|

Katar hamlesi

Katar’a Türk askerinin konuşlandırılması ve jandarma eğitimini” öngören iki tasarı TBMM’de gündemin ilk sıralarına alınarak kabul edildi. Katar’da inşa edilen üste halen 200 Türk askeri danışman bulunuyor. Bu sayının 5 bine ulaşması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:52 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Katar’a Türk askerinin konuşlandırılması ve jandarma eğitimini” öngören iki tasarı TBMM’de gündemin ilk sıralarına alınarak kabul edildi.
​Katar’a Türk askerinin konuşlandırılması ve jandarma eğitimini” öngören iki tasarı TBMM’de gündemin ilk sıralarına alınarak kabul edildi.

Katar’a Türk askerinin gitmesinin önünü açacak olan kanun tasarısı Meclis’te kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi planlanan iki anlaşmanın kanun tasarısı kriz nedeniyle dün TBMM gündemine alındı. AK Parti Hükümeti, gündemin alt sıralarında bulunan, Katar’da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek ele alınmasını önerdi.

İLK SIRALARA ALINDI

Buna göre, “Türkiye ile Katar Arasında Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması ile Anlaşmanın Tadili Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” ile “Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” gündemin bir ve ikinci sırasına alındı. Görüşmeler sonucu iki teklif de kabul edildi.

TÜRKİYE’DEN DESTEK

Tasarının gerekçesinde iki ülkenin birlikte çalışabilirlik ve eşgüdümünün artırılarak bölgesel ve küresel barışa katkı sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını belirtmişti. Katar’a yönelik abluka sürerken Meclis’te atılan bu adım, Türkiye’nin Katar’a desteği şeklinde değerlendirildi.

ÜSSÜMÜZ 5 BİN KİŞİLİK

Halihazırda Katar’da inşa edilen üste 200 Türk askeri danışman bulunuyor. Üs 5 bin kişilik personelin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. Anlaşmanın Meclis’ten geçmesinin ardından Katar’daki Türk askerinin sayısının 5 bine ulaşması bekleniyor.

ÜÇ ANLAŞMA SIRADA

Öte yandan, Katar ile ilgili eğitim, deniz taşımacılığı ve gemi adamlarının eğtimine ilişkin üç uluslararası anlaşmanın uygun bulunmasına dair kanun tasarıları da gündemin ön sıralarına çekildi.

#Katar
#TBMM
7 yıl önce