|

Mehmed Zahid Kotku rahmetle yadedildi

Yeni Şafak
01:00 - 18/11/2002 Pazartesi
Güncelleme: 11:43 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
----------------------- spot -------------------------

Son devirde yetişen ender İslam büyüklerinden Mehmed Zahid Kotku, Süleymaniye Camii Bahçesi'ndeki kabri başında rahmetle anıldı. Kotku'nun kabri başında Mithat Kutlu, Ahmet Akın Çimen Hocalar Yasini Şerif ve Kur'an-ı Kerimden ayetler okudular. Yüzlerce seveninin katıldığı anma merasiminde Damadının babası Halil Necati Coşan da hazır bulundu. Yurtdışında bulunan torunu Nurettin Coşan katılamadı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde tasavvufi hayata büyük bir canlılık getiren Mehmed Zahid Kotku, aynı zamanda büyük hadis alimleri arasında yeralıyor. Nakşi tarikatı büyüklerinden Ahmed Ziyaeddin El-Gömüşhanevi Halifelerinden Ömer Ziyaeddin Efendi ve Mustafa Feyzi efendinin yaından tasavvufa intisabını tamamlayan Mehmed Zahid Kotku, askerlik dönüşü hafızlığını tamamladı. Tekkelerin kapatılması üzerine İskenderpaşa Camii'nde imam hatiplik görevi ile birlikte irşad görevini sürdürdü. Sevenleri çığ gibi bütün yurdu kaplayan Mehmed Zahid Kotku'nun talebeliğini renkli siyasi simalarımızdan eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Korkut Özal gibi isimler de yaptı. Kotku'nun Ramuzu'l Hadis'ten hadisler okuttuğu dersleri büyük ilgi gördü.

Üzerinde İslami bir vakar ve heybet bulunan Mehmed Zahid Kotku'nun yanına gelenler cazibesine kapılır, onunla sohbetlerini sürdürmek isterlerdi. Tane tane konuşur, her konuştuğu rahatlıkla anlaşılır, sünneti bütünüyle yaşamaya çalışırdı. 1980 yılında hac dönüşü rahatsızlığı ağırlaşan Mehmet Zahit Kotku 13 Kasım 1980 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu. n İSMAİL SELVİ, İSTANBUL


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce