|

'Kötü banka' planı devrede

İrlanda, bankalardaki sorunlu varlıkları bilançolardan temizlemek için, sorunlu varlıklarını satın alımına dayanan “kötü banka” planını uygulamaya geçirecek

Aa
00:00 - 1/04/2010 Perşembe
Güncelleme: 22:30 - 31/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
'Kötü banka' planı devrede
'Kötü banka' planı devrede

Bankaların sorunlu varlıklarını almak için kurulan ve 'kötü banka' olarak adlandırılan Ulusal Varlık Yönetim Ajansı'nın (NAMA) gayrimenkul kredilerini bankalardan devralmak için bu varlıklara ne kadar iskonto uygulayacağı ve bankaların ihtiyaç duyduğu ek sermaye bir dizi açıklamayla duyuruldu. Buna göre, NAMA, ülkenin en büyük üç bankası ve iki büyük konut kurumundan nominal değeri 81 milyar avro olan sorunlu krediyi devralacak.

EN AZ 22 MİLYAR DOLAR LAZIM

Devralınacak kredilere beklenilenden daha yüksek bir iskonto uygulanacağı, bankaların korkulandan daha kötü durumda olan gayrimenkuldeki çöküşten çıkmaya yardım etmesi için en az 22 milyar avro (30 milyar dolar) ek kaynağa ihtiyacı olduğu açıklandı. Bankalardan devralınacak kredilerin ilk dilimine yüzde 47 iskonto uygulanacak. Hükümet geçen yıl bu oranı yüzde 30 olarak hesaplıyordu. İskonto oranının yükseliği, özellikle İngiltere ve İrlanda'da konut sektöründeki çöküşün şiddetini yansıtıyor. İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, yaptığı konuşmada, bankaların karşı karşıya olduğu sorunun çok büyük olduğunu kabul ederek, yaşanılanların korkulanları aştığını söyledi. Lenihan, bankaların kredibilitesini tekrar sağlamayı krize çözüm bulmanın en yüksek aşaması olarak tarif etti. Tamamen devletleştirilen Anglo Irish Bank'ın şu an 8,3 milyar avroya ve ileride de muhtemelen 10 milyar avroya, İrlanda'nın piyasa değeri açısından ikinci büyük bankası Allied Irish Banks'ın da 7,4 milyar avro ek sermayeye ihtiyacı olacak. İrlanda'nın en büyük bankası Bank of Ireland'ın ise 2,66 milyar avro bulması gerekecek. Yatırım sektöründe birçok kişinin övgüsünü alan NAMA, bazıları için ise İrlanda tarihindeki en büyük kumar. Birçok ülke devlet bankalardaki hisselerini azaltmaya başlarken, İrlanda'da büyüyen oranda devletin sahipliğine gitme eğilimi bulunuyor.

14 yıl önce