Merak edilen konuAtatürk'ün özel hayatı

Yeni Şafak
01:0023/01/2005, Pazar
G: 26/05/2017, Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Latife Hanım'ın mektuplarının şubat ayında açıklanacağını belirten TTK Başkanı Halaçoğlu "Herkes Atatürk'ün özel hayatıyla ilgili bir ipucu bulabilir miyiz diye bu evrakı merak ediyor" dedi.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
Merak edilen konu Atatürk'ün özel hayatı
---------------------- manset ---------------------

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Atatürk'ün boşandığı eşi Latife Hanım'ın ölümünden sonra mahkeme aracılığıyla TTK'ya teslim edilen özel evrakının şubat ayı başında açılacağını bildirdi. Halaçoğlu, Latife Hanım'ın ailesinin kişiye özel gördüğü belgeler dışında evrakta bulunan herşeyi açıklayacaklarını belirterek, "Ailesine soracağız, onlar karar verecek. Onların açıklanmasını istemediği belgeler için yapacak bir şey yok" dedi.

Basının bu konuya büyük ilgi gösterdiğini belirten Halaçoğlu, bu ilginin ise Atatürk'ün hiç bilinmeyen özel hayatının merak edilmesinden kaynaklandığını söyledi. Halaçoğlu şunları kaydetti: "Mesele, Latife Hanım'ın boşandıktan sonra bu konuda bir kelime bile konuşmamış olmasından kaynaklanıyor. Latife Hanım kimseye konuşmadı, büyük paralar teklif edilmesine rağmen kimseye hatıratını vermedi. Burada Latife Hanım'dan çok, Atatürk'ün özel hayatıyla ilgili acaba bir ipucu bulabilir miyiz diye bir merak var."

Kaderin cilvesi

Halaçoğlu, öğrencilik yıllarında Latife Hanım'ın Harbiye'deki evinin önünden geçerken, "kendisinin evinin önünde bulunan Atatürk heykeli yüzünden özellikle bu daireyi satın aldığının" söylendiğini anlattı. "Tarihçi olacağımı bilseydim bir yolunu bulup Latife Hanım'la görüşürdüm" diyen Halaçoğlu, "Şimdi enteresan bir durum ortaya çıktı. Latife Hanım'ın evrakı Tarih Kurumu'nda ben açıklayacağım. Bu, kaderin garip bir cilvesi" dedi.

'Latife Hanım, Ecevit kadar tarihi değiştirir'

Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın 25 yıllık gizli arşivinin açılmasına az bir süre kala farklı yorumlar gelmeye başladı. Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Semih Yalçın, Latife Hanım'ın mektuplarından sadece bazı ayrıntıların öğrenilebileceğini söyledi. Latife Hanım arşivini değerlendirirken günümüzden bir benzetme yapan Yalçın şu ifadeleri kullandı: "Bülent Ecevit çıktı, İnönü'nün 'Musul' vasiyetinden bahsetti. Biz zaten Atatürk'ün bu niyetini tarihi olarak biliyorduk. Hatta Selanik'le ilgili niyetleri olduğunu biliyoruz. İkinci kısmını, yani İnönü'nün Musul'u alma niyetini devam ettirdiğini bilmiyorduk. Ecevit'ten de bu kısmını öğrenmiş olduk. Latife Hanım da Bülent Ecevit gibi ayrıntıların şekillenmesine yardımcı olacaktır. Yoksa Latife Hanım'dan da çok daha büyük boyutlu şeyler öğrenemeyiz."

Evlilik siyasiydi
Yalçın, Latife Hanım arşivinin en çok evliliğin siyasi boyutuna dikkat çekeceğini öne sürerek, "Arşiv açıldığında Atatürk'ün siyasi bir evlilik yaptığını göreceğiz. Düşmana karşı zaferi kazandıktan ve birliği sağladıktan sonra mantıki olarak bu evliliği yapmaya karar vermiş. Bu da siyasi bir anlam taşıyor ki; o dönemin en önde gelen ailelerinden birinin kızını alıyor" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv