|

Medeni Kanun yenilendi

Bir yılı aşkın bir süredir üzerinde görüşülen, Adalat Bakanı Türk'ü kez istifa noktasına getiren ve oldukça sert tartışmalara neden olan 1030 maddelik Medeni Kanun Tasarısı kabu edildi.

Yeni Şafak
00:00 - 15/06/2001 Cuma
Güncelleme: 16:21 - 7/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

Meclis Adalet Komsiyonu, bir yılı aşkın bir süredir ele aldığı ve 1030 maddeden oluşan Türk Medeni Kanun Tasarısı ile 25 maddeden oluşan Türk Medeni Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı'nı kabul etti. Komisyon'un 6 Nisan 2000 tarihinden bu yana ele aldığı 1030 maddelik yeni tasarının son bölümünde tartışmalı durumda bulunan eşler arasındaki mal rejimi hükümleri kabul edildi.

Mal rejimi tartışıldı

Görüşmelerin en tartışmalı bölümü eşler arasındaki mal rejimini düzenleyen bölüm oldu. Hükümet tasarısında yer alan ve eşler arasında edinilmiş mal rejimine karşı çıkan MHP'li üyeler bunun yerine paylaşmalı mal rejiminin kabul edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiler. MHP'liler varılan uzlaşma sonrasında eşler arasındaki malların, paya göre değil paraya göre paylaşımını öngören edinilmiş mal rejimini kabul ettiler.

Türk Medeni Kanunu'nun tamamlayacısı niteliğinde olan Türk Medeni Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı'nın dün yapılan görüşmelerinde ise süre tartışması yaşandı. Tasarıda yer alan, "Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce mal rejimi sözleşmesi yapmamış olan eşler, kanunun yürürlüğü girdiği tarihten başlayarak altı ay içinde başka bir mal rejimi seçmedikleri taktirde, evlenme tarihinden geçerli olmak üzere yasal mal rejimini seçmiş sayılırlar" hükmü iktidar milletvekillerinin verdiği önerge ile değiştirildi. Verilen önerge ile süre altı aydan bir yıla çıkarılırken, tasarıya, "Türk Medeni Kananun yürürlüğe girdiği tarihten önce evlenmiş olan eşler arasında bu tarihe kadar tabi oldukları mal rejimi devam eder" hükmü getirildi.

Tasarı ne getiriyor?

1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe yeni tasırıda şu maddeler tasarının özünü oluşturdu. Erkek ve kadınlar 17 yaşını doldurmadıkça evlenememesi ilkesi getiriliyor. Evin reisi erkektir yasadan çıkartılarak, birliği eşler beraberce yönetirler düzenlemesi getiriliyor. Mal rejimi konusunda eşlere ayrıca bir yıllık tercih süresi veriliyor. Tasarı, eşler arasındaki malların ayrışımını paya göre değil paraya göre paylaşımını öngören mal rejimini kabul etti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce