|

KEI terörü kınadı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılan 11 ülkenin devlet başkanı ve hükümet temsilcileri, terörizmin her şeklini kınayarak terörle ortak mücadele edilmesi kararı aldı.

Yeni Şafak
00:00 - 26/06/2002 Çarşamba
Güncelleme: 13:37 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Teşkilatı Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Doruk Toplantısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya: Arnavutluk Cumhurbaşkanı Rexhep Meidani, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin, Romanya Devlet Başkanı Ion Iliescu ve Ukrayna Devlet Başkanı Leonid D. Kuchma ile Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Vlentina Matvienko, Yunanistan Dışişleri Bakanı George Papandreu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan katıldı.

Toplantıyı bir konuşmayla açan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, uluslararası barış ve güvenliğin kurulması ve sürdürülmesine engel olan terörizmin, ülkelerin ekonomik ve toplumsal gelişimlerini de olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, "Terörizmden çok zarar görmüş bir ülke olan Türkiye, bu konuda KEİ bünyesinde yürütülen çalışmaları ve izlenen kararlı tutumu olumlu karşılamaktadır" dedi.

'KEİ ülkeleri AB'ye dahil olmalı'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise 'KEİ ile AB ilişkilerinin bütün KEİ ülkelerinin AB'ye dahil olmasıyla sonuçlanmasını ve bunun gerçekleşmesini umuyorum" diye konuştu.

Papandreu ayrıca Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımı'nın elde ettiği başarıları için kutladı ve bugün oynanacak Türkiye-Brezilya karşılaşmasında başarılar diledi.

Zirve'nin ilerleyen saatlerinde KEİ Genel Sekreteri Valeri Chechel Asvil, kürsüye çıkarak, 'Zirve Deklarasyonu'nu okudu.

Üç Denizin Hikayesi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, doruk toplantısının ardından Conrad Oteli'nde başlayan ve 8 Devlet Başkanı'nın katıldığı "Üç Denizin Hikayesi'' konulu konferansa katıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, burada yaptığı konuştamada, 1998 yılında "İki Denizin Hikayesi" adıyla başlayan konferanslar aracılığıyla Hazar, Karadeniz ve Akdeniz'in birbirleriyle daha çok kaynaşması, Avrasya, Ortadoğu ve Avrupa enerji pazarlarının birbirine bağlanması yönünde önemli adımlar atıldığını söyledi.

Sezer, Sovyetler Birliği'nin 1990 yılında dağılması sonucunda "Avrasya'' kavramının siyasal, ekonomik ve jeopolitik bir gerçek olarak ortaya çıktığını da bildirdi. Sezer Türkiye'nin yakın bir gelecekte Güney Avrupa'ya gaz sağlanmasında transit ülke olacağına da işaret etti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce