|

Mobius ucuz Türk şirketlerin peşinde

Templeton Başkanı Mobius, krize karşın yükselen piyasaların çekici olmayı sürdürdüğünü belirtirken, ucuzlayan sağlam Türk şirketlerin son derece çekici olduğunu söyledi. Bu tespit sonrasında net nakit pozisyonu güçlü Türk şirketlere yönelik analizler yapılmaya başlandı.

Finans Servisi
00:00 - 22/10/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:39 - 21/10/2008 Salı
Yeni Şafak
Mobius ucuz Türk şirketlerin peşinde
Mobius ucuz Türk şirketlerin peşinde

Türkiye'de önemli yatımları yapan, dünyanın en büyük fon yönetim şirketlerinden Templeton'un Başkanı Mark Mobius, küresel krize karşın yükselen piyasaların çekici olmayı sürdürdüğünü belirtirken özellikle Türkiye ve Rusya'nın “çekiciliği”ne vurgu yaptı. Mobius, Türkiye ve Rusya'daki fiyat-kazanç oranının tek haneye indiğine dikkat çekti. Mark Mobius, Financial Times gazetesinde yayınlanan makalesinde küresel finansal krizin karşısında hükümetler ve merkez bankalarının aldığı önlemlere rağmen yatırımcıların kuşku duymayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Ancak yükselen piyasalar konusunda yatırımcıların uzun vadede olumlu bir yaklaşımı benimsemesi için önemli nedenler var” dedi.


TEK HANELİ F/K ORANLARI

Döviz rezervlerinin birikiminin de, yükselen ekonomileri daha güçlü bir konuma getirerek dış şoklara daha dayanıklı kıldığına işaret eden Mobius, yabancı yatırımcılar açısından yükselen piyasalardaki kazançların çekici olmayı sürdürdüğünü yazdı. Bu çerçevede Türkiye'ye dikkat çeken Mobius şu değerlendirmesini yaptı: “MSCI yükselen piyasaları endeksi, geçen yılı göre yüzde 18.5'lik bir düşüş ile yüzde 10.6'lık bir fiyat-kazanç oranıyla işlem görüyor. Bu, ABD gibi gelişmiş piyasalardaki yüzde 16.5 oranına göre daha ucuz. Türkiye ve Rusya gibi piyasalar da, tek haneye indi ki bu, onları özellikle çekici kılıyor.” Mark Mobius, makalesine son verirken de “Tarih, bize satın almak için en iyi zamanın, herkesin umutsuzca sattığı zaman olduğunu gösteriyor” ifadesini de kullandı.


ŞİRKETLER İNCELENDİ

Bu tespitler sonucu Gedik Yatırım tarafından yapılan çalışmada 2008 yılı ilk yarı bilançolarına göre nakit zengini şirketler incelendi. Bilindiği gibi mevcut küresel krizde şirketler açısından kasalarında bulunan nakit hayati önem taşıyor. Diğer yandan piyasa değerinin net nakit pozisyonuna bölünmesiyle ortaya çıkan göstergeler de yatırımcılar açısından büyük önem taşıyor. Bu oranın düşük çıkması şirketin ucuz kaldığı anlamına geliyor. Oran yükseldikçe şirketin nakte göre fiyatı da artıyor.



16 yıl önce