|

Kazakistan hükümetinden İtalyan devi ENİ'ye darbe

Cihan
00:00 - 28/08/2007 Salı
Güncelleme: 01:17 - 28/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Kazakistan hükümetinden İtalyan devi ENİ'ye darbe
Kazakistan hükümetinden İtalyan devi ENİ'ye darbe

Kazakistan hükümeti, İtalyan ENİ enerji şirketinin ülkenin en büyük petrol havzası Hazar Kashagan bölgesindeki çalışmalarını üç aylığına durdurdu.

Kazakistan Çevre Bakanı Nurlan Iskakov, "Kashagan petrol havzasında çevre konusunda yasalar ihlal edildi. Kendilerine gerekli çalışmaları yapmaları için üç aylık bir süre tanıyoruz. Bu konuda yeterli önlemleri alacaklarını umuyoruz" dedi. Geçen hafta Kazakistan Çevre Bakanlığı İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi ENİ'nin, çalışmalarını sürdürdüğü bölgede çevreye çok büyük zarar verdiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine harekete geçen İtalya Başbakanı Romano Prodi, yakın zamanda Kazakistan'a gideceğini ve konu ile ilgili gerekli çalışmaları yapacağını belirtmişti. Prodi, ENİ'nin Kashagan bölgesindeki faaliyetlerine önem verdiğini, karşılıklı olarak Kazakistan'ın da bölge enerji kaynaklarını dünya piyasalarına ulaştırmak için ENİ'nin çalışmalarına ihtiyacı olduğunu söylemişti. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden biri olan Kashagan'da 2000 yılında yapılan incelemelere göre 13 milyar varil petrol bulunuyor.

17 yıl önce