|

Kavuk herkesin kafasına uymaz

Sahnede 50. yılını dolduran Erol Günaydın, sanat camiasına verip veriştirdi. Okan Bayülgen'in sanata yazık ettiğini, Metin Akpınar'ın ise tükendiğini iddia eden usta oyuncu, kavuk tartışmalarına da değinerek "Kavuk Cem Yılmaz'ın kafasına uymaz" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 7/04/2005 Perşembe
Güncelleme: 15:43 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ŞAMİL KUCUR- İSTANBUL


    Sahneye çıkışının 50'nci, evliliğinin ise 40'ıncı yılını kutlayan usta oyuncu Erol Günaydın ve eşi Güneş Hanım bu sıralar Nişantaşı'daki evlerinde müzdarip oldukları 'kanser'i yenmeye çalışıyorlar. Eşinin kansere yakalanmasıyla sevginin anlamını çok daha iyi kavradıklarını belirten Günaydın "Güneş hanıma iki yıl önce karaciğer kanseri teşhisi kondu. Geçtiğimiz eylül ayında ise benim 'Rektum kanseri' olduğum ortaya çıktı. .Allah'a ve kadere inanan insanlarız. Sabır ve dua ile, el ele vererek üstesinden geleceğiz bu hastalığın. Biz ondan değil, o bizden korksun" dedi.

    Emre Altuğ'un 'Aşkı kıyamet' şarkısının klibinde oynarken kendi hayatını ve dramını yaşadığını söyleyen Erol Günaydın, 'Hayat arkadaşını kaybeden bir adamın boş tekerlekli sandalyeyi iterken çetiğimiz klip, gerçek bir dramdı. Çekimde hüngür hüngür ağlıyordum. Çünkü karım, o saatlerde yoğun bakımda idi" diye konuştu.

    Metin Akpınar tükendi

    Usta oyuncunun beğendiği sanatçıların başında Müşfik Kenter geliyor. Müjdat Gezen ve Rasim Öztekin ile genç oyunculardan birçoğunu beğenerek takip ettiğini belirten Günaydın, "Metin Akpınar çok iyi bir oyuncu idi. Ancak, son yıllarda oyun gücünü yitirdi" dedi. Orta oyunun ve meddahlığın sembolü olan 'Kavuk' hakkındaki tartışmalara değinen Günaydın "Bu kavuk o kadar önemlidir ki; bir geleneğin, tuluatın, orta oyununun tarihinin, sanatçıya, sanat severe duyulan saygının sembolüdür. Ona saygı göstermeyen adam, kendisini sanatçı ve oyuncu olarak görmesin. İsmail Dümbüllü, Komik Naşit ve Hasan Efendi, binbir zahmetle sanatlarını icra etmiştir. Bugün 'biz tiyatrocuyuz' diyenlerin, bu isimleri bilmesi ve saygı duyması gerekiyor. Ali Poyrazoğlu kavukla dalga geçmesin. Hiç kimsenin o kavukla dalga geçmeye hakkı yok. 'Her komik olana kavuk verilmez. Cem Yılmaz komiklik yapabilir, ama bu kavuk onun kafasına uymaz" şeklinde konuştu.

    Bayülgen, sanata yazık ediyor

    Son yıllarda tiyatro, sinema ve televizyon dizilerinde kadınsı erkek ya da fahişe rollerinde oynayan kişilerin el üstünde tutulması ve özendirilmesini doğru bulmadığını belirten Günaydın, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Ben de, zengini, fakiri, genci yaşlısı ile, 50'ye yakın kadın rolünde oynadım. Ancak, bugün erkek sanatçıların derdi, travesti oynayarak, gündeme gelmek. Bugün tek amaç, kadın oyuncuları soyundurmak, erkek oyuncuları da kadınlaştırmak..

    Bu mu sanat? Bunu anlamak mümkün değil. Türk tiyatro tarihinde, erkek oyuncular 'Zenne' karakterini canlandırmıştır. Bu rolü oynayan erkeklerde şuh kadın sesi, ya da tahrik edici bir hal görmek mümkün değildir. Okan Bayülken'in bir dizide oynadığı kadın rolü, 'Maslak'tan getirilmiş bir travesti' sanki. Onu da beceremiyor ya. Yüzüne, gözüne makyaj sürmekle iyi rol yapılmış olmaz. Okan Bayülken gibi kişiler, sanata ve topluma yazık ediyorlar."

    Ünlüler otistik çocuklar yararına 'ebru' çalıştı

    "Tohuma Su Gerek Projesi" kapsamında ebru çalışmasına katılan ve aralarında Güler Sabancı, Hülya Avşar, Caroline Koç ile Ümit Boyner'in de bulunduğu ünlü simaların tasarımları, otistik çocuklar yararına açık artırmayla satışa sunulacak. Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM) Başkanı Mine Narin, İtalyan Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, dünyada hâlâ bir muamma olan otizmin tek çaresinin, erken tanı ve eğitim olduğunu vurguladı. 40'a yakın obje, otistik çocuklar yararına 28 Nisan'da açık artırmayla satışa sunulacak.

    Sosyete umre yolunda

    Kafile başkanlığını Nadire İçkale'nin yaptığı 80 kişiden oluşan sosyete grubunun umre yolculuğu bugün başlıyor. Suudi Arabistan Havayolları (Saudia)'nın tarifeli seferiyle üç ayrı grup halinde toplam 80 kişinin katılacağı umre ziyareti çerçevesinde, ilk olarak bugün 33 kişi İstanbul'dan, Medine'ye gidiyor. Diğer iki kafile ise, 9-11 Nisan'da Suudi Arabistan'a uçacak.

    Sabancı ve Kalkavan aileleri de var
    Aralarında Özcan Sabancı, İnciser Gazioğlu, Nur Dürüst, Muazzez Kalkavan, Gönül Çarmıklı, Harika Girişken ve Bilgi Ramazanoğulları gibi Türkiye'nin tanınmış ailelerinin hanımlarının da bulunduğu 33 kişilik ilk umre grubunun sadece 4'ü erkek.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce