|

Mehmet Eymür Bay Pipo'yu beğenmedi

MİT'teki görevinden uzaklaştırıldıktan sonra ABD'ye yerleşen istihbaratçı Mehmet Eymür, gazeteci Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul'un kaleme aldığı Bay Pipo adlı kitabı beğenmedi.

.
00:00 - 18/03/2000 Cumartesi
Güncelleme: 18:37 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Eymür Bay Pipo'yu beğenmedi
Mehmet Eymür Bay Pipo'yu beğenmedi

İSTANBUL- MİT'teki görevinden uzaklaştırıldıktan sonra ABD'ye yerleşen istihbaratçı Mehmet Eymür, gazeteci Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul'un kaleme aldığı Bay Pipo adlı kitabı beğenmedi. Eymür, Washington'dan hazırlayıp Internet'te güncelleştirdiği web sayfasında eski âmiri Hiram Abas'ın yaşamını ve istihbarat alanındaki değişimlerle darbeleri içeren son kırk yıllık tarihini konu alan kitabı kimi zaman övdü, kimi zaman da yerden yere vurdu. Kurt istihbaratçı, 'Bay Pipo'nun artıları-eksileri' başlığıyla kaleme alınan yazıda, yıllarca birlikte çalıştığı Fındıkzade baskınından Savaşman operasyonuna kadar pekçok önemli olaya birlikte imza attığı Hiram Abas'tan 'mümtaz şahsiyet' diye söz ediyor. Abas'ın Hiram adı hariç Masonlukla hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirten Eymür sitesinde kitapla ilgili olarak şu görüşlere yer verdi:"Kitap yakın tarihimizden çizgileri ile hayli ilgi çekici. Bu devri yaşayanların belki de birçoğunu unuttuğu olaylar, sinama şeridi gibi gözler önöne geliyor. Uzun bir çalışmanın mahsulü olduğunu da kabul etmek lazım. Kitabın bu artılarından sonra eksilerine değinmek istiyorum. Bay Piyo, yakın tarihimizle bütünleştirilen Hiram Bey ile ilgili bir dolu yanlış, kasıtlı ve hayali bilgiyi ihtiva ediyor. Kitabın önsözünde, yazarlar her ne kadar şahsi görüşlerini yansıtmadıklarını, sonuca varamadıkları, kanıtlarından emin olamadıkları durumlarda ise olguları ve iddiaları sıralayarak, yargıyı okuyucuya veya başka araştırmacılara bıraktıklarını söylüyorlarsa da, kitabın Hiram Abas ile ilgili bölümleri, yazarların Hiram Bey'i küçük düşürücü tarif ve ifadeleri ile dolu. Bu kitabın bütünü için de sual işaretleri getiriyor."

Casus terimine kızdı

Kitapta Hiram Abas'tan casus diye söz edilmesine kızan Eymür, kitabın yazarlarını casusluk ile istihbarat elemanlığı arasındaki farkı bilmemekle suçluyor. Eymür, sitesinde devamla şu değerlendirmelere yer veriyor: "Hiram Bey Türkiye Cumhuriyeti'nin İstihbarat Teşkilatının Müsteşar Yardımcılığına kadar gelmiş, MİT tarihinde bir ekol olmuş, ender yetişen istihbarat görevlilerinden biriydi. Casusluk ise aşağılık insanlara ve satılmışlara mahsus bir terim. Kitapta Hiram Bey'in hemen hemen bütün tanıdıklarının, birçok MİT yöneticisinin "mason" olduğu iddia edilmiş, olaylar, terfiler, tayinler bu mason ilişkisine dayandırılmış. Kitabın bu bölümlerini okurken adeta komplo teorileri ile meşhur Aydınlık gazetesini okuduğunuzu zannediyorsunuz."


24 yıl önce