|

Kural ihlali iptal nedeni

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS’ye girecek adaylara, sınava yasak olan araçları getirmemelerini söyleyerek, “Geçen yıl bin 500 adayın, sırf bu yüzden sınavları iptal edildi” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/06/2015 Cuma
Güncelleme: 23:08 - 11/06/2015 Perşembe
AA

Milyonlarca adayın beklediği LYS sınavları yarın başlıyor. ÖSYM Başkanı Ömer Demir sınav öncesi adaylara önemli uyarılarda bulundu. Bazı adayların yanlışlıkla yasak olan araç ve gereçleri sınav salonuna getirdiğini hatırlatan Ömer Demir, “Sınav salonuna getirilmesi yasak olan saat, kolye, takı gibi metal araç gereçlerini getirmesinler. Geçen yıl bin 500 civarında adayın, sırf bu tür araç gereçlerle sınava girdiği için tutanaklarla veya kamera kayıtlarından yola çıkılarak sınavları iptal edildi. Kişiler, bunu bir kopya çekme amaçlı yapmıyorlar ama unutkanlıkları ve ihmalleri nedeniyle sınavları iptal ediliyor” şeklinde konuştu.



ADAYLAR KAĞITLARINA BAKABİLECEK


Adaylara, sınav kurallarını iyi okumalarını öneren Başkan Demir, sınava nüfus cüzdanlarıyla ya da süresi geçmemiş pasaportlarıyla gelmelerini istedi. LYS'de bu yıl uygulamada bir ilk olacağını ifade eden Başkan Ömer Demir, LYS sonrası adayların şifreleriyle aday işlemleri sistemi üzerinden kendi cevap kağıtlarını ve soruların tamamını görebileceklerini, kamuoyuyla ise önceki sınavlarda olduğu gibi resmi internet sitesi üzerinden soruların yüzde 20'sinin paylaşılacağını söyledi.



İETT ÜCRETSİZ TAŞIYACAK


Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karara göre, sınav saati olan 11.00'a kadar sınav giriş veya görevli belgelerini şoförlere gösteren öğrenci ve görevliler, İETT'den ücretsiz yararlanacak.



Bildiklerinizi en iyi şekilde yapın


Soruların kolaylığı ya da zorluğunun göreceli değerlendirildiğine işaret eden Ömer Demir, üniversiteye girmeyi belirleyen yegane faktörün soruların niteliği ile sınırlı olmadığını, kontenjanların da etkin rol oynadığını ifade etti. Zor sorunun herkes için zor, kolay bir sorunun ise herkes için kolay olduğu belirten Demir, “Göreli olarak sınava giren diğer adayların durumu onların başarısını belirleyecek. Onun için bildiklerini en iyi şekilde yapmak dışında başka bir şeye kafa yormamalarını tavsiye ederim” değerlendirmesinde bulundu. Demir vatandaşlardan da gürültülü araç kullanmamalarını, korna çalmamalarını, inşaatlarda fazla ses çıkaran alet çalıştırmamalarını istedi.



Çıkacak soruların hepsi müfredattan


LYS'lerde sorulacak soruların daima ortaöğretim müfredatına ve kazanımlarına dayalı bir şekilde hazırlandığına dikkati çeken Demir, “Sorular, hangi öğrenim kazanımını karşıladığını ölçmek için kodlanıyor. Dolayısıyla bütün öğrenim kazanımları içinde bir denge sağlayacak şekilde kompozisyon oluşturuluyor. O konuda zaten özewn gösteriliyordu, bu sene de aynı şekilde ortaöğretim müfredatında olmayan hiçbir konu yoktur. Tamamen ortaöğretimde öğretilen konularla sınırlı bir sınavımız olacak” diye konuştu. Adaylara, sınav kurallarını iyi okumalarını öneren Başkan Demir, sınava nüfus cüzdanlarıyla ya da süresi geçmemiş pasaportlarıyla gelmelerini istedi.





#Ömer Demir
#ösym
#lys sınavı
9 yıl önce