince de teslim edeceğiz. Mahkeme de kadıya mülk değildir" dedi.

Büyükanıt'tan destek: Haberler gerçek dışı
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da, 3. Kolordu Komutanlığı'ndaki devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada Korgeneral Karabay'a destek verdi. Büyükanıt, bazı basın organlarında, YAŞ'ın Korgeneral Karabay ile ilgili kararının geçmişteki bazı olaylarla ilişkilendirildiğine dikkati çekerek, bunun gerçek dışı olduğunu bildirdi. Büyükanıt, "Açıkça ifade ediyorum. Terfiler, yükselmeler, emeklilikler, görev süreleri uzatmaları, YAŞ'ın yasal bir uygulamasıdır. Yalnız Karabay değil, 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kaya Varol da aynı bazı olaylarla ilişkilendirildi. Bu da tamamen gerçek dışıdır" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce