|

Kore'den 'kardeş' mesajı

Kore Cumhurbaşkanı Roh Moo-Hyun, Kore savaşında verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür ederken, "Türkler kardeşimiz, güler yüzlü, dinamik ve kaliteli. Türkiye'nin geleceği parlak" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 16/04/2005 Cumartesi
Güncelleme: 16:41 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye ilk kez bir Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı ağırlıyor. Cumhurbaşkanı Roh Moo-Hyun, Kore halkından Türk halkına 55 yıl önce Kore savaşında verdiği destek için teşekkürlerini getirdiğini belirterek, "Türk askerinin kahramanlıkları ülkemizde efsane olarak anlatılır. Koreliler Türkleri kardeş olarak görüyor" dedi.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir araya gelen Moo-Hyun, daha sonra düzenleenen basın toplantısında yaptığı konuşmaya, "55 yıl önce ülkesinin zor durumunda Türk hükümetinin asker göndererek Kore hükümetine destek verdiği" için Türkiye'ye teşekkürlerini sunarak başladı.

Türk kahramanlığı 'efsane'dir

Türk askerinin gösterdiği kahramanlıkların Kore halkı arasında "efsane" olarak anlatıldığını, Türkiye'nin desteğini hiç unutmadıklarını vurgulayan Roh, iki millet arasında çok sıcak ve yakın bir ilişki olduğunu kaydederek, Korelilerin Türkleri "kardeş" olarak gördüğünü söyledi. Roh, Futbolda 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Kore Cumhuriyeti milli takımları arasında oynanan 3'üncülük maçının, iki milletin ne kadar dost olduğunu gösteren bir örnek olduğunu ve bu dostluğun o maçla birlikte tüm dünyaya sergilendiğini belirtti.

Gülümsemek geleceği gösterir

"Türkleri güler yüzlü, dinamik, kaliteye sahip insanlar" olarak niteleyen Roh, bir ülkenin geleceğinde "halkın gülümsemesinin" çok önem taşıdığını belirtti. Roh, Türkiye'yi "kalkmaya hazır bir uçağa" benzeterek, "Ankara'da şunu teyit ettim: Türkiye çok dinamik bir ülke, Türk halkı kendine çok güvenen bir halk, Türkiye'nin geleceği parlaktır ve hızla gelişecektir" diye konuştu.

Şimdilik 30 işadamı getirdim

Koreli işadamlarının da, stratejik konumu itibariyle Türkiye'nin ne kadar verimli olduğunu bildiklerini kaydededen Roh, beraberinde 30'a yakın işadamının geldiğini, bu yılın sonlarına doğru da Kore'den büyük bir ithalatçı işadamı grubunu Türkiye'ye yönlendirmeyi düşündüğünü ifade etti.

Sezer: Gençleri kaynaştırmalıyız

Sezer de, Roh'un ziyaretinin önemine değinerek, "Askerlerimizin Kore Savaşı'ndaki kahramanlık ve fedakarlığı, uluslarımız arasında kardeşliğe varan bir dostluk bağı oluşturmuştur. Bu sıcak dostluğun en çarpıcı örnekleri, 1999 Marmara depremi sırasında, Kore halkının sağladığı önemli yardımlar ile 2002 Dünya Futbol Kupası karşılaşmaları sırasında, Türk ve Kore ulusal takımlarının ve seyircilerinin sergilediği davranışlarla da yinelenmiştir. Özellikle genç kuşakların birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlayacak etkinliklerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Karşılıklı kültürel etkinlikler ve turizm özendirilmelidir" dedi.

38 yıl sonra ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Sezer, Kore Cumhurbaşkanı Roh Moo-Hyun ve işi Kwon Yang-Suk onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Yemeğe Kore gazileri de katıldı. Roh'un ziyareti, 1957'den beri Kore'den Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren 1982 yılında Kore'ye gitmişti. Türkiye, NATO kapsamında katıldığı Kore Savaşı'nda, 3 bin 240 şehit vermişti.

Erdoğan ile Boğaz gezisi

Başbakan Erdoğan, bugün İstanbul'da DEİK toplantısına katılacak olan Roh'u "İki kıtayı aynı anda başka bir yerde göremezsiniz. Bu fırsatı kaçırmayın" sözleriyle Boğaz gezisine davet etti. Bunun üzerine Roh, İstanbul programını değiştirerek, Erdoğan'la birlikte Boğaz gezisine çıkmaya karar verdi.

Çankaya'da Kore şıklığı
Kore Cumhur-başkanı Roh Moo-Hyun'un eşi Kwon Yank-Suk, Sezer'in Çankaya Köşkü'nde verdiği meğe yerel kıyafetleriyle katıldı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce